ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, MARSHALL CARTER, ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 20/09)
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010
M. CARTER: Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους του NYSE Euronext, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Προηγήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ μας, στη διάρκεια του γεύματος, αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν εδώ και τη σκληρή δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα. Δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί κανείς, από την ταχύτητα με την οποία εσείς και η Κυβέρνησή σας προχωρήσατε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που αφορούν κυρίως στην ορθή διακυβέρνηση, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.
Με ιδιαίτερη χαρά, επομένως, σας υποδεχόμαστε εδώ, στο κτίριό μας. Όπως άλλωστε σας ανέφερα και στη διάρκεια του γεύματος, πολλές είναι οι εισηγμένες ελληνικές εταιρείες, που ανήκουν στη μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα την οποία εκπροσωπούμε. Προσβλέπουμε λοιπόν και στην επίσκεψή σας στην αίθουσα, ώστε να δείτε από κοντά πώς γίνεται η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών των εταιρειών εδώ.
Στο σημείο αυτό, όμως, επιτρέψτε μου να δώσω το λόγο σε εσάς, κ. Πρωθυπουργέ. Ευχαριστώ πολύ.
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ για τη θερμή σας φιλοξενία. Πράγματι, όπως προείπατε, η Ελλάδα βρίσκεται εντός του στόχου. Προχωρούμε και σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, αν και βεβαίως εισπράττουμε και τον πόνο που συνοδεύει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, προχωρούμε υλοποιώντας ουσιαστικές αλλαγές και βγαίνουμε πιο δυνατοί από την όλη διαδικασία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή. Η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή και ελπίζω ότι, και η παγκόσμια οικονομία θα ωφεληθεί από όλα όσα υλοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου ο κόσμος μας να χαρακτηρίζεται τελικά από περισσότερη σταθερότητα, όπως και ο χρηματοοικονομικός κόσμος στον οποίο ζούμε να χαρακτηρίζεται από αυξημένη σταθερότητα.
Κατά τους τελευταίους έντεκα μήνες, η Ελλάδα προχώρησε σε μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από το συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το φορολογικό και από την ενίσχυση της διαφάνειας έως τη μείωση του ελλείμματος. Ο στόχος μας είναι το 40%. Βρισκόμαστε εντός του στόχου και θα μείνουμε εντός. Ο Ελληνικός λαός δεσμεύτηκε και εμείς, ως Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να το πετύχουμε. Σας ευχαριστώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταστεί δυνατόν να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων, εσάς, σας βρίσκει σύμφωνο ένα νέο πακέτο μέτρων; Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να παρατείνετε την περίοδο εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, στα οποία αναφερθήκατε, και πέραν του έτους 2013;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το πρόγραμμά μας έχει χρονικό ορίζοντα τριετίας, ή καλύτερα, τετραετίας. Το πρόγραμμα αυτό αναδιαμορφώνει τη χώρα και εισάγει διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική και να ξαναβγούμε στις αγορές.
Στόχος μας, επομένως, είναι να είμαστε παρόντες στις αγορές το συντομότερο δυνατόν και, βεβαίως, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προβαίνουμε πρόκειται να καταστήσουν την οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε για τη δραστηριοποίηση της χώρας σας στις αγορές. Έχετε κατά νου κάποιο χρονοδιάγραμμα και αναφέρεστε ενδεχομένως σε ένα ευρω-ομόλογο; Ή μήπως εξετάζετε το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου σε δολάριο ΗΠΑ;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μιλήσαμε για ένα ομόλογο για τους απόδημους Έλληνες. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν εφαρμόσει κάτι ανάλογο, όπως λ.χ. η Ινδία και το Ισραήλ. Δεν θα στραφούμε τώρα αμέσως στις αγορές, όμως θα το πράξουμε το συντομότερο δυνατόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν αυτός είναι ένας από τους στόχους, να βγείτε στις αγορές, οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να πληροφορηθούν περισσότερα για το είδος της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζετε, το είδος των αλλαγών στις οποίες προβαίνετε, πέραν των μέτρων λιτότητας, τα οποία έχετε θέση σε εφαρμογή.
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχετε δίκιο και πιστεύω ότι αυτό απασχολεί τους πάντες ανά την υφήλιο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα της συζητήσής μας, που πραγματοποιήθηκε εδώ, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η δημιουργία θέσεων εργασίας κατέχει κύρια θέση στο σχεδιασμό - πιστεύω - όλων των ηγετών του συνόλου των χωρών του πλανήτη.
Αποτελεί μάλιστα και ένα από τα θέματα που πρόκειται να μας απασχολήσουν και τώρα, στην επικείμενη συζήτηση στον ΟΗΕ, αναφορικά με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες. Όλες οι χώρες διαθέτουμε τεράστιες δυνατότητες, διότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τους υπάρχοντες πόρους, όπως λ.χ. τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους πόρους που στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα διαθέτουμε το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, όπως και δυνατότητες αξιοποίησης της άφθονης ηλιακής ενέργειας, της γεωθερμικής ενέργειας και εν γένει των αποκαλούμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Γι' αυτό και αναμένουμε ότι, εντός της επόμενης πενταετίας, θα δημιουργηθούν στους τομείς αυτούς μέχρι και 250.000 θέσεις εργασίας, αριθμός εντυπωσιακός για τα δεδομένα της Ελλάδας.
Διαθέτουμε επίσης τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού. Νέες αγορές ήδη ανοίγουν, όπως Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ ασφαλώς, Ισραήλ, Τουρκία και Ρωσία. Και αυτό συμβαίνει, παρά τα κάποια αρνητικά σχόλια και δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών. Ο τουρισμός παραμένει αυξημένος και φέτος.
Επίσης, υπάρχει δυναμικό, ώστε να στραφούμε σε μια αγορά αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με έμφαση στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία, από μόνη της, αποτελεί γνωστό και αξιόπιστο εμπορικό σήμα.
Ασφαλώς, διαθέτουμε και μια πολύ ισχυρή ναυτιλία, η οποία θεωρούμε ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω ενός των επομένων ετών και θα προχωρήσει επίσης σε επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία είναι πια πολύ πιο φιλική και προσφέρεται περισσότερο για επενδύσεις, σε σύγκριση με το παρελθόν.
Επιπροσθέτως, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και προτάσεων, το fast track, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, διασφαλίζοντας διαφάνεια και καθιστώντας την Ελλάδα πλέον θελκτική στους επενδυτές.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, μάλιστα, έχουν ήδη εκφράσει χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Κίνα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διάβαζα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζετε και σχετικά με την αισιοδοξία των επενδυτών που κατέχουν τίτλους σε ομόλογα. Διαφαίνεται μια αισιοδοξία ότι τώρα πια σημειώθηκε βελτίωση στην κατάσταση εντός της ευρωζώνης, δεν επίκειται καμιά κατάρρευση, ενώ τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζετε αποδίδουν.
Να προσθέσω ότι η Goldman Sachs και η HSBC δηλώνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα ομόλογα 30ετίας, είναι ιδιαζόντως υπερτιμημένα, ενώ εσείς αύριο θα διαθέσετε στην αγορά νέα ομόλογα.
Για ποιο λόγο επομένως ένας επενδυτής θα έπρεπε να προτιμήσει την Ελλάδα; Και ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή; Σας ακούμε να κάνετε λόγο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεσογειακή διατροφή, των οποίων είμαι και εγώ προσωπικά ένθερμος υποστηρικτής, αλλά δεν παύω να έχω και αυτές τις δυο απορίες. Πρώτον, τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο; Δεύτερον, για ποιο λόγο θα έπρεπε οι επενδυτές να επενδύσουν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παραμένουμε ιδιαίτερα προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε, ενώ έχουμε επίσης καταδείξει, γεγονός το οποίο ενέπνευσε αίσθημα αισιοδοξίας, ότι διαθέτουμε πολιτική βούληση παραμένοντας εντός του στόχου.
Προ ολίγων μόλις μηνών, ο κόσμος ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα δεν ήταν αξιόπιστη ως χώρα και ότι αποκλειόταν να πετύχει. Εμείς το πετύχαμε. Δείξαμε και δείχνουμε σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε και επισημαίνουμε ότι αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα και πρόγραμμα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. 'Όλοι γνωρίζουν, όπως ακριβώς και εμείς, ότι αλλάζουμε την Ελλάδα.
Η αξία της Ελλάδας δεν έχει προσμετρηθεί δεόντως, αλλά έχει υποτιμηθεί. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι η επένδυση στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Το βασικό μας μέλημα είναι να μην εφησυχάσουμε, λόγω αυτής της αισιοδοξίας, αλλά να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά και να υλοποιούμε μεγάλες αλλαγές, ώστε όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, το οποίο ουσιαστικά έχει σχεδόν πια συμβεί, αλλά να διασφαλίσουμε αειφορία και μια αληθινά ανταγωνιστική και βιώσιμη ελληνική οικονομία.