Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.2.11

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 20
Σήμερα, έχουμε να μιλήσουμε για ένα θέμα με ξεχωριστό ενδιαφέρον για το μέλλον της χώρας μας, το θέμα του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης, που δίνει μια νέα προοπτική στην Ελλάδα.


Πέρα από την ενημέρωση που θα έχουμε από το αρμόδιο Υπουργείο, για μια σημαντική και καινοτόμο πρωτοβουλία που έχουν λάβει - και θα μας κάνουν μια παρουσίαση - έχουμε την τύχη να ακούσουμε και τις απόψεις δύο έμπειρων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων επί του θέματος αυτού.

Είναι μαζί μας ο Joschka Fischer, τον καλωσορίζω στην Ελλάδα και στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνει να τον έχουμε κοντά μας. Πρώην ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, πρώην Υπουργός Εξωτερικών - δουλέψαμε και μαζί, επί πολλά χρόνια - και αναπληρωτής Καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος θα μας μιλήσει για την πράσινη ανάπτυξη και τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως εκείνος τις βλέπει, στον τομέα αυτό.

Έχουμε μαζί μας, επίσης, τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Τομπάζη, ο οποίος θα αναφερθεί, μέσα από το πλούσιο έργο του, στον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό των κτιρίων, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την παρουσίαση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και είναι ακριβώς αυτό το μεγάλο πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Πριν δώσω το λόγο στους προσκεκλημένους που έχουμε μαζί μας, να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο.

Φίλες και φίλοι,

Αναλάβαμε τις τύχες της χώρας, σε μια στιγμή όπου κανένας δεν περίμενε ή δεν μπορούσε να διανοηθεί τη μεγάλη κρίση που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα, πολύ περισσότερο οι Έλληνες πολίτες, γιατί κανείς δεν έβλεπε το μέγεθος και το βάθος που είχε, πολλές φορές, αυτή η κρίση και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Δίνουμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την αλλαγή στη χώρα. Πρόγραμμά μας, στόχοι μας, δεν ήταν προφανώς τα έκτακτα μέτρα, αυτά που αναγκαστήκαμε να λάβουμε λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτά ήταν αναγκαία, για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Και αυτό, το καταφέραμε χάρις στους κόπους και τις θυσίες των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή και πολύ πριν την κρίση, πολύ πριν ακόμα και από τις προηγούμενες εκλογές, είχαμε πει και είχαμε διεκδικήσει τη διακυβέρνηση, με έναν και μόνο σκοπό: να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές, για να μην βουλιάξει η Ελλάδα. Να εγγυηθούμε δικαιώματα, διαφάνεια, ευνομία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, τελικά, αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες.

Και πλέον, όλες μας οι πολιτικές ακριβώς σε αυτό αποσκοπούν. Όχι μόνο στην εξοικονόμηση εσόδων και στην εξάλειψη της σπατάλης, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα στη δημιουργία προϋποθέσεων, για την αλλαγή της ζωής των πολιτών μας προς το καλύτερο, ώστε να αναπτύσσεται η Ελλάδα βασιζόμενη στις δυνάμεις της και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Να αναπτύσσεται, δηλαδή, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ισόρροπα. Και οι πολίτες, να είναι περήφανοι για το κράτος, για τις υπηρεσίες υγείας και παιδείας που τους προσφέρει, αλλά και να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια.

Μια Ελλάδα ανοιχτή και δίκαιη, μια οικονομία δυναμική και σταθερή, ώστε να μην έχουμε ποτέ ξανά στο μέλλον ανάγκη να έρθει κάποιος να μας διασώσει. Αλλά βεβαίως, εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι που ορίζουμε την τύχη μας για τη σωτηρία και την αλλαγή του τόπου.

Αυτό συνεπάγεται αλλαγές αυτονόητες, πολλές, που δεν έγιναν όταν έπρεπε, αλλαγές στη δομή της οικονομίας, διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στην παιδεία, στην υγεία, στην αγορά εργασίας, στην ασφάλιση, στην παροχή υπηρεσιών.

Και αυτός ο στόχος δεν είναι απλά δημοσιονομικός, είναι βαθιά πολιτικός και κοινωνικός. Αφορά επίσης και στις ίδιες τις αξίες της κοινωνίας μας, στο πώς αντιλαμβανόμαστε το κράτος, στην εμπιστοσύνη που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ πολίτη και Πολιτείας, στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα συλλογικά αγαθά, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, σε αυτό το κοινό σπίτι, όπου όλοι μένουμε.

Η αλλαγή της χώρας περνά αναγκαστικά μέσα από αλλαγή αντίληψης, αλλαγή οπτικής γωνίας γύρω από τα κοινά. Να προτάξουμε το «εμείς» μπροστά από το «εγώ», να φύγουμε από το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό.

Κατανοούμε, βεβαίως, ότι θα υπάρξουν - και υπάρχουν - αντιδράσεις για πολλές από τις αλλαγές και είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει αυτές τις αντιδράσεις, γιατί οι αλλαγές ξεβολεύουν μερικούς - αυτό είναι αναμενόμενο.

Όταν κάτι είναι στραβό, όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτό κάνουμε. Είναι μέρος του καθήκοντός μας, πρώτα απ’ όλα απέναντι στη χώρα, απέναντι στις νέες γενιές, απέναντι στον κάθε πολίτη και στον Ελληνικό λαό.

Η μεγάλη πλειοψηφία, θυμίζω, του Ελληνικού λαού, μισθωτοί και συνταξιούχοι, στήριξαν τις επώδυνες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και το καταφέραμε. Γι’ αυτό, δεν είναι ώρα για εγωισμούς, είτε ατομικούς, είτε συντεχνιακούς. Είναι ώρα να προτάξουμε το συλλογικό μπροστά στο ατομικό.

Και είμαι σίγουρος ότι, όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως του αν ψήφισαν ή όχι την Κυβέρνησή μας, θέλουν να αλλάξει η χώρα μας προς το καλύτερο και να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, διότι αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Παλεύουμε και τιμούμε κάθε διεκδίκηση για τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, αλλά χρειάζεται να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας, όλοι μας, ενισχύοντας πρώτα απ’ όλα την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ο γιατρός να προτάξει το συμφέρον του ασφαλισμένου, είτε εργαζόμενου, είτε συνταξιούχου. Ο μηχανικός και ο φαρμακοποιός, το συμφέρον των πελατών του. Ο δημόσιος λειτουργός, το συμφέρον των πολιτών που εξυπηρετεί.

Όπως είπα, ορισμένες αλλαγές είναι δύσκολες, γιατί αλλάζουν τα πράγματα όπως τα ξέραμε, αλλά αυτή είναι η συλλογική μας πρόκληση ως κοινωνία. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να χτίσουμε μια κοινωνία δικαιωμάτων, ευνομίας και ευθύνης για όλους, χωρίς εξαίρεση.

Όλοι οι Έλληνες, με πρώτη την Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι στις μεγάλες αλλαγές που αλλάζουν το μέλλον της χώρας. Αυτό ήταν και το Πρόγραμμά μας, αυτό παραμένει δέσμευσή μας. Αυτές οι αλλαγές συγκροτούν την προεκλογική μας δέσμευση απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Η νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι πολίτες, είναι η δύναμή μας. Και όσοι ακόμα προπαγανδίζουν το αντίθετο, προσβάλλουν τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, γι’ αυτό και πήραν την απάντηση ακόμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτή η Κυβέρνηση πήρε από την πρώτη στιγμή την κατάσταση της χώρας στα χέρια της. Πήραμε αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας, πήραμε και παίρνουμε αποφάσεις για την αλλαγή της χώρας.

Κάποιοι μπορεί να έχουν συνηθίσει να λειτουργούν ως εντολοδόχοι, οι Κυβερνήσεις του Κινήματός μας, όμως, δέχτηκαν και δέχονται εντολές μόνο από τον Ελληνικό λαό.

Τις αποφάσεις που παίρνουμε, τις παίρνουμε επειδή τις πιστεύουμε, και για να σώσουμε τη χώρα, και για να προχωρήσει η χώρα σε μεγάλες και βαθιές αλλαγές. Έτσι προχωράμε. Και αυτό, ας το αντιληφθούν όλοι.

Και σήμερα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μεγάλες επιτυχίες, έχουμε μια σημαντική πρόοδο, ακόμα περισσότερο για τη διαπραγμάτευση που κάνουμε ως Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι πλέον, δεν είμαστε το μοναδικό πρόβλημα, αλλά ενεργό μέρος της λύσης.

Αυτός ο αγώνας, όμως, δεν έληξε ακόμα, έχουμε δύσκολες μάχες στην Ευρώπη. Και έχουμε και μια μάχη τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες, για μια συνολική λύση στο πρόβλημα της κρίσης που είχαμε αντιμετωπίσει, ιδιαίτερα από το 2008 και μετά, αλλά βεβαίως και ειδικότερα μετά από την κρίση χρέους που ξεκίνησε στη χώρα μας και επεκτάθηκε ευρύτερα.

Αυτή η συνολική λύση συμπεριλαμβάνει τρία βασικά κεφάλαια. Πρώτα απ’ όλα, η κάθε χώρα να κάνει σωστά τη δουλειά της. Απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και πειθαρχία, σωστή διαχείριση του πλούτου κάθε χώρας, του προϋπολογισμού της, χρηστή διαχείριση, αν θέλετε. Ακριβώς αυτή η έλλειψη χρηστής διαχείρισης, ξέρουμε ότι υπήρξε πρόβλημα και στη χώρα μας.

Μαζί όμως με την ευθύνη της κάθε χώρας, υπάρχει η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής απάντησης στο ζήτημα του χρέους, διότι το κοινό νόμισμα ανέδειξε και ατέλειες, που δεν είχαν προβλεφθεί από πλευράς όσων σχεδίασαν και αποφάσισαν αυτό το κοινό νόμισμα, το οποίο είναι για μας βασικό στοιχείο της σταθερότητας και ανάπτυξης της Ευρώπης.

Ατέλειες, όπως παραδείγματος χάρη στο θέμα της πρόσβασης στις αγορές δανεισμού, ή των ομολόγων. Και αυτό, διότι είτε πολλές φορές ήταν πολύ εύκολη η πρόσβαση και άρα η υπέρ-δανειοδότηση σε έργα ή σε πολιτικές, που δεν είχαν την απαραίτητη ανταπόκριση στο να γίνουμε ανταγωνιστικοί είτε, από την άλλη μεριά, υπήρχε η δυσκολία - όπως κι εμείς είδαμε - πρόσβασης σε αυτές τις αγορές, με τις διαφορές επιτοκίων, που κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα, να είναι σε δυσμενή θέση και να μην μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Γιατί βεβαίως, αν ένας Έλληνας επιχειρηματίας έχει να πληρώσει πολύ μεγαλύτερους τόκους - και αυτό μεταφέρεται από τις Τράπεζες, από την Κυβέρνηση, στην πραγματική οικονομία - από έναν άλλο επιχειρηματία σε μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός σε μια κοινή αγορά.

Άρα, λοιπόν, το θέμα της διαχείρισης του χρέους είναι πολύ σημαντικό, είναι θέμα που συζητάμε, όπως και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δικών μας δανείων. Η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, του EFSF και αργότερα του ESM, πρέπει να είναι πραγματική ενίσχυση, που θα κάνει αυτό το μηχανισμό αποτελεσματικό, για την αντιμετώπιση ειδικά του προβλήματος της διαχείρισης του χρέους.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου εδώ θέλουμε μεγαλύτερη διαφάνεια, βασικό στοιχείο για την καλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και τελικά και η ρευστότητα που χρειάζεται στην πραγματική οικονομία. Το ζούμε, ζούμε το πρόβλημα και εμείς, και άλλες χώρες, αλλά η Ελλάδα ιδιαίτερα. Το πρόβλημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Και αυτό που πρέπει επίσης να λυθεί, είναι το θέμα των φορολογικών παραδείσων. Εμείς ξέρουμε τη μεγάλη μετακίνηση χρημάτων, που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες περιοχές της γης, στην Ελβετία για παράδειγμα. Μάλιστα, είχαμε μια συζήτηση πρόσφατα με την Πρωθυπουργό της Ελβετίας για το θέμα αυτό.

Όπως βεβαίως - και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει και θα αντιμετωπιστεί και κάνουμε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση - το θέμα των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι πολλές φορές έχουν κάθε συμφέρον, να βλέπουν τα πράγματα από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία, καθώς συχνά είναι στενά συνδεδεμένα με άλλα συμφέροντα και όχι με τις πραγματικές προσπάθειες των λαών και των κρατών.

Το τρίτο κεφάλαιο είναι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα, το οποίο, για μας, δεν είναι απλώς ζήτημα κόστους εργασίας, για να είμαστε ανταγωνιστικοί - αυτό είναι πράγματι ένα στοιχείο, αλλά δεν μπορεί να είναι το βασικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ή και της ευρωπαϊκής, θα έλεγα.

Για μας, η ανταγωνιστικότητα πρέπει να εδράζεται στην ποιότητα πρώτα απ’ όλα, άρα στην επένδυση στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στο να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως αυτό της πράσινης και καθαρής ενέργειας, στην υποστήριξη και επένδυση στις απαραίτητες υποδομές για την Ευρώπη - ιδιαίτερα την Κεντρική, Ανατολική, αλλά και Νότια Ευρώπη, για να ενοποιήσουμε την ευρωπαϊκή αγορά - όπως είναι τα ενεργειακά δίκτυα, η εκτεταμένη διασύνδεση της ηλεκτροδότησης και της τηλεπικοινωνίας, αλλά και οι ευρυζωνικές υποδομές.

Και βεβαίως, να διευκολύνουμε την εσωτερική αγορά, για παράδειγμα, με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις πατέντες και πολλά άλλα.

Έχει υπάρξει μια γενική πρόταση για την ανταγωνιστικότητα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, για μια συμφωνία, που δεν είναι όμως συγκεκριμένη, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Θα πρέπει να τη δούμε όταν κατατεθεί, να γίνει αντικείμενο διαλόγου. Όπως τόνισα, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα, εκτός από αυτά τα οποία έχουμε ακούσει, όπως βεβαίως και ότι, αυτό το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ή όποιο Σύμφωνο αποφασίσουμε, δεν μπορεί να γίνει εμπόδιο για σημαντικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να καθυστερήσουν σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη.

Τέλος, γι’ αυτά τα μεγάλα έργα, πολλές φορές έχουμε τονίσει τη δυνατότητα και των ευρωομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, και αύριο να λυθεί το πρόβλημα του χρέους της χώρας μας, και μηδενικό χρέος να είχαμε σήμερα, θα έπρεπε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη χώρα μας. Γιατί και μηδενικό χρέος να είχαμε, σε λίγα χρόνια, πάλι ελλείμματα και χρέη θα είχαμε, γιατί πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη ποιότητα, εξαγωγές που μπορούν πράγματι να είναι ανταγωνιστικές, καθώς και να βασιστούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Χθες, στην συζήτηση που είχα με τον Joschka Fischer, μου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης. Θα του δώσω το λόγο, για να μας μιλήσει σήμερα για την πράσινη ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας μας.

Να τον ευχαριστήσω και πάλι, που αποδέχθηκε την πρόσκληση. Όπως είπα, μας συνδέουν με τον Joschka παλιοί και ισχυροί δεσμοί φιλίας, αλλά και συνεργασίας, σε προσωπικό επίπεδο και γενικότερα. Είχαμε δουλέψει πολύ και στα Βαλκάνια για τα προβλήματα της περιοχής. Η δράση του, ήταν και είναι καθοριστική στο να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη τα προβλήματα του περιβάλλοντος, αλλά και να υπάρξει μια σημαντική στροφή στο θέμα αυτό, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου αυτή η στροφή έχει πια εμπεδωθεί ακόμα και από τις συντηρητικές κυβερνήσεις.

Ο Joschka είναι ένας πιστός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας και συνεχίζει να στηρίζει την ιδέα της Ευρώπης και σήμερα, παρότι δεν κατέχει επίσημη θεσμική θέση, ενώ μετέχει ενεργά στο διάλογο για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προκλήσεις και επηρεάζει με τις ιδέες του και τις σκέψεις του την κοινή γνώμη, αλλά και ηγέτες ανά τον κόσμο.

Και αυτή η συνεισφορά του, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη τώρα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της οικονομικής κρίσης, για να πετύχουμε μεγάλες αλλαγές και να βγάλουμε την Ευρώπη από μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ.

Είναι μια κρίση, που εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει ευκαιρία. Ευκαιρία για την Ελλάδα, ευκαιρία και για την Ευρώπη.

Joschka έχεις το λόγο και είναι χαρά μας που είσαι μαζί μας.



Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά την εισήγηση του πρώην Αναπληρωτή Καγκελάριου και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, του απηύθυνε την ακόλουθη ερώτηση:



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Joschka, ξέρω ότι πρέπει να φύγεις γρήγορα, όμως θέλω να σου κάνω μια ερώτηση, που είναι πολύ σημαντική. Η πράσινη ανάπτυξη στη Γερμανία είναι πολύ σημαντική, νομίζω, για θέσεις απασχόλησης και έχουν δημιουργηθεί θέσεις απασχόλησης στη Γερμανία με την πράσινη ανάπτυξη. Τι έχεις να πεις επ’ αυτού;

J. FISCHER: Είναι η μεγαλύτερη μηχανή δημιουργίας θέσεων εργασίας. Όπως σας είπα και προηγουμένως, εγώ πάντα το ονειρευόμουν αυτό. Σήμερα, όμως, στις μέρες μας πλέον, τα όνειρά μου κρίνονται συντηρητικά, αποδείχθηκαν πολύ συντηρητικά.

Τώρα που μιλάμε, οι νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι κυρίως στον πράσινο τομέα και όχι μόνον εκεί. Ας πούμε, αν συγκρίνει κανείς τα αυτοκίνητα, τον τρόπο κατασκευής των αυτοκινήτων πριν από μερικά χρόνια και αυτόν που υπάρχει σήμερα. Ήμασταν παλαιότερα σε μια μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη. Τώρα, έχουμε τα υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά και τα πραγματικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Μετά από λίγους μόνο μήνες, θεωρώ ότι θα προχωρήσει περαιτέρω αυτή η τεχνολογική εξέλιξη, στην οποία θα μας συμπαρασύρει όχι η Ευρώπη, αλλά η Κίνα. Και παλαιότερα, όταν στην Αθήνα υπήρχε κατά κάποιο τρόπο ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σχέση με το Πεκίνο, η Αθήνα ήταν μια χαρά. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι, άλλα τα μεγέθη της Αθήνας, άλλα του Πεκίνου.

Για να επανέλθουμε στη Γερμανία, εκεί δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Όλοι οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, σας ανέφερα την Deutsche Bank, θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, όλοι πλέον επενδύουν στην πράσινη τεχνολογία.

Ξεκινάει μια νέα στρατηγική για τη χρήση του τομέα των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Και πάλι λοιπόν, τα όνειρά μου πια κρίνονται πολύ συντηρητικά, γιατί με έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα και μιλάμε για δουλειές επικερδείς. Οι δουλειές τού αύριο θα βασίζονται σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Ακόμα και οι Γάλλοι, με αυτό τον εκτεταμένο πυρηνικό τομέα, όλο και περισσότερο μπαίνουν στα ανακυκλώσιμα προϊόντα για παραγωγή ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας τώρα, είναι οι σχέσεις, το πλέγμα όπως αναφέρεται, που μας συνδέει με τις χώρες του Νότου.

Μιλάμε όμως για μια θαυμάσια εξέλιξη και, ελπίζω ότι η δική σας Κυβέρνηση θα καταλάβει και αυτή, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια θαυμάσια ευκαιρία στον ευρωπαϊκό Νότο. Κυρίως, όταν θα έχει περάσει η κρίση και θα κληθείτε τότε να εφαρμόσετε το αναπτυξιακό σας μοντέλο.



Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά την απάντηση του Joschka Fischer, είπε τα εξής:



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου εδώ και για την απάντηση στην ερώτηση που σου έκανα γύρω από το θέμα των ανέργων και των θέσεων εργασίας. Θεωρείς πως η πράσινη ανάπτυξη είναι βασικό στοιχείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στην Γερμανία, όπου είναι βασικός τομέας ανάπτυξης θέσεων εργασίας.

Εμείς έχουμε βάλει ακριβώς ως προτεραιότητα, να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, συνδυάζοντας την πράσινη ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη, με παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία και, βεβαίως, οι κατασκευές και οι συγκοινωνίες. Όλα αυτά μαζί, θα μας δώσουν τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες, ώστε να είμαστε στην αιχμή του δόρατος, αλλά και να προσφέρουμε ένα μοντέλο, ένα πρότυπο ανάπτυξης, όχι μόνο για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, αλλά ελπίζουμε και στην Ευρώπη.

Ξέρω ότι δεν έχεις πολύ χρόνο, θα μεταφέρεις τις εντυπώσεις σου και στην Γερμανία, θα επισκεφτώ κι εγώ σύντομα τη χώρα σου. Ευχαριστούμε και για τις ευχές για την Ελλάδα, αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας.

Μετά από την αισιόδοξη παρέμβαση του Joschka Fischer, θα ήθελα να καλέσω να μας μιλήσει ο Αλέξανδρος Τομπάζης. Τον γνωρίζουμε όλοι, γνωρίζουμε το πρωτοποριακό του έργο στην Ελλάδα και διεθνώς, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης έχει σχεδιάσει μουσεία, ναούς, τζαμιά, εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κτίρια, έχει σχεδιάσει στην Ελλάδα, στο Ντουμπάι, στην Πορτογαλία, στο Βουκουρέστι, έχει τιμηθεί σε περισσότερους από 110 πανελλήνιους, αλλά και διεθνείς Οργανισμούς.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης, για το πράσινο σπίτι, για τα μικρά ελληνικά νοικοκυριά, καθώς δεν έχει μόνο οικολογικές επιπτώσεις, αλλά και οικονομικές και κοινωνικές.

Θέλω να του δώσω το λόγο, διότι θέλω να τον ακούσουμε. Η παρουσία του εδώ, είναι και τιμή για μας. Είναι τιμή για μας κ. Τομπάζη, για όλη τη δουλειά που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τη συνέχεια, καθώς συμβάλλετε στην προσπάθεια της Ελλάδας να μπει σε μια νέα εποχή.

Κύριε Τομπάζη, έχετε το λόγο.



Στο τέλος της εισήγησης του Αλέξανδρου Τομπάζη και της παρουσίασης από την Άννυ Πλατανιώτη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης κτιρίων, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είπε τα εξής:



Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Τομπάζη, καθώς και τη συνεργάτιδά σας. Κρατώ διάφορες έννοιες, που νομίζω ότι είναι σημαντικές για την προσπάθειά μας.

Πρώτα απ’ όλα, είναι θέμα απόφασης και πολιτικής βούλησης, την οποία νομίζω έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση.

Πέρα από αυτό όμως, αυτό που αναδείχθηκε και από την παρουσίαση, είναι η αισθητική, η ομορφιά που έχει αυτή η νέα αρχιτεκτονική, καθώς και η απλότητα, που αξιοποιεί πρώτα απ’ όλα την ίδια μας την παράδοση στην κατασκευή, αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία μαζί. Και δίνει μια ποιότητα ζωής και ένα διαφορετικό πολιτισμό και κλίμα, με όλες τις έννοιες, για τον κάτοικο.

Εκ των πραγμάτων, αυτό το οποίο είδαμε, και το τόνισε και ο Joschka Fischer, είναι νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένας τομέας, που θα πολλαπλασιάσει θέσεις εργασίας. Είναι κάτι, για το οποίο η δράση της πράσινης ανάπτυξης ζητά μυαλά και χέρια, στις κατασκευές, τον τουρισμό, την ενέργεια, αλλά και το «πρασίνισμα» της παιδείας μας, ας το πούμε έτσι, με τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, ενέργεια, μεγαλύτερη αυτονομία των μονάδων, αλλά θα έλεγα και της χώρας μας, που είναι και θέμα ασφάλειας, αλλά και κόστους.

Με αυτή την τεχνογνωσία, εγώ κατέγραψα ένα 60% μείωσης του κόστους ενέργειας, της κατανάλωσης ενέργειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία μας, πόσο μάλλον για τον κάθε πολίτη, τον καταναλωτή, κάθε ελληνική οικογένεια.

Και τέλος, κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι, όλο αυτό είχε μια ελληνική ταυτότητα και δείχνει πόσο, μέσα από αυτές τις νέες τεχνολογίες, μπορεί όλη η Ελλάδα να προβάλει τη δική της ταυτότητα, τη δική της ομορφιά, τις δικές της δυνατότητες. Και γι’ αυτό, σας ευχαριστούμε.

Θα συνεχίσουμε με την παρουσίαση του Γιάννη Μανιάτη για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Είναι ένα πρόγραμμα, μέσα από το οποίο ο πολίτης μπορεί και πρέπει να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία και που, βεβαίως, δίνει τη δυνατότητα, πέρα από το να αλλάζουμε το ενεργειακό τοπίο της χώρας μας, να υπάρχει και μια σημαντική, σημαντικότατη εξοικονόμηση κόστους κατ’ οίκον για κάθε πολίτη.

Και πάλι, σας ευχαριστώ κ. Τομπάζη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης