Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.1.10

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κανένας κίνδυνος αθέτησης των δεσμεύσεών μας, κανένας κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ BLOOMBERG ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ FRANCINE LACQUA (28 Ιανουαρίου)
Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2010


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κανένας κίνδυνος αθέτησης των δεσμεύσεών μας, κανένας κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης, αλλά κατανοώ το κενό αξιοπιστίας, γιατί η Ελλάδα, για μερικά χρόνια, ήταν αντικείμενο συζήτησης για τα διαφορετικά στατιστικά της στοιχεία. Τώρα, δημιουργήσαμε μια Στατιστική Υπηρεσία, η οποία είναι ανεξάρτητη. Έχουμε χαράξει ένα σταθερό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο - να επισημάνω για όσους δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αποτελεί ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, που ελέγχεται από την Επιτροπή της Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το 2012 το έλλειμμά μας να είναι κάτω από το 3% και να πληρώσουμε το χρέος μας.

Συνεπώς, είναι ένα πολύ καλό σχέδιο, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό. Σήμερα, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες των Ηνωμένων Εθνών, ήδη προγραμματίζουν πιθανή χρηματοπιστωτική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας. Θα χρειαστείτε τέτοια παρέμβαση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι. Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης την Δευτέρα, μόλις πριν λίγες ημέρες, όταν ζητήσαμε δάνειο, και λάβαμε προσφορές περίπου 5 φορές πάνω από το ποσό που ζητήσαμε. Είναι αρκετά ακριβό, σε ό,τι αφορά το κόστος, πράγματι. Αλλά πιστεύω ότι όσο παίρνουμε μέτρα, και όσο υλοποιούνται αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα, η διαφορά του επιτοκίου θα μειωθεί άμεσα. Υπάρχουν φήμες γύρω από το ζήτημα - αυτό μας δείχνει τα προβλήματα αξιοπιστίας της αγοράς - και κατά μία έννοια πληρώνουμε και αυτό το κόστος. Συζητήθηκε ότι επιδιώκαμε κινεζικές επενδύσεις - τις οποίες δεν επιζητούσαμε - και παρόλο που οι Κινέζοι επενδυτές επίσης είπαν ότι δεν ήρθαν σε επαφή μαζί μας, εντούτοις, οι φήμες διαδόθηκαν και δημιούργησαν μία νέα ψυχολογία στην χρηματοοικονομική αγορά. Νομίζω ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Εννοώ ότι αναγνωρίζουμε το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο και θα λύσουμε, αλλά αυτό που επίσης θέλω να τονίσω είναι το ευρύτερο πρόβλημα που υπάρχει με τις χρηματοοικονομικές αγορές. Όσο νόμιμες είναι, άλλο τόσο φοβούνται για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Και ο κόσμος, οι G20 και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας, συντονισμού και ρύθμισης, ούτως ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε στον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, ή στην Άνγκελα Μέρκελ; Τι σας συμβουλεύουν ότι πρέπει να κάνετε για να βγείτε από την κρίση, ή μήπως θα προχωρήσουν σε πιθανή ενίσχυση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο. Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική ενίσχυση ούτε από τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε από την Άνγκελα Μέρκελ. Πιστεύω ότι συμφωνούμε απόλυτα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας, και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Έχω εκλεγεί μόλις πριν από περίπου 100 ημέρες και έχω λάβει εντολή για αλλαγή. Ο λαός έχει κατανοήσει ότι αντιμετωπίζουμε θεμελιώδη δομικά προβλήματα στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα. Δεν είχαμε κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά αυτό σημαίνει μόνο ότι πρέπει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα, και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Υπάρχει πολιτική βούληση, και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης