Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.4.10

Είχαμε μία τακτική συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα οικονομίας. Τον ενημέρωσα για την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως ξέρετε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, έχουμε τα πρώτα πολύ θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Το έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Είναι μία δουλειά σημαντική που γίνεται και συνεχίζεται, βεβαίως, γιατί τίποτα δεν έχει κερδιθεί. Αλλά κερδίζουμε την αξιοπιστία μας μέρα με τη μέρα.

Αθήνα, 9 Απριλίου 2010
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ





Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχαμε μία τακτική συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα οικονομίας. Τον ενημέρωσα για την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως ξέρετε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, έχουμε τα πρώτα πολύ θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Το έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Είναι μία δουλειά σημαντική που γίνεται και συνεχίζεται, βεβαίως, γιατί τίποτα δεν έχει κερδιθεί. Αλλά κερδίζουμε την αξιοπιστία μας μέρα με τη μέρα.

Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στο Υπουργικό Συμβούλιο μία συζήτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Θα ψηφιστεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Προχωράμε στην υλοποίηση του Προγράμματός μας με πολύ γρήγορα βήματα, για να μπορέσουμε να έχουμε και πιο υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά και για να βάλουμε τη χώρα σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό που σήμερα μιλάνε ότι είμαστε στην τελική ευθεία χωρίς επιστροφή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαστε στην τελική ευθύνη να βάλουμε τη χώρα στη σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις πολλών ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει τεθεί σε ενεργοποίηση ο μηχανισμός. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τεθεί;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο μηχανισμός αυτός είναι ένα ορόσημο για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ σημαντικό δίχτυ ασφάλειας. Και όπως ξέρετε, τις τελευταίες μέρες γίνεται - όπως ήταν προγραμματισμένο, εξάλλου - και μία συγκεκριμενοποίηση αυτού του μηχανισμού, δηλαδή ακριβώς οι όροι με τους οποίους θα λειτουργήσει, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής.

Εμείς, έχουμε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού, αλλά είναι και πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, για να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφάλειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το ύψος των spreads;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα, προφανώς, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Θεωρούμε ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε και την προσπάθεια και τα αποτελέσματα που, ήδη, έχει παράξει η Κυβέρνηση. Όμως, όσο προχωράει ο καιρός, πιστεύω ότι αυτά θα εμπεδώνονται στις αγορές και στους διεθνείς εταίρους μας και έτσι θα έχουμε πιο λογικά επιτόκια δανεισμού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης