Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.9.10

"Το δίλημμα είναι αν αλλάζουμε ή όχι τη χώρα"

"Θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό - και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.



"Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της Τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση δεν αφορούν απλώς ένα κατάλογο ονομάτων, αλλά μια νέα αρχή, τόσο για την Αυτοδιοίκηση, όσο και για την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.

"Και πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

"Στα δήθεν διλήμματα που θέτει η αντιπολίτευση, εμείς έχουμε τα δικά μας διλήμματα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Αν θα μείνουμε πίσω ή θα πάμε μπροστά. Αν είμαστε με τις λογικές που μας βούλιαξαν ή πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Αν είναι πράγματι να φτιάξουμε τις νέες δομές, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, την ουσιαστική λειτουργία του κράτους, ώστε να είμαστε μια χώρα ανεξάρτητη, χωρίς "δάνειες" δυνάμεις, ή αν απλώς κάνουμε ένα κυνήγι μαγισσών, ως άλλοθι, ώστε να μην κάνουμε τίποτα, να καθόμαστε πολύ ωραία στην αντιπολιτευτική μας μιζέρια ή στην ευκολία του να συντηρούμε απλώς κάποιες δυνάμεις, κάποιους στρατούς, κάποια μικροπρονόμια για τον κομματικό μας χώρο, είτε αυτοί λέγονται αριστεροί, είτε λέγονται δεξιοί", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας είναι ιερή για το ΠΑΣΟΚ, που θέλει μια Ελλάδα που να μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια και πρόσθεσε ότι καθώς επικρατούσε η πελατειακή λογική "ήμασταν, ήδη, εξαρτημένοι και ήταν θέμα χρόνου να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε".

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2009, επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο "έλλειμμά μας ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας" και πρόσθεσε ότι "με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις κινήσεις που κάναμε, τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, σήμερα έχουμε βάλει το θεμέλιο, θα έλεγα, με τα πρώτα, αλλά σημαντικά, βήματα που κάναμε, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και αυτό φαίνεται από την αποδοχή, από την αναγνώριση των δύσκολων προσπαθειών μας".

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι με κάποια από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση "πονέσαμε" και πρόσθεσε ότι αυτά ήταν μέρος του τιμήματος που καταβάλαμε για την χαμένη αξιοπιστία της χώρας, η οποία δεν θα μπορούσε να χτιστεί αν "βρίσκαμε απλώς τρόπους εξωραϊσμού των πραγμάτων".

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, "στη σύμβαση με τον μηχανισμό στήριξης", όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν η κυβέρνηση είχε χρόνο, κάποια μέτρα, όπως οι μειώσεις συντάξεων θα μπορούσε να τα αποφύγει.

"Αλλά ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οπωσδήποτε οι μειώσεις των συντάξεων δεν είναι μέσα στις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Βεβαίως, ήταν απαραίτητες, αναγκαίες. Αυτοί, όμως, πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη" πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έλαβε το μεγαλύτερο "πακέτο" που έχει πάρει ως τώρα χώρα με 110 δισ. Ευρώ, έναντι 30 δισ. Ευρώ της Βραζιλίας π.χ. και επανέλαβε ότι η "ανάσα" που δίνει αυτή η στήριξη επιτρέπει την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ενώ υπογράμμισε ότι "αυτό είναι το δίλημμα, να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές. Να φτιάξουμε την οικονομία, να φτιάξουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε μια χώρα διαφορετική".

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα της χρεοκοπίας, ο δημόσιος πλούτος θα ήταν βορά στις ορέξεις κερδοσκόπων και πιστωτών, οι συνταξιούχοι θα ήταν στο έλεος του Θεού, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα υπήρχε, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ενώ τα βασικά προϊόντα θα ήταν στα χέρια της μαύρης αγοράς.

"Σήμερα,δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μεγάλη, μαζική φτώχεια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο 2011 ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι "δύσκολη χρονιά, στην οποία μπορούν να γίνουν όλες οι αλλαγές και κινήσεις που θα θωρακίσουν τον Έλληνα πολίτη και θα δώσουν προοπτική στην οικονομία".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο "Καλλικράτης" έχει να παίξει τεράστιο ρόλο στην Οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα αναπτυξιακό όχημα, που δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό κράτος με κανόνες, ευνομία, δυνατότητες ανάπτυξης και σωστές υπηρεσίες.

Ανέφερε δε ως βασικούς σταθμούς των επόμενων μηνών, τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΕΘ, την επέτειο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ανέφερε εκείνες των εσόδων, λέγοντας ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν.

Ξέρουμε ότι τα βάρη φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλο χρόνο, διότι έχουμε και ύφεση και περισσότερους φόρους, όμως, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Και ο φόρος, γι' αυτή την κυβέρνηση, δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτή την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει. Θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη, όπως βεβαίως και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι κλπ", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, που συνδέεται με τον "Καλλικράτη" και τόνισε ότι με τις υποψηφιότητες πρέπει να αναδειχθεί το καλύτερο δυναμικό που μπορεί να σηκώσει το βάρος των νέων ευθυνών που περνούν στην Αυτοδιοίκηση.

Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός. Ο κ.Γ.Παπανδρέου συναντάται με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ). (Μέγαρο Μαξίμου).

Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές της Β' Σύνθεσης του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής.

Αύριο η έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου

Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου, αύριο το απόγευμα, και υπό την προεδρία του ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα, την Παρασκευή πριν την ομιλία του πρωθυπουργού θα προηγηθεί εισαγωγική παρέμβαση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη.

Το πρωί της Κυριακής και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον κ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια με τίτλο: "Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις", "Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας", "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ", "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή", το καθένα από τα οποία θα συντονίζει ο καθ' ύλην αρμόδιος Γραμματέας Τομέα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, σκοπός των εργαστηρίων είναι "να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και των πολιτικών που επεξεργάζεται, με στόχο την ανάδειξη πρακτικών λύσεων και καινοτόμων ιδεών που θα αξιοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου".

Μετά το τέλος των συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί σύνοψη και ενοποίηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας των εργαστηρίων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης