Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.5.10

Η Ελλάδα θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης

-Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Επιτήρησης»
Αθήνα, 11 Μαΐου 2010

« Η Ελλάδα θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης»

Διάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Επιτήρησης» διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικό - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάσκεψη αυτή που συμμετέχουν 100 βουλευτές και εμπειρογνώμονες σε θέματα θαλάσσιων συνόρων και μετανάστευσης από τις χώρες της Δυτικό- Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στην ομιλία του, τόνισε ότι η ενοποίηση της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής ειδικά στη Μεσόγειο, αποτελεί στρατηγικής σημασίας θέμα για τη χώρα μας καθώς η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά θεματοφύλακα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες χώρες όπως η κάθε μορφή διασυνοριακού, οργανωμένου εγκλήματος, τα βιομηχανικά και περιβαλλοντικά ατυχήματα, η τρομοκρατία, η πειρατεία, η λαθρομετανάστευση, η παράνομη αλιεία, η ρύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Υπογράμμισε πως ειδικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η πίεση για παράνομη μετανάστευση έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς σε μία δεκαετία (1999-2008) ο αριθμός συλλήψεων παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια σύνορα αυξήθηκε κατά 1300% ενώ εισροές παράνομης μετανάστευσης παρατηρούνται ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια θαλάσσια σύνορα και ειδικά στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε τέλος στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων λιμενικών αρχών με την ταυτόχρονη διασύνδεση των εθνικών συστημάτων επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται η ιδέα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συνοριοφυλάκων και μίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX), η οποία βοηθά το έργο του λιμενικού σώματος της χώρας με δυνάμεις ομόλογων αρχών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης