Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.6.10

Συνέντευξη Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα "Βραδυνή", 26 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΡΑΔΥΝΗ»
& ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
κ. ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αβραμόπουλε, ξεκίνησε το 8ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, και αντιλαμβάνομαι ότι έχετε επενδύσει όλοι σας πολλές προσδοκίες σε αυτό. Τι περιμένετε να γίνει την επόμενη ημέρα;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το Συνέδριο σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα της Παράταξής μας, με νέες οργανωτικές δομές, κρυστάλλινο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Η ΝΔ μέσα σε πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και αυτοπεποίθησης, ξεκινάει την καινούργια της πορεία, που θα την καταστήσει αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Η κοινωνική μας βάση, με ρόλο και λόγο σε κάθε βήμα αυτής της πορείας, εμπεδώνει τη συμμετοχική δημοκρατία καθιστώντας την Παράταξή μας την πρώτη στην Ελλάδα, που με βαθιές πολιτικές τομές προαναγγέλλει μέσα από τη νέα μεταπολίτευση, που φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε, τη Νέα Ελλάδα.

Ξεκινάμε λοιπόν, με ενθουσιασμό, και υψηλό αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης.





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανανέωση προσώπων νομίζετε ότι μπορεί να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα για τη Ν..Δ ή χρειάζεται και κάποια άλλα πράγματα;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ανοιχτό κόμμα σε αυτό στοχεύει.

Το κόμμα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και δίνει τέλος στα κλειστά συστήματα, στους προσωπικούς μηχανισμούς, στα οικογενειακά τιμάρια. Τα μέλη, τα στελέχη έχουν πλέον άποψη, ρόλο και λόγο.

Οι πόρτες άνοιξαν και η καινούργια ΝΔ χτίζεται με θεμέλιο την ιστορική της κληρονομιά, εμπλουτισμένο με νέες ιδέες και πρόσωπα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της ιδεολογίας είναι ένα ζήτημα που δεν είχε απασχολήσει επί χρόνια τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «μεσαίο χώρο». Τώρα ο Πρόεδρος του κόμματος είναι αποφασισμένος να το προτάξει. Τι μπορεί να αλλάξει αυτό, ώστε να είναι πιο αισιόδοξη την επόμενη ημέρα η ΝΔ; Δηλαδή θα υπάρχει διαφορά για τους πολίτες, εάν η Ν.Δ. μιλά σήμερα για Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, ενώ χθες μιλούσε για «μεσαίο χώρο»;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ιδεολογικό μας στίγμα έχει ως άξονά του τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος, διαγράφοντας ένα τόξο από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς, μέχρι τα όρια της συντηρητικής δεξιάς.

Μετά τις κοσμογονικές αλλαγές, που εγκαινιάστηκαν με την πτώση του κομμουνισμού, η ευρεία κοινωνία των πολιτών στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει σαν σημείο συνάντησής της τις φιλελεύθερες αρχές, που ορίζονται από ισχυρές κοινωνικές δομές, ένα πιο μικρό και ευέλικτο κράτος με ρυθμιστικό παρεμβατικό ρόλο, και κανόνες που ορίζουν με σαφήνεια τον ανταγωνισμό στην ελεύθερη και ανοιχτή αγορά.

Τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ωστόσο συμπληρώνει για τη Νέα Δημοκρατία ο πατριωτικός και λαϊκός της χαρακτήρας και η σθεναρή αντίθεσή της στον λαϊκισμό και τις ακρότητες.

Με άλλα λόγια, δημιουργείται μία ευρεία παράταξη, όπου βρίσκουν φιλόξενο περιβάλλον οι συγγενείς φιλελεύθερες δυνάμεις του κοινωνικού και πολιτικού κέντρου.

Ο πάλαι λοιπόν ποτέ «μεσαίος χώρος», ιδεολογικοποιείται με σαφήνεια. Η καινούργια Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αβραμόπουλε βρισκόμαστε ίσως στο χειρότερο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας μας. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και φτάσαμε εδώ;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ εμπεδώσαμε τη δημοκρατία, δεν την καταστήσαμε θεσμικά ισχυρή και παραγωγική. Τα κόμματα εκχώρησαν δικές τους δυνάμεις στην κομματοκρατία, στις συντεχνίες και στη γραφειοκρατία. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά από λάθος επιλογές και το κυριότερο, στην αδυναμία του να χαράξει εθνική στρατηγική για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Και ήλθε η ώρα της αλήθειας.

Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που τα είχαμε προβλέψει εδώ και μια δεκαετία. Κυριάρχησε όμως, η πλασματική ευφορία μετά την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κυριότερο, η ένταξή μας στην ευρωζώνη δεν συνοδεύτηκε από μια πολιτική σταδιακών προσαρμογών της ελληνικής οικονομίας.

Πολύ απλά λοιπόν, ο τρόπος που κυβερνήθηκε ο τόπος αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένος. Και για να είμαστε ειλικρινείς, την ευθύνη την μοιραζόμαστε όλοι. Αυτή η διαπίστωση πρέπει να ανοίξει το δρόμο της εθνικής συνεννόησης, στο όνομα του χρέους μας απέναντι στις επόμενες γενεές. Και από αυτό θα κριθούμε συνολικά και ως εποχή και ως γενεά και ως πολιτικό σύστημα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα είπατε, ότι θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία η αποχώρηση Βουλευτών από τη ΝΔ. Ισχύει κατά την άποψή σας ακόμη η ρήση του αείμνηστου Αβέρωφ «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος;»



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ανοιχτό κόμμα έχει και ανοιχτές τις πόρτες. Δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής πειθαρχίας. Αυτό που είπα, είναι ότι το Συνέδριο δεν προσφέρεται για σόου. Κανείς δεν είναι με το ζόρι σε ένα κόμμα και κανένα κόμμα δεν επιβάλλει με το ζόρι τη συμμετοχή μας. Άλλο όμως αυτό και άλλο να θελήσεις να σκηνοθετήσεις με βάση τα ξεπερασμένα και παλαιοκομματικά πρότυπα την αποχώρησή σου.

Ήταν απάντηση σε δημοσιογράφο. Δεν ήταν πληροφορία. Γιατί δεν τολμώ να φανταστώ, ότι θα επιχειρούσε κανείς κάτι τέτοιο. Δικαίωμα του καθενός να μη θέλει να ανήκει σε ένα κόμμα. Το οποίο όμως, πρέπει να το ασκεί πάνω απ΄ όλα με αξιοπρέπεια.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολιτική ζωή σκιάζεται από σκάνδαλα, σκανδαλολογία και εξεταστικές. Πιστεύετε ότι με όλα αυτά θα ενισχυθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ιστορία με τις Εξεταστικές Επιτροπές επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Ξύπνησε τον κομματισμό και το χειρότερο έσπειρε τη διαίρεση και το διχασμό, σε μια στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά.

Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συγκαλυφθούν αμαρτίες του παρελθόντος, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους. Και αυτό, να το αναλάβει η τακτική δικαιοσύνη. Οι Βουλευτές, δεν είναι δικαστές. Αυτό που πρέπει να θωρακιστεί είναι η εθνική και κοινωνική συνοχή.

Έστω και τη δωδεκάτη η κυβέρνηση πρέπει ν΄ αντιληφθεί, ότι όλα αυτά οδηγούν σε λάθος δρόμο την ελληνική κοινωνία αλλά και με τη γενικευόμενη αντιπολιτική οργή των πολιτών κλονίζουν την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τους λειτουργούς της.

Ο ¨Έλληνας πολίτης έχει τη δύναμη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Και μπορεί να το κάνει, κρίνοντας αυστηρά και δίκαια την ώρα των εκλογών.

Αλήθεια προβλέπετε να γίνουν πρόωρες εκλογές;

Η ατελέσφορη πολιτική της κυβέρνησης, ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές. Προκλήθηκαν αδιέξοδες καταστάσεις και εξαντλήθηκε η προσχηματολογία που επικαλείται η κυβέρνηση για να εξηγήσει την αδυναμία της.

Η κοινωνική κρίση είναι πλέον προ των πυλών και οι πιέσεις στην κυβέρνηση, στην κοινωνία, στην οικονομία, αφόρητες. Αν είχε εισακουστεί ο θετικός και συναινετικός λόγος και οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ η Ελλάδα θα είχε βρει το δρόμο προς την έξοδο από την κρίση.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά η ΝΔ από την επομένη του Συνεδρίου θα είναι έτοιμη εφόσον χρειαστεί να καταθέσει με πειστικότητα τη δική της πρόταση και οι μηχανισμοί της σε εγρήγορση για αυτό το ενδεχόμενο.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς εκτιμάτε ότι πρέπει να βγει και να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής για να εξηγήσει κάποια πράγματα;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κώστας Καραμανλής διετέλεσε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για 13 χρόνια. Και Πρωθυπουργός της χώρας, από το 2004 μέχρι τις τελευταίες εκλογές. Νομίζω ότι θα κρίνει ο ίδιος πότε θα μιλήσει. Ξέρει τι θα κάνει και πως θα το κάνει. Η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά κοιτάζει στο μέλλον. Ώστε, μέσα από την ανασυγκρότησή της να είναι σύντομα σε θέση να διαδραματίσει και πάλι τον ιστορικό της ρόλο, και να αποτελέσει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί ένας πολιτικός φορέας ή όχι;



Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μονάχα η κοινωνία μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να το επιχειρήσει, όλα τα δεδομένα όμως συγκλίνουν στο ότι η κοινωνία δεν έχει διάθεση να πειραματιστεί με νέα κόμματα, που δεν προκύπτουν από τους κόλπους της. Εκείνο που ζητάει με βεβαιότητα ωστόσο η κοινωνία, είναι τα υπάρχοντα κόμματα να συλλάβουν σωστά τα μηνύματα των καιρών, να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους, να αλλάξουν, να επανασυνδεθούν με την κοινωνία για να πείσουν ότι μπορούν.

Και η ΝΔ ανανεωμένη, σύγχρονη, δυναμική και ανοιχτή στην κοινωνία, με τις νέες της δομές, το ξεκάθαρο ιδεολογικό της στίγμα και τις θέσεις της και με το νέο της Αρχηγό, ανοίγει δρόμους αισιοδοξίας και προοπτικής για όλους ανεξαίρετα τους Έλληνες πολίτες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης