Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.3.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ JOSE MANUEL BARROSO ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2010

J. M. BARROSO: Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι. Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, στην Επιτροπή. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή, έχουμε συναντηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε άλλες περιστάσεις, και είμαι πολύ ευτυχής που μας δόθηκε τώρα η ευκαιρία να υπεισέλθουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημαντικά θέματα που έχουμε να συζητήσουμε.


Πρέπει να πω ότι θα προτιμούσα η συνάντηση αυτή να είχε λάβει χώρα σε μια πιο ευχάριστη στιγμή. Θέλω όμως να εκφράσω την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μου στην Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και στον Ελληνικό λαό. Συζητήσαμε φυσικά την προετοιμασία για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την στρατηγική της Ευρώπης για το 2020, καθώς και την επερχόμενη συνάντηση των G-20, αλλά το βασικό μας θέμα φυσικά ήταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει, σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, και αυτό κατέστη δυνατό, μόνο λόγω των τεράστιων προσπαθειών που έκαναν τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και ο ίδιος. Χάρις στο πακέτο του δημοσιονομικού εξορθολογισμού, η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στο να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% εντός του 2010.

Αυτό από μόνο του είναι αξιόλογο επίτευγμα. Η οικονομική ανάπτυξη και η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών μπορεί να είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμη κοινωνική πρόνοια, αν το δημόσιο χρέος ενός κράτους ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Πρέπει να πω στον Ελληνικό λαό ότι οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες, όχι για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες ή οι Ευρωπαίοι εταίροι ή οι αγορές. Είναι απαραίτητες, κυρίως για το μέλλον των ελληνικών συντάξεων, των δημοσίων Υπηρεσιών, για τη χρηματοδότηση σχολείων και νοσοκομείων, για την επένδυση σε νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης, για την ευημερία της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι, οι κανόνες στις χώρες του ευρώ δεν υπάρχουν για να εμποδίσουν, αλλά για να βοηθήσουν την Ελλάδα να εξυγιάνει τα οικονομικά της. Όπως είπαμε χθες, οι Υπουργοί Οικονομικών υποστήριξαν πλήρως την προσπάθεια της Ελλάδας. Επίσης, ξεκαθάρισαν τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί συντονισμένη βοήθεια στην Ελλάδα, εάν αυτό χρειαστεί.

Η Κομισιόν συνεργάζεται ενεργά με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, για να φτιάξει έναν τέτοιο ευρωπαϊκό μηχανισμό συντονισμένης βοήθειας. Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, σήμερα επιβεβαίωσε ότι αυτό δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Επίσης, συζητήσαμε το θέμα της ενισχυμένης οικονομικής παρακολούθησης. Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει σαφώς δημιουργήσει την ανάγκη ενίσχυσης του οικονομικού συντονισμού των χωρών της Ευρωζώνης, με βάση το νέο άρθρο 136, της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η Κομισιόν θα κάνει τις σχετικές προτάσεις τον ερχόμενο μήνα. Γνωρίζω ότι ο κ. Παπανδρέου εργάζεται νυχθημερόν, για να αλλάξει την κατάσταση και ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Για μια ακόμη φορά, σήμερα, θέλω να σου πω αγαπητέ φίλε Γιώργο, ότι έχω μεγάλη συμπάθεια για τη χώρα σου, τον σπουδαίο πολιτισμό της και τον λαό της. Η Κομισιόν θα είναι δίπλα σου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Έγινε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο. Θέλω να ευχαριστήσω και εσένα, και την Κομισιόν, για το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την πρόοδο που έχουμε κάνει στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τις προσπάθειές μας συνολικά.

Θέλω επίσης να σ’ ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλεις, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα το πρόβλημα της χρηματοδότησης του χρέους της, καθώς και για τη δημιουργία ενός συντονισμένου ευρωπαϊκού μηχανισμού για δράση και βοήθεια.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής και, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτά που κάνουμε στην Ελλάδα. Θέλησα να τον ενημερώσω ότι έχουμε εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας και, μάλιστα, έχουμε προχωρήσει ακόμα πιο πολύ.

Σήμερα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως εφαρμόζεται, ήδη προηγείται του χρονοδιαγράμματος. Και με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου, υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στα μέσα Μαΐου. Ήδη, πολλά από αυτά έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται, ενώ τα υπόλοιπα προωθούνται για τις αρχές Απριλίου. Άρα, πραγματικά είμαστε πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή στο συνταξιοδοτικό, έχουν επίσης προχωρήσει νωρίς. Επιπλέον, λάβαμε δύσκολα πρόσθετα μέτρα, και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, που αντιστοιχούν σ’ ένα επιπλέον 2% του ΑΕΠ, ώστε τα έσοδα και οι δαπάνες μας να μειώσουν το έλλειμμα κατά 4% μέχρι το τέλος του 2010.

Θα ήθελα να πω ότι οι αποφάσεις αυτές είναι δύσκολες, είναι αποφάσεις οδυνηρές, προφανώς, για τον Ελληνικό λαό. Γνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι είναι αποφάσεις που δίνουν μια ώθηση στη χώρα μας, αφού γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να ζήσουμε σε μια πιο ευημερούσα, βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Επίσης, εκτελούμε τον προϋπολογισμό και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του δημοσιονομικού έτους, το έλλειμμα έπεσε στα δύο δις, σε σχέση με τα 4 δις πέρυσι. Αυτό δείχνει μια τάση και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την επίτευξη των στόχων μας. Για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κ. Μπαρόζο, ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης.

Ζητήσαμε πολιτική στήριξη, η οποία δόθηκε ξεκάθαρα, και από την Κομισιόν, και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και από το Ecofin, και από το Eurogroup. Τους ευχαριστώ όλους γι' αυτή τη σημαντική πολιτική υποστήριξη.

Ταυτόχρονα, εμείς, η Ελλάδα, η Ελληνική Δημοκρατία, εξακολουθεί να δανείζεται με επιτόκια παράλογα, άνω του 6%, και αυτό δημιουργεί ένα οικονομικό αλλά και ηθικό ζήτημα - όταν ζητάμε από τον κόσμο να μειώσει τους μισθούς του, και αυτό κάνουμε, αλλά το όφελος χάνεται στα υψηλά επιτόκια.

Αυτή είναι λοιπόν η σημασία της δημιουργίας αυτού του χρηματοοικονομικού μέσου, που ανέφερε και εξήγησε ο Πρόεδρος κ. Μπαρόζο. Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή για τη δουλειά που κάνει και για τη συνεργασία της.

Πιστεύω ότι εδώ δεν έχουμε μόνο μια ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως για την Ευρωζώνη, να προχωρήσει και να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κρίσεις. Ελπίζουμε, βέβαια, ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν τέτοιες κρίσεις. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου.

Φυσικά, συζητήσαμε και άλλα θέματα, όπως αυτά της ρύθμισης και της κερδοσκοπίας, όπως είπε όμως και ο κ. Μπαρόζο, το βασικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν να προχωρήσει η Ελλάδα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα αυτό. Ευχαριστώ.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): Η ερώτησή μου απευθύνεται στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Μπαρόζο. Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Πρόεδρε, η Ελλάδα έλαβε αυτή την πολιτική στήριξη που είπατε, όμως χρειάζεται και χρήματα. Αυτό το πρόβλημα, το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πιστεύετε, εκτιμάτε, ύστερα από όλες αυτές τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, αλλά και τη σημερινή σας συνάντηση, ότι βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Διότι εάν αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -αναγκαστεί, το τονίζω αυτό- τι θα σημαίνει αλήθεια για τη θεσμική λειτουργία της Ευρωζώνης; Γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις όλο αυτό το διάστημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει πάρει τις δύσκολες αποφάσεις της, αλλά έχει δείξει και την αξιοπιστία της, κατ’ αρχήν προς τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές μας, εάν δούμε ότι υπάρχει πραγματικά ζήτημα να δανειζόμαστε πολύ ακριβά, όπως έχω πει και στο παρελθόν, υπάρχουν όλες οι εκδοχές και όλες οι πιθανότητες, τις οποίες δεν αποκλείουμε. Αλλά οπωσδήποτε, θα προτιμούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό.

Άρα, λοιπόν, αυτός ο ουσιαστικός μηχανισμός για τη δημοσιονομική και την οικονομική δράση που μπορεί να χρειαστεί, προτιμούμε να είναι ένας σοβαρός ευρωπαϊκός μηχανισμός. Οπωσδήποτε, θα προτιμούσαμε αυτή τη λύση. Και περιμένουμε, θεωρούμε, προσδοκούμε, ότι αυτή η λύση θα υπάρξει.

J. M. BARROSO: Ήδη απήντησε ο κ. Παπανδρέου, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα ζήτημα: στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη θα πάρουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για να εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην περιοχή του ευρώ».

Άρα, οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η Ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την Ελλάδα, εάν χρειαστεί να γίνει αυτό. Και σήμερα, ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε αυτή την οικονομική βοήθεια, όμως εμείς δραστηριοποιούμαστε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με όλα τα κράτη-μέλη, και κινούμαστε για να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Είμαστε έτοιμοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν χρειαστεί, είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο μηχανισμό, που θα συντονίσει τα συστήματα. Δεν έχει ζητηθεί, δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι, η δουλειά έχει ήδη γίνει. Και αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι πιστεύω πως υπάρχουν οι συνθήκες εντός της Ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεργαζόμαστε. Πρόσφατα, επισκέφθηκε την Ελλάδα μία αποστολή της Κομισιόν με τον Όλι Ρεν, στην οποία συμμετείχε και κάποιος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχει λοιπόν μια καλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιστεύουμε όμως ότι έχει υπάρξει αποφασιστικότητα να δοθεί λύση σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, εάν χρειαστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («BLOOMBERG»): Ερώτηση και προς τον κ. Μπαρόζο και προς τον κ. Παπανδρέου. Άσχετα από το αν και κατά πόσον η ελληνική Κυβέρνηση θα βρεθεί ποτέ στη θέση να ζητήσει βοήθεια, πόσο σημαντικό είναι, το Eurogroup να δώσει συνέχεια σε αυτό που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών τις προάλλες, απαντώντας στις αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με χρηματοπιστωτική διευκόλυνση και τον διακανονισμό της; Μήπως η Ελλάδα έχει δίκιο, όταν λέει ότι «θα πρέπει αναγκαστικά να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επαναλαμβάνω αυτό που είπα: ότι όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοικτές. Περιμένουμε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την πιθανότητα, αν συμβεί να χρειαστούμε κάποιου είδους παρέμβαση στις αγορές. Περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την περίπτωση, πράγμα που θα ήταν και η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Και πάλι, αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι ευκαιρία για τις χώρες της Ευρωζώνης, να δείξουν όχι μόνο την απαραίτητη θέληση, αλλά και ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στήριξη για τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

J. M. BARROSO: Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Εν γένει, υπάρχει το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής επιτήρησης και της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Τώρα, υπάρχει η συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας.

Όσον αφορά το πρώτο, ήδη είπα και μπορώ να επαναλάβω ότι αυτή η οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο από ποτέ ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και η επιτήρηση των κρατών της Ευρωζώνης, με βάση το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η περίπτωση της Ελλάδας, θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός, σαν αυτόν που τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, υπάρχει το γενικότερο θέμα της επιβολής κανόνων στην Ευρωζώνη, και γι’ αυτό η Κομισιόν θα υποβάλλει προτάσεις. Όπως είπα, ελπίζουμε ότι οι προτάσεις θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο μήνα και, εν πάση περιπτώσει, πριν από την άτυπη Συνάντηση του Ecofin.

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα, δεν θα αναφερθώ αυτή τη στιγμή σε ημερομηνίες, διότι πιστεύω ακριβώς ότι, τέτοιου είδους υποθέσεις, μπορεί να τις κάνουν οι κερδοσκόποι.

Όπως σας είπα, είμαστε έτοιμοι, η Κομισιόν είναι έτοιμη, τα μέσα υπάρχουν, εάν χρειαστούν. Φυσικά, ελπίζουμε ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να τα εγκρίνουν, εάν υπάρξει σχετικό αίτημα. Προς το παρόν, αυτό δεν έχει γίνει, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ευρωζώνη. Και γι’ αυτό, πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις για τη χρονική στιγμή.

Χθες και προχθές, έγινε μια διευκρίνηση από τους Υπουργούς Οικονομικών για τον πιθανό μηχανισμό, και μετά από τη δουλειά που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες η Κομισιόν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια τέτοιου είδους πρόταση. Και βεβαίως, ελπίζουμε και είναι σημαντικό, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να είναι έτοιμα να στηρίξουν έναν τέτοιο μηχανισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («PUBLICO SPAIN»): Ερώτηση προς τον κ. Παπανδρέου: η πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ενισχυθεί αν την επόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν επιδώσει αυτό το χρηματοδοτικό μέσο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και, στο τέλος, την απόφασή μας θα την πάρουμε με βάση τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και με τη δυνατότητα που θα έχουμε, να εξασφαλίσουμε ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και της χώρας μου. Αυτή είναι η βάση.

Προφανώς, θα θέλαμε η απόφαση αυτή, που θα βασίζεται στα εθνικά μας συμφέροντα, να συμπέσει με την ευρωπαϊκή λύση. Έτσι, η Ελλάδα θα δείξει όχι μόνο ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει εσωτερικές αλλαγές, αλλά και ότι θα μπορέσει να γίνει η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση και θα δώσει μια νέα προοπτική για έναν βαθύτερο συντονισμό της Ευρωζώνης.

Αυτό θα επιθυμούσαμε. Εγώ λοιπόν θα το δω θετικά. Περιμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά βεβαίως, όλες οι λύσεις παραμένουν ανοικτές, για κάθε ενδεχόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («BBC NEWS»): Κύριε Πρωθυπουργέ, πώς αντιδράτε σε αυτό που είπε η κυρία Μέρκελ για «έναν μηχανισμό αποβολής χωρών από το ευρώ»; Το υποστηρίζετε αυτό; Και νομίζετε ότι η στιγμή που ειπώθηκε αυτό, δεδομένων των δυσκολιών της Ελλάδας δεν είναι λίγο εχθρική;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ΄ αρχήν, η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη, όχι μόνο για νομικούς λόγους, αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε πολύ καλό δρόμο. Βάζουμε τα του οίκου μας σε τάξη, την οικονομία μας σε τάξη, την κάνουμε πιο βιώσιμη. Θα έλεγα ότι είναι μηδενική η πιθανότητα να βγούμε από την Ευρωζώνη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, που πρέπει να ειπωθεί.

Βεβαίως, πρέπει να συζητηθούν μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Και έχουμε συζητήσει μηχανισμούς, τύπου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ή άλλου, καθώς και το πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε κανείς να επιβλέπει και να παρακολουθεί την πορεία διαφόρων χωρών.

Αυτά όμως δεν αφορούν στο άμεσο μέλλον, δεν έχουν σχέση με το άμεσο ελληνικό θέμα, οπωσδήποτε όμως είναι σοβαρά ζητήματα, που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται όμως αλλαγή των συνθηκών, πράγμα που είναι μια εντελώς άλλη υπόθεση.

Εγώ είμαι υπέρ των θεσμικών αλλαγών, αλλά πιστεύω ότι και πολλά άλλα κράτη-μέλη τις στηρίζουν. Και χαίρομαι που η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία, για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα ενός μεγαλύτερου και ισχυρότερου οικονομικού συντονισμού και μιας οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και της δημιουργίας θεσμικών οργάνων, που θα εμβαθύνουν την πολιτική και οικονομική μας ένωση.

Όμως, αυτή τη στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο. Αυτό συζητούμε και γι΄ αυτό θέλω να συγχαρώ την Κομισιόν για το έργο της, για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, που μπορεί να συντονίσει τις απαραίτητες δράσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης