Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.7.10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ B. BORISOV ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2010




Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί Υπουργοί, εγκαινιάσαμε σήμερα εδώ, στη Σόφια, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον Boyko Borisov, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που είναι ένα σχήμα ήδη ευρέως διαδεδομένο μεταξύ εταίρων και φίλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλουμε αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου να πραγματοποιείται συστηματικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπου θα συμμετέχουν κάθε φορά, μαζί με τους Πρωθυπουργούς, εκπρόσωποι επιλεγμένων Υπουργείων από τις δύο χώρες.

Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει και θεσμοθετεί μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσά μας. Το γεωστρατηγικό περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσουμε πλέον τη διμερή μας συνεργασία, είναι εντελώς διαφορετικό μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το 2007 και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς το 2004. Βρισκόμαστε πια σε έναν κοινό χώρο, όπου δεν μας χωρίζουν τα σύνορά μας και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για τη συνεργασία μας.

Κάναμε λοιπόν σήμερα μια πρώτη προσέγγιση για την υπέρβαση, αλλά και πιθανότατα την οριστική λύση, μιας σειράς διμερών εκκρεμοτήτων, που είχαν κληρονομηθεί από το παρελθόν, αλλά και την προώθηση των κοινών μας στόχων σε νέους τομείς, όπως είναι στην οικονομία, τη διμερή εμπορική συνεργασία, τις οδικές υποδομές, την ενεργειακή συνεργασία, τη διασυνοριακή συνεργασία, την απασχόληση, τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Υπό τον συντονισμό του κ. Borisov και τον δικό μου, οι αρμόδιοι Υπουργοί και των δύο πλευρών έχουν υπογράψει σήμερα, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, επιμέρους συμφωνίες. Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι προχωρούμε ένα βήμα περαιτέρω στην εμβάθυνση της εξειδικευμένης συνεργασίας μας, ανταποκρινόμενοι πιστεύω στην επιθυμία του Βουλγαρικού και του Ελληνικού λαού και στις εξαίρετες σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας.

Εξετάσαμε τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, τις επιπτώσεις στις δύο χώρες μας, στην περιοχή των Βαλκανίων ευρύτερα, και έγιναν οι πρώτες προτάσεις για συντονισμό και αλληλοενημέρωση των δύο χωρών μας ως προς την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ήδη, η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα είναι μία απάντηση.

Συζητήσαμε τη συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, στη βάση μιας προσπάθειας ενοποίησης της αγοράς ενέργειας, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στρατηγική επιλογή είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως βεβαίως και η προώθηση του Southstream και του IGB.

Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, κατανοούμε πάντα τη θέση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί βεβαίως και ελληνική προτεραιότητα, ενώ υπογράψαμε συμφωνία και στον τομέα αυτό για την ευρύτερη συνεργασία μας στα ενεργειακά ζητήματα.

Μεγάλη σημασία έχουν οι οδικές μας διασυνδέσεις, η ποιοτική τους αναβάθμιση, η διάνοιξη νέων συνοριακών σταθμών, διόδων, διαβάσεων, καθώς και οι άξονες 4 και 9. Υπογραμμίσαμε επίσης τη συστηματική και συνεπή μας συνεργασία στη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτων κυρίως των τριών παραμεθόριων ποταμών, του Στρυμόνα, του Νέστου και του Έβρου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, τον Έβρο δηλαδή, συμφωνήσαμε, οι επιμέρους αρμόδιοι Υπουργοί, αλλά και εγώ με τον φίλο κ. Borisov, ότι αυτή η προτεραιότητα αποτελεί και επιτακτική ανάγκη, να εγκαταστήσουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να μπορούμε να αποφεύγουμε πλημμύρες.

Αυτό θα χρειαστεί τη συνεργασία και της Τουρκίας. Η συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας στη διαχείριση υδάτων μπορεί να συνδυαστεί και με την ενεργειακή πολιτική των δύο χωρών, τη βιοποικιλία, καθώς και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον αγροτικό τομέα, συμφωνήσαμε και μιλήσαμε για τον έλεγχο στη δημόσια υγεία, την πιστοποίηση των προϊόντων μας και για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Αλλά υπάρχει και η στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία, όπου έχουμε και εδώ πολύ στενή συνεργασία για την εξασφάλιση ευνομίας στις δύο χώρες μας.

Επίσης, τα Υπουργεία Εργασίας των χωρών μας συνεργάστηκαν και συμφώνησαν, διότι έχουμε πάρα πολλούς Βούλγαρους εργαζόμενους στη χώρα μας και θέλουμε να προστατεύσουμε και τα δικά τους δικαιώματα.

Τέλος, ο χώρος του τουρισμού, αλλά και του πολιτισμού, είναι τομείς που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες, ως προς την προστασία της κληρονομιάς μας, αλλά και της αναπτυξιακής μας προοπτικής.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την πραγματοποίηση της ιδρυτικής αυτής συνάντησης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το πλαίσιο θέτει σε νέα τροχιά τις σχέσεις μας. Με τη σύμμαχο και εταίρο πλέον Βουλγαρία, με τη φίλη Βουλγαρία, ολόκληρη η περιοχή μας οδηγείται στην ενίσχυση και εμπέδωση της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης ασφάλειας.

Ευχαριστώ Boyko για την πολύ θερμή, εγκάρδια φιλοξενία.

Β. BORISOV: Κύριε Παπανδρέου,

Ήταν τιμή για όλους τους Υπουργούς μας, να έχουν σήμερα αυτή τη συνάντηση με την δική σας Κυβέρνηση και, προσωπικά, με εσάς. Πολλές φορές έχω πει δημοσίως ότι, η οικογένειά σας, και ο πατέρας σας προσωπικά, και εσείς, είχατε πάντα με τη Βουλγαρία θαυμάσιες σχέσεις, καλές παραδόσεις και πάντα υποστήριζα ότι είστε από τους πιο έμπειρους και καλούς πρωθυπουργούς στην Ευρώπη.

Πρέπει να πω ότι, κατά τη διάρκεια των Συμβουλίων στις Βρυξέλλες, είχαμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε θέματα που αφορούν στην περιοχή μας και να αλληλοϋποστηριζόμαστε ως κράτη. Καθόλου τυχαία, η Βουλγαρία ήταν αυτή που υποστήριζε έντονα την παροχή βοήθειας και τη σταθεροποίηση των οικονομικών της Ελλάδας.

Σήμερα, αυτά τα 12 πρωτόκολλα, μαζί με την κοινή μας δήλωση, δηλαδή 13 κείμενα συνολικά, προσφέρουν το πλαίσιο και την δυνατότητα πολύ καλύτερης συνεργασίας και στις επιχειρήσεις, και στον τουρισμό, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, αφού συμπεριλάβαμε σχεδόν τα πάντα - εσωτερικές υποθέσεις, άμυνα, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση, πολιτισμό, περιβάλλον, μεταφορές, αθλητισμό, ενέργεια, γεωργία, όλους τους τομείς.

Πιστεύω ότι και εμείς, όπως τα δύο ηγετικά κράτη στην Ευρώπη, Γαλλία και Γερμάνια, που πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σημερινή μας συνάντηση σε παραδοσιακή, να την πραγματοποιούμε σε τακτά διαστήματα, κάθε εξάμηνο για παράδειγμα, διότι σε συνθήκες κρίσης, με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούμε και πόρους. Με ένα αεροπλάνο έρχονται όλοι, με λίγες δαπάνες για εθιμοτυπία και, στο ίδιο διάστημα, όλοι οι Υπουργοί μαθαίνουν τι κάνουν και σε τι φάση βρίσκονται οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Φυσικά, μένουν και άλυτα προβλήματα, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι με μία συνεδρίαση θα λυθούν όλα τα θέματα.

Συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου σε θέματα όπου έχουμε διαφορές, ή που χρειάζονται επεξεργασία, να στελεχωθούν ομάδες εμπειρογνωμόνων, που να διευκρινίσουν τα οφέλη και τις ζημιές για την κάθε πλευρά. Είμαι σίγουρος ότι, αν ποντάρουμε στα οφέλη, πάντα θα βρεθεί η πραγματική λύση.

Ευχαριστώ τον ομόλογό μου και τους Υπουργούς του, και ειδικά την Υπουργό Περιβάλλοντος, που εκτιμούν τις ανησυχίες μας για το περιβάλλον της Βουλγαρίας και, συγκεκριμένα, της περιοχής του Μπουργκάς, καθώς και ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν παρεμποδίζεται από πείσμα, ή μη εκπλήρωση υποχρεώσεων επί υπογεγραμμένης συμφωνίας, αλλά επειδή και για τις δύο χώρες το περιβάλλον μετράει περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα. Περιμένουμε τη διεθνή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά τα λοιπά, μιλήσαμε για τον πυρηνικό σταθμό Benele, με ενδεχόμενη μειοψηφική συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, αν θελήσει. Ενημερώσαμε και για τις ενέργειές μας, όσον αφορά την προώθηση των αγωγών South Stream και Nabucco, για τη σύνδεση των συστημάτων μεταφοράς αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Υπάρχουν βέβαια κάποιες λεπτομέρειες που χρειάζονται διευκρίνιση και πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών - γι’ αυτό και υπεγράφη η συμφωνία για τους ηλεκτραγωγούς, την αιολική ενέργεια, τις επενδύσεις, το τραπεζικό σύστημα.

Ειλικρινά, είμαι ευτυχής, καθώς στα «στρες τεστ» που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι βουλγαρικές και οι ελληνικές τράπεζες αξιολογήθηκαν θετικά και χαρακτηρίστηκαν ως σταθερές, γεγονός που αποτελεί εγγύηση και για τις επενδύσεις, και για τις καταθέσεις του πληθυσμού, αλλά είναι και μια απάντηση σε προκλητικές ανακοινώσεις, ότι ενδεχόμενη πτώση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, να παρασύρει και το βουλγαρικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, και εγώ και ο κ. Παπανδρέου, για τα «στρες τεστ» που έγιναν.

Φυσικά, θα χαρώ ο κ. Παπανδρέου να δηλώσει και δημόσια την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σέγκεν και, αν το 2011 ενταχθούμε, μπορούμε να πάμε στην Makaza για να εγκαινιάσουμε την επόμενη συνοριακή διάβαση, διότι τώρα, από βουλγαρικής πλευράς, θα ολοκληρώσουμε τα έργα εμπρόθεσμα. Ελπίζουμε και η ελληνική πλευρά να κάνει το ίδιο και έτσι, στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν συμπληρώνονται τα 130 χρόνια από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, να πάμε μαζί στο Ivailovgrad και εκεί να πανηγυρίσουμε, εγκαινιάζοντας άλλη μια διάβαση. Είναι αλήθεια ότι, τώρα, θα τοποθετήσουμε σταθμούς ελέγχου, αλλά ελπίζουμε, όταν ενταχθούμε στο Σέγκεν, να τα απομακρύνουμε όλα αυτά. Θα ήθελα ν’ ακούσω κάτι τέτοιο από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω τον κ. Borisov και την Κυβέρνηση, αλλά και τον Βουλγαρικό λαό, γιατί στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, είχαμε πράγματι την αμέριστη υποστήριξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα.

Χαίρομαι που μιλήσατε για το «stress test» των Τραπεζών. Οι ελληνικές Τράπεζες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στην Βουλγαρία και βεβαίως και στα Βαλκάνια, και έχουν αναδειχθεί ισχυρές παρά τις δυσκολίες που περάσαμε ως χώρα. Κι αυτό, νομίζω, είναι μια διαβεβαίωση και προς τον Βουλγαρικό λαό, για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική και της Βουλγαρίας, αλλά και των καλών οικονομικών μας σχέσεων.

Εμείς στηρίζουμε πάντα την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σέγκεν, την πλήρη ένταξή της. Σ’ αυτό, μπορείτε να έχετε την απόλυτη διαβεβαίωσή μου, ότι θα σας στηρίξουμε, όταν έρθει η απόφαση, ώστε το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο 2011, να είναι η Βουλγαρία πλήρες μέλος του Σέγκεν.

Και βεβαίως, θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε πριν από λίγους μήνες, να ανοίγουμε διασυνοριακούς σταθμούς, διόδους, ώστε να υπάρχει αυτή η απρόσκοπτη ροή ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, διότι είμαστε πια ένας κοινός χώρος. Συμμερίζομαι και συνυπογράφω αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Borisov, και συνεργαζόμαστε πολύ στενά σ’ αυτό τον τομέα.

Και στις 9 Σεπτεμβρίου, πράγματι θα γιορτάσουμε τα 130 χρόνια της διπλωματικής μας, αμοιβαίας αναγνώρισης, και αυτό θα είναι και μία πολύ καλή αφορμή για έναν ακόμα διασυνοριακό σταθμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αντιλαμβανόμαστε κ. Πρωθυπουργέ ότι μετά από τη σημερινή συνάντηση, το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και η στάση σας σε σχέση με τον αγωγό αυτό, θα παραμείνει; Και προς τον κ. Παπανδρέου. Είστε αισιόδοξος για την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης;

Β. BORISOV: Πάντα μιλούσαμε για το ίδιο πράγμα και έχουμε εκφράσει την κοινή μας θέση. Περιμένουμε τη διεθνή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή είναι η θέση μας. Η ελληνική πλευρά, όπως βλέπετε, μοιράζεται και κατανοεί τη θέση μας αυτή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ΄ αρχήν, είμαστε πολύ ειλικρινείς μεταξύ μας και αυτό νομίζω είναι το βασικό στις σχέσεις μας. Εμείς έχουμε πει ότι παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, όμως, κατανοούμε τη θέση της Βουλγαρίας και, βεβαίως, των κατοίκων στο Μπουργκάς, για την προστασία του περιβάλλοντος και, περιμένουμε τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής μας μελέτης, μετά από την περιβαλλοντική μελέτη και της Βουλγαρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για το θέμα των ελληνικών μπλόκων το χειμώνα;

Β. BORISOV: Για το θέμα αυτό δεν έχουμε μιλήσει, διότι ελπίζω ότι δεν θα υπάρχουν μπλόκα από εδώ και στο εξής, ούτε από την ελληνική, ούτε από τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχαμε όμως πολλές συνομιλίες όταν υπήρχαν τα μπλόκα και, πραγματικά, κατανοούμε τη δυσκολία και την ταλαιπωρία της Βουλγαρίας, καθώς ήταν μια δύσκολη στιγμή και για τη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας με τον πιο ομαλό τρόπο, διότι όλοι γνωρίζουμε πια ότι οι οικονομίες μας είναι αλληλοεξαρτώμενες και, συνεργασία, σημαίνει να σεβόμαστε ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Παπανδρέου, μιλήσατε για το παρελθόν κι αυτό είναι σημαντικό πραγματικά για τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπάρχει το παρόν και το μέλλον και αυτά, όπως γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά, διαδραματίζονται μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Πώς οραματιζόσαστε αλήθεια αυτή την κοινή πορεία και το κοινό μέλλον των δύο λαών, έτσι ώστε να έχουμε ευημερία και ανάπτυξη στην περιοχή; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο παρελθόν, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ο κ. Borisov, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν βρεθήκαμε Ελλάδα και Βουλγαρία σε διαφορετικούς συνασπισμούς, σε διαφορετικά μπλοκ - αν θέλετε - συμφερόντων, υπήρχαν κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και του Ανδρέα Παπανδρέου, που θέλησαν να ανοίξουν τους δρόμους, να σπάσουν αυτό τον ψυχρό πόλεμο και να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τη Βουλγαρική Κυβέρνηση τότε, αλλά βεβαίως και με τον Βουλγαρικό λαό.

Αυτή την ίδια βούληση έχουμε και σήμερα, αλλά βεβαίως έχουμε νέες συνθήκες. Θυμάμαι, μάλιστα, με τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, είχαμε κατανοήσει όλοι στα Βαλκάνια πια, ότι μόνον όταν έχουμε μια ενιαία φωνή, θα μας ακούσει η Διεθνής Κοινότητα.

Σήμερα πια, δεν είμαστε μόνο γείτονες, αλλά και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Έχουμε κοινό χώρο και μεγάλη ελευθερία διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων και, με την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στο Σύμφωνο Σέγκεν, αυτό θα είναι ακόμα πιο εύκολο.

Αυτό δημιουργεί πάρα πολλές δυνατότητες. Ουσιαστικά, είμαστε ένας κοινός οικονομικός χώρος, άρα η συνεργασία μας στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στα ενεργειακά, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, παίρνουν νέες διαστάσεις και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους λαούς μας.

Ξέρω λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις - μάλιστα, υπάρχουν πάρα πολλοί Βούλγαροι, που εργάζονται στην Ελλάδα - μεταξύ των λαών μας, αλλά θεωρώ ότι είμαστε στην αρχή αυτών των σχέσεων, ουσιαστικά, όπου ανοίγονται πολύ θετικοί ορίζοντες.

Θα έλεγα μάλιστα και κάτι ακόμα: σε αυτή την οικονομική κρίση, θα δούμε ότι η συνεργασία μας με τους γείτονές μας, μεταξύ μας, μεταξύ γειτόνων, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο που θα δώσει προοπτική και ελπίδα στους λαούς μας.

Β. BORISOV: Εγώ θα ήθελα να προσθέσω σε αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου, ότι οι μεταφορικοί άξονες, οι δρόμοι που κάνουμε τώρα, είναι πολύ σημαντικοί. Η σύνδεση μεταξύ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το λιμάνι στο Λομ, στο Δούναβη, θα είναι ένας άξονας που θα χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Οι σιδηρόδρομοι επίσης και οι σιδηροδρομικές γραμμές θα δώσουν τη δυνατότητα, ώστε τα φορτία από τα ελληνικά λιμάνια να φτάσουν μέχρι τον Καύκασο.

Από εμάς, απαιτείται να διατηρήσουμε τη φιλία μας και να μεριμνούμε για την ευημερία των λαών μας, διότι το 2011, είμαι σίγουρος ότι εμείς θα ενταχθούμε στο Σέγκεν και, τότε, δεν θα χρειάζεται να έχουμε δελτίο ταυτότητας πάνω μας, για να πηγαίνουμε από τη μία πόλη στην άλλη, ενώ τώρα το παίρνουμε μαζί μας, για να το δείχνουμε στην Αστυνομία στα σύνορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε, είπατε, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το πρακτορείο «Rianovassi» όμως, χθες, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία συμφώνησε να αποσβέσει τις υποχρεώσεις της επί του σχεδίου, ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων.

Επικαλούμαι τον κ. Barkov της Transnet, ο οποίος ήταν εδώ σε διαπραγματεύσεις, αλλά τα βουλγαρικά ΜΜΕ δεν ενημερώθηκαν γι΄ αυτή την επίσκεψη. Διεξάγονται μήπως μυστικές διαπραγματεύσεις για την απόσβεση αυτών των υποχρεώσεων και, πραγματικά, θα τις αποσβέσουμε;

Β. BORISOV: Αν έχετε διαβάσει τα πρακτικά, εμείς εγκρίναμε κυβερνητική απόφαση - και γνωρίζω ότι είναι ανοιχτά αυτά τα πρακτικά, δεν είναι μυστικά, γι΄ αυτό τα δημοσιεύουμε, για να τα διαβάζει όποιος θέλει.

Πέρα απ΄ αυτό, επαναλαμβάνω ότι περιμένουμε τη διεθνή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά αυτό κοστίζει χρήματα και, για να γίνει αυτό, οι τρεις χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο, πρέπει να δώσουν λεφτά, γι΄ αυτό έχουμε αυξήσει και το κεφάλαιο της εταιρείας.

Τι δεν καταλαβαίνετε; Ποιο δεν είναι ανοιχτό από όλα αυτά τα θέματα και ποιο δεν είναι σε μέγιστο βαθμό στη δημοσιότητα; Από την Παρασκευή το βράδυ, στο πρόγραμμα «Πανόραμα», μέχρι την Κυριακή το βράδυ, στην «Ora Television», το επαναλαμβάνω αυτό συνεχώς και, τώρα πια, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο.

Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι έχουμε συμφωνήσει. Γνωρίζετε εσείς τι ισχυρίζεται το Reuters και η Standard & Poor’s; Θέλουμε να σχολιάσουμε το Reuters, διότι έχω το κείμενο και θέλω να το σχολιάσω μαζί σας - το θέλετε το κείμενο; Είναι πάρα πολύ ωραίο.

Διότι τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δεν τα παρακολουθώ. Το Reuters, όμως, τη Standard & Poor’s και το Bloomberg, τα παρακολουθώ καθημερινά και λένε αυτά τα πρακτορεία ότι διατηρήσαμε στο 10% τον εταιρικό φόρο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προωθηθεί η ανάπτυξη. Έτσι βλέπουν τα πράγματα στο Bloomberg.

Στο Reuters, το ρίσκο υποβαθμίζεται και είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ρουμανία και τα λοιπά. Θέλετε να σας διαβάσω κι άλλα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση προς τον κ. Παπανδρέου. Κύριε Παπανδρέου, αν η διεθνής μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι αρνητική, αυτό θα σήμαινε το τέλος του σχεδίου; Και θεωρείτε ότι τον Μάρτιο του 2011, η Βουλγαρία θα ενταχθεί στο Σέγκεν;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να πω ότι εμείς στηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στο Σέγκεν το 2011 και, ελπίζω ότι θα είναι κοινή απόφαση όλων όσοι συμμετέχουν στο Σέγκεν, ώστε πράγματι να αρθούν όλα τα εμπόδια στη συνεργασία μας. Αν θέλετε, ειδικά για την Ελλάδα, θα είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός, διότι τότε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σας, η ευκολία πρόσβασης θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Όπως σας είπα, εμείς περιμένουμε και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις. Όχι μόνο τις προτάσεις για το περιβάλλον, το οποίο κι εμείς σεβόμαστε, το θέμα του περιβάλλοντος είναι και για εμάς σημαντικό, αλλά βεβαίως θα σεβαστούμε και τις αποφάσεις της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Θέλω όμως να πω ότι, πιστεύω πως οι σχέσεις μας δεν πρέπει να χαρακτηριστούν μόνο από την υπόθεση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είτε έχει θετική, είτε έχει αρνητική εξέλιξη.

Σκεφθείτε πόσες δυνατότητες έχουμε στην ανάπτυξη, στον τομέα του πολιτισμού, τις κοινές μας ρίζες, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, με το να μπορούμε εμείς, οι Έλληνες, να ερχόμαστε τακτικά να σας επισκεπτόμαστε, ιδιαίτερα τα ωραία βουνά σας τον χειμώνα, και εσείς, τις παραλίες μας.

Επίσης, στα προϊόντα μας, τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά, στα πανεπιστήμιά μας, γενικότερα στην ενεργειακή πολιτική όπου, ούτως ή άλλως, θα έχουμε μια συνεργασία, άσχετα από την εξέλιξη, θετική ή αρνητική, στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Και βεβαίως, κοινές επενδύσεις, που θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σε έναν κοινό χώρο. Γιατί ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει, θα δει ότι εδώ είναι ένας κοινός χώρος, όπου υπάρχει μια μεγαλύτερη αγορά, βεβαίως όχι μόνο Ελλάδας - Βουλγαρίας, αλλά και ευρύτερα των Βαλκανίων. Γι' αυτό και προωθούμε την προσπάθεια ένταξης των υπολοίπων Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014 στην Ε.Ε.

Άρα, λοιπόν, ας δούμε αυτές τις προοπτικές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και, νομίζω ότι βάζουμε γερές βάσεις σήμερα, με αυτή την ιστορική συνάντηση εδώ, στη Σόφια. Και πάλι ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, κ. Borisov.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τους δύο Πρωθυπουργούς. Ήδη, έγινε λόγος για την σημασία των ενεργειακών σχεδίων συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι ξεκάθαρο, ορατό, ως οικονομικό συμφέρον, ως αύξηση του γεωπολιτικού κύρους των δύο χωρών. Ποια είναι η αξιολόγησή σας σε ό,τι αφορά τους αγωγούς, για την εξασφάλιση ενέργειας για την ενωμένη Ευρώπη;

B. BORISOV: Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς, έχουμε εξαντλήσει τα πάντα. Σε ό,τι αφορά το Ναμπούκο, έχουμε τον χάρτη των δρόμων. Τώρα πρόκειται να ιδρύσουμε την εταιρεία, που θα οικοδομήσει τον αγωγό στην Βουλγαρία. Έχουμε στείλει στην Αυστρία όλα τα έγγραφα και έχουμε την ευρωπαϊκή υποστήριξη. Σε ό,τι αφορά το Ναμπούκο, έχουμε κάνει τα πάντα.

Σε ό,τι αφορά τη νότια ροή, επίσης, έχουμε ετοιμάσει την πορεία του αγωγού. Θα συμφωνήσουμε πόσα τετραγωνικά μέτρα αέριο πρέπει να βάλουμε, τι παλιούς αγωγούς θα χρησιμοποιήσουμε, που συνεχίζουν να φέρνουν αέριο προς την Τουρκία και την Ελλάδα, και οι άλλες ποσότητες θα πάνε προς την Ευρώπη. Εκεί, οι σωλήνες είναι 50% στη Ρωσία και στη Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά αυτά τα ενεργειακά προγράμματα, έχουμε απόλυτη αρμονία και έχουμε κοινό συμφέρον να γίνουν αυτά τα προγράμματα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα ενεργειακά θέματα και σε μια ευρύτερη πολιτική, που όλοι μας έχουμε στην Ευρώπη. Πρώτα απ' όλα, όπως ξέρετε, και η κάθε χώρα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μια πολιτική διεύρυνσης των ενεργειακών πηγών. Και γι' αυτό, σίγουρα, και η Βουλγαρία, αλλά και η Ελλάδα, προχωρούμε για να δούμε και τις διάφορες πηγές ενέργειας, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε για τις ανάγκες μας, ή να είμαστε και δίαυλοι για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Γι' αυτό, δεν μιλάμε μόνο για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μιλάμε και για τον South Stream, μιλάμε και για την IGB, που είναι μια συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ιταλίας. Επιπλέον, εμείς έχουμε συνεργασία αυτή τη στιγμή και με το Κατάρ, αλλά έχουμε ξεκινήσει και μια συνεργασία και συζήτηση και με τη Λιβύη.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί και είναι πρωτοπόρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιστεύω ότι εκεί είναι το μέλλον. Το μέλλον για το περιβάλλον μας, το μέλλον για τη μεγαλύτερη αυτονομία των χωρών μας, το μέλλον για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που διασφαλίζει μια ποιότητα ζωής, θα έλεγα και το μέλλον για χώρες που έχουν και σημαντικές πηγές, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα, είτε από γεωθερμικές πηγές, είτε από αιολικές πηγές. Και νομίζω ότι και εδώ μπορούμε να συνεργαστούμε, όχι απλώς στην εγκατάσταση δικτύων, αλλά και στην ανάπτυξη και τεχνογνωσία της δικής μας τεχνολογίας σε αυτό τον τομέα.

Μάλιστα, εμείς παίρνουμε και μια πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο και, βεβαίως, αφορά και στη Βουλγαρία, τους επόμενους μήνες, ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή. Γιατί η Μεσόγειος, η περιοχή μας, θα πληγεί πάρα πολύ από τις κλιματικές αλλαγές και, είναι ανάγκη να συνεργαστούμε στενά, για να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω, πρέπει να συζητάμε τις όποιες αποφάσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπανδρέου, εσείς συνδέσατε το σύστημα συναγερμού πλημμυρών με την ίδρυση νέων υδάτινων σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να χτίσετε καινούργιους τέτοιους σταθμούς; Και νομίζετε ότι η ενεργειακή πολιτική ρωσικού τύπου είναι επικίνδυνη για τα Βαλκάνια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση, αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω. Πρώτα απ' όλα, έχουμε κοινούς υδάτινους πόρους και είναι προς το συμφέρον μας να τους προστατέψουμε, κατ' αρχήν, γιατί είναι μια πολύ σημαντική πηγή ζωής. Είναι σημαντική πηγή για την αγροτική μας ανάπτυξη, είναι σημαντική πηγή για την υγεία των πόλεων και της επαρχίας μας, είναι σημαντική πηγή για τον τουρισμό μας, είναι σημαντική πηγή για την ύδρευση και άρδευση, για τις θάλασσές μας, για την καθαρότητα των θαλασσών μας, ακόμη και για τη διατροφή μας.

Είναι λοιπόν προς όφελός μας να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα και να έχουμε οφέλη και οι δύο πλευρές.

Αναφέρθηκα στις πλημμύρες. Έχουμε τα τελευταία χρόνια στον Έβρο, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το ποτάμι, αγροτικές περιοχές οι οποίες πλημμυρίζουν, λόγω των βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και της αδυναμίας, από την πλευρά της Βουλγαρίας, να μπορέσει να ελέγξει αυτά τα φαινόμενα.

Εδώ, χρειάζεται μια συνεργασία, διότι πράγματι πλήττονται εκατοντάδες χιλιάδες στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων και στην Ελλάδα και, από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία, με πολύ μεγάλες ζημιές, τόσο μεγάλες, μάλιστα που, πολλές φορές, οι αγρότες σκέφτονται να φύγουν από τις περιοχές και να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Άρα, χρειάζεται μια συνεργασία, η οποία θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και από την οποία έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Πρωθυπουργό, να δημιουργήσουμε κοινές Επιτροπές εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να τα εξετάσουν αυτά, για να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης