Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.9.10

Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κ. Bank Ki Moon, με τον οποίο συζητήσαμε γενικότερα για τα θέματα που αφορούν στις παγκόσμιες εξελίξεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ME TON ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. BANK KI MOON ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2010



Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κ. Bank Ki Moon, με τον οποίο συζητήσαμε γενικότερα για τα θέματα που αφορούν στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η Ελλάδα πάντα είναι και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των θεσμών όπως ο ΟΗΕ, υποστηρικτής του ρόλου του ΟΗΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση, προωθώντας ιδιαίτερα ζητήματα, όπως τους στόχους της χιλιετίας, που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας. Ο κ. Bank Ki Moon μας ευχαρίστησε για τη στάση μας και τον ενεργό μας ρόλο.

Είχαμε επίσης τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μ’ έναν τρόπο εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, με την πρωτοβουλία μας για τη Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της ευρύτερης περιοχής.

Η δυνατότητα να κινητοποιηθεί η διεθνής οικονομία και οι διεθνείς θεσμοί γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό ζήτημα, που μπορεί να λύσει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά παράλληλα ν’ αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας και της ανισότητας, καθώς και της αναπτυξιακής ανάγκης που υπάρχει παγκοσμίως, μ’ έναν τρόπο αποτελεσματικό.

Βεβαίως, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τα θέματα της περιοχής μας, όπως το Κυπριακό. Τόνισα ξανά τη δική μου πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπα ότι, η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι οι έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση. Και σήμερα νομίζω, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να απαλλαγούν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Ανταλλάξαμε απόψεις, βεβαίως και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε δείξει τη βούλησή μας για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα στο πλαίσιο των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες.

Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση και από την άλλη πλευρά, για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος.

Τέλος, συζητήσαμε για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης