Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.7.10

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ.

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2010



Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα στη Σόφια, πραγματοποιώντας την πρώτη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Μαζί μου, έχουν έλθει πολλά μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, γεγονός που αντικατοπτρίζει το εύρος των τομέων συνεργασίας μας σήμερα, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών.

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας έχουν κάνει ένα θετικό, ένα ποιοτικό άλμα: από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι. Μέσα από κοινές μας επιλογές, δημιουργήσαμε ένα σημαντικό προηγούμενο στα Βαλκάνια, αλλά και πέραν αυτών, στην ευρύτερη περιοχή.

Σημασία έχει να δούμε την πορεία των διμερών μας σχέσεων και μέσα από την ιστορία. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές, όταν βρισκόμασταν και σε αντίπαλα στρατόπεδα στο παρελθόν, ενώ αποτελέσαμε και πηγή αστάθειας. Γι’ αυτό, η πρόοδος αυτή που έχουμε καταφέρει συνιστά ένα ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα για όλες τις χώρες της περιοχής - ένα πολύτιμο παράδειγμα.

Η στενή σχέση των δύο χωρών και λαών μας είναι, πιστεύω, πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη, διότι αντλώντας από το παράδειγμα των δύο χωρών μας, η Ελλάδα συνέλαβε και προωθεί τη λεγόμενη «Ατζέντα 2014», για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πρωτοβουλία, που στηρίζεται στα ευεργετικά οφέλη της δυναμικής που αναπτύσσεται από την προσέγγιση των υποψηφίων χωρών στις ευρωπαϊκές δομές και αξίες, για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέτος, αγαπητέ Πρωθυπουργέ, συμπληρώνονται 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας. Αυτές, κατά τη διεθνή πρακτική, αποτελούν και τη βάση για κάθε είδους συνεργασία των δύο χωρών. Σήμερα, δίνουμε μια σημαντική ώθηση σ’ αυτή την άριστη συνεργασία των χωρών μας, σε μεγάλο εύρος τομέων.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά στον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα. Ως εμπορικοί εταίροι, έχουμε αναπτύξει μια δραστηριότητα, ο οικονομικός όγκος της οποίας άγγιξε το 2009 το ποσό του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ. Έχουμε παρουσία περίπου 1.500 ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία και αυτό μεταφράζεται και σε απευθείας επενδύσεις, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άρα, η συνεργασία μας στον εμποροοικονομικό τομέα εμφανίζεται απολύτως ικανοποιητική. Δεν παύει, ωστόσο, να διατηρεί πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη, προς όφελος και των δύο χωρών μας. Κι αυτό, ακριβώς επειδή είμαστε πια ένας κοινός χώρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η γειτνίαση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ένα συγκριτικό όφελος που έχουμε οι δύο χώρες.

Στον ενεργειακό τομέα, έχουμε αναπτύξει μια πολύ στενή συνεργασία. Η πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν συχνά τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια εξηγείται από την ανάγκη να ικανοποιούν ποικιλία παραμέτρων, από την γεωπολιτική, την τεχνική, την οικονομική, μέχρι και την περιβαλλοντική διάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο χώρες συμπίπτουμε στην ευαισθησία μας για το περιβάλλον. Υπογραμμίζω συνεχώς ότι, έχω θέσει την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, για εμάς, για την Ελλάδα, ως στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησής μου.

Όσον αφορά το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για την υλοποίησή του. Περιμένουμε βεβαίως τις περιβαλλοντικές μελέτες, τις οποίες και εσείς διεξάγετε.

Με την ίδια στρατηγική προτεραιότητα, αλλά και ευαισθησία, προσεγγίζουμε και τα δύο, επίσης πολύ σημαντικά, κοινά σχέδια ενεργειακής φύσεως, τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και την IGB, δηλαδή Interconnector Greece - Bulgaria, που αποτελεί παρακλάδι του ITGI, δηλαδή Interconnector Turkey - Greece - Italy.

Η πραγματοποίηση αυτών των έργων θα συνθέσει το πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη ενέργειας.

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, πρόσφατα, η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με επιπτώσεις τόσο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όσο και με επιπτώσεις επιβλαβών για την οικονομία της καταστάσεων και επιλογών.

Λίγες μέρες μόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, αναγκαστήκαμε ως Κυβέρνηση να αναπτύξουμε ένα σχέδιο σταθερότητας, με βάση το οποίο και λάβαμε δραστικά μέτρα, απαραίτητα για την στήριξη της οικονομίας.

Προωθούμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα και είναι κυρίως διαρθρωτικές. Φιλοδοξία μας είναι - και ρεαλιστικός στόχος σήμερα πια - η χώρα να μπει σε δρόμο δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και μιας ανάπτυξης βιώσιμης και ανταγωνιστικής, καθώς και να μεταδώσει ένα μήνυμα εξόδου από την κρίση, θα έλεγα, και ελπίδας, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Ήδη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το α’ εξάμηνο του 2010, έχουμε καταφέρει δραστική μείωση του ελλείμματος κατά 45,4%, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση από τον στόχο που είχαμε βάλει, που ήταν 39,5%.

Συνεπώς, η πρόσφατη θετική αξιολόγηση του EUROGROUP, όσο και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι, η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη απέναντι στις διεθνείς της υποχρεώσεις, που χτίζει ξανά σε στέρεες βάσεις την φερέγγυα εικόνα της, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση και για τη θετική μας συμβολή στις σημερινές διεθνείς προκλήσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι σήμερα ανοίγουμε ένα σημαντικό, αλλά και νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. Ξέρω ότι οι συνομιλίες μας θα είναι αμοιβαίως επωφελείς, θα καρποφορήσουν πρωτοβουλίες καινούργιες, που σήμερα λαμβάνουν θεσμική έκφραση μέσω της υπογραφής αρκετών συμφωνιών.

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω Boyko για την φιλοξενία, να ευχαριστήσω την ηγεσία της φίλης Βουλγαρίας. Και επιφυλάσσομαι για την ανταπόδοση, στο εγγύς μέλλον, στην Ελλάδα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης