Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.6.10

Μιλήσαμε για την οικονομική κρίση, που εξακολουθεί να σοβεί με ποικίλες μορφές. Η συναίνεση υπήρξε ευρύτατη και σε αυτό το θέμα, και η συζήτηση πολύ εποικοδομητική, ενώ θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω τον Eniloma Ero, αλλά και τον Christoph Z?pel, για τη συνεισφορά και το έργο τους στις αντίστοιχες Επιτροπές.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Τρίτη 22 Ιουνίου)

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2010




Θα είμαι σύντομος, καθώς πολλοί από εμάς πρέπει να προλάβουν τις πτήσεις τους και εγώ αναχωρώ αμέσως μετά, για να μεταβώ σε Συνέδριο στην Τουρκία.

Η συνάντησή μας υπήρξε πολύ παραγωγική, με ικανοποιητική προσέλευση και έντονες συζητήσεις, οι οποίες θα έλεγα ότι οδήγησαν σε μια ιδιαίτερα σημαντική συναίνεση μεταξύ ημών, γεγονός το οποίο θεωρώ ως ελπιδοφόρο ένδειξη της αποφασιστικότητας και της πολιτικής θέλησης που χαρακτηρίζει το κίνημά μας, όπως και της αντίληψης που έχουμε απέναντι στα προβλήματα ανά την υφήλιο. Με τη συναίνεση αυτή, η φωνή μας αποκτά παγκόσμια εμβέλεια, αναδεικνύεται σε φωνή απαραίτητη, καθίσταται φωνή επίκαιρη και ενημερωμένη, όπως και φωνή που εμφορείται από ρεαλισμό και όραμα.

Μιλήσαμε για την οικονομική κρίση, που εξακολουθεί να σοβεί με ποικίλες μορφές. Η συναίνεση υπήρξε ευρύτατη και σε αυτό το θέμα, και η συζήτηση πολύ εποικοδομητική, ενώ θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω τον Eniloma Ero, αλλά και τον Christoph Z?pel, για τη συνεισφορά και το έργο τους στις αντίστοιχες Επιτροπές.

Θα επικοινωνήσουμε την κοινή μας δήλωση στο G20, στους ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του G20. Μάλιστα, θα το αναλάβω προσωπικά.

Χθες, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης σε Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργαζομένων, το οποίο διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά. Συναντώνται εκεί περίπου 1000 σύνεδροι και συμμετείχα στην εναρκτήρια συνεδρία, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς αλλά και τις προτάσεις σας, οι οποίες έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής, κυρίως όσον αφορά ζητήματα, όπως το κανονιστικό πλαίσιο και ο φόρος οικονομικών συναλλαγών. Αυτά τα θέματα μας συνδέουν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο νοούμε το κράτος πρόνοιας.

Παρατηρούμε, επομένως, ότι υπάρχει περιθώριο στενότερης συνεργασίας και δικτύωσης, ώστε να προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά τα θέματα που έχουμε στην ημερήσια διάταξη.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι όλους σας, για την αλληλεγγύη την οποία επιδείξατε προς τη χώρα μου και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, όπως και για το γεγονός ότι συμφωνούμε πως, δεν θα πρέπει οι συντηρητικοί να εκμεταλλευτούν το παράδειγμα της Ελλάδας, ως στρατηγική εξόδου.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιάζουσα κατάσταση. Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη χώρα, αλλά οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να είναι αλλαγές προοδευτικές, αναδιανεμητικές, διαφάνειας και καλύτερης διακυβέρνησης. Όσο για τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα, αυτά ελήφθησαν εξαιτίας της κατάστασης, την οποία μας κληροδότησε μια συντηρητική κυβέρνηση, που εργάστηκε προς όφελος των λίγων.

Θεωρώ επίσης την υποστήριξή μας προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, στην προσπάθειά του να φέρει στο G20 το θέμα της στήριξης της οικονομίας, ως σημαντικό στοιχείο στην όλη συζήτησή μας.

Υπάρχει όμως και μια πλειάδα άλλων ζητημάτων: η μη διάδοση, θέμα στο οποίο γίνεται εξαιρετική δουλειά από το Medider, που αποδεικνύεται πολύ σημαντική. Αναδεικνύεται και πάλι, δυστυχώς, ως ζήτημα υψίστης προτεραιότητας στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά η φωνή μας πιστεύω ότι διαθέτει δύναμη.

Να αναφέρω εν τάχει ότι, σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ινδία, συναντήθηκα με τη Σόνια Γκάντι και συζητήσαμε την πιθανότητα συνεργασίας με το κόμμα της. Δεν είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ωστόσο διατηρούμε μαζί τους μια εποικοδομητική συνεργασία και βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο καθώς, παρότι διαθέτουν πυρηνικά μέσα, θα προσυπέγραφαν την ιδέα ενός πλανήτη χωρίς πυρηνικά. Ακόμη και εκείνοι, συζητούν ιδέες όπως αυτές που μας απασχολούν. Η Επιτροπή, πάντως, διαθέτει ευρεία εκπροσώπηση από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ετέθη ξανά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ένα μείζον θέμα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας, όπως και η οικολογία, που παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Να επισημάνω ότι δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε αποκλειστικά στα χέρια των Οικολόγων Πρασίνων. Μάλιστα, θεωρώ ότι είναι μία από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητές μας στη νέα παγκόσμια ατζέντα, κάτι που αποδείξαμε τόσο στην Κοπεγχάγη, όσο και σήμερα εδώ, εκ νέου.

Βεβαίως, παραμένει το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, αλλά και άλλα ειδικότερα ζητήματα, που βαθαίνουν και διευρύνονται, όσο βαθαίνει και η κρίση.

Ακούστηκαν επίσης τοποθετήσεις και εκθέσεις, που αφορούσαν στη Δημοκρατία, και συνδέονταν με την Βιρμανία, την Αλβανία ή την Βενεζουέλα.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι εργάστηκαν, και βεβαίως προς τον Luis Ayala, προκειμένου να συνταχθεί και να υπερψηφιστεί το κείμενο της δήλωσής μας, αναφορικά με το Παλαιστινιακό και τα πρόσφατα γεγονότα εκεί. Πρόκειται για δήλωση μέγιστης πολιτικής σημασίας, σε μια περίοδο που παρατηρείται ελάχιστη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αύξηση της πόλωσης, αδιέξοδο στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και αδιέξοδο διεθνώς, ως προς το Μεσανατολικό.

Αυτό αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχουμε, τις δυνατότητες που διαθέτουν οι παρατάξεις μας, προκειμένου να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις σε προβλήματα που μοιάζουν δυσεπίλυτα. Καταδεικνύει εξίσου ότι, η ιδεολογία μας στηρίζει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις και επιλύουμε τέτοιου είδους προβλήματα, δείχνοντας κατανόηση προς την άλλη πλευρά, αλλά και μέσω των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου.

Και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για ολόκληρη την υφήλιο, όπως ασφαλώς και για το κίνημά μας.

Το γεγονός ότι επιτύχαμε τη συναίνεση έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία. Έχει επίσης μεγάλη σημασία το γεγονός ότι, δείξαμε πως ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε δραστηριοποιημένοι σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή.

Θεωρώ το ζήτημα αυτό σημαντικό γιατί χθες, στη συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, του μετέφερα τη συζήτησή μας σχετικά με το θέμα της οικονομίας, ενώ είχαμε και μια μακρά συνομιλία για τη Μέση Ανατολή. Προσπαθεί να βρει τρόπους, με τους οποίους ο ΟΗΕ θα μπορέσει να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές, ώστε να συνταχθεί τελικώς μια έκθεση, ή να διεξαχθεί σχετική έρευνα. Προς στιγμήν, όμως, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Το γεγονός επομένως ότι εμείς, τα μέλη μας, αποφάσισαν όντως να προχωρήσουν στη σύνταξη μιας έκθεσης αυτού του τύπου, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του κινήματός μας. Και βεβαίως, θα μεταφέρω αυτό το μήνυμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσουμε στις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η συνάντησή μας υπήρξε πράγματι ιδιαίτερα εποικοδομητική. Η συμμετοχή σας υπήρξε εξαιρετική, τόσο από πλευράς προσέλευσης, όσο και από πλευράς παρεμβάσεων και σχολίων.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή τύχη. Εύχομαι και κάθε επιτυχία, όμως, κυρίως σε εκείνους που θα συμμετάσχουν σε εκλογές, στο μεσοδιάστημα πριν την επόμενη Σύνοδο του Συμβουλίου μας. Καλή επιτυχία και, βεβαίως, σε ό,τι χρειαστείτε, θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Και ελπίζουμε ότι όταν θα ξανασυναντηθούμε για το Συμβούλιο στο Παρίσι, ακόμη περισσότερες παρατάξεις μας θα έχουν αναδειχθεί σε κυβερνήσεις, διότι η φωνή μας θα πρέπει να δυναμώσει, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Καλή επιτυχία και καλή επιστροφή στις πατρίδες σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης