Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.10.10

ΑΠ0 ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ κ.HOVIK ABRAHAMYAN ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

12.10.2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 12.10.2010, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ.Hovik Abrahamyan και αντιπροσωπεία βουλευτών από την Αρμενία και την Ελλάδα, μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας των δύο χωρών.



Από αρμενικής πλευράς παρίσταντο οι βουλευτές κ.κ.Eduard Sharmazanov, Μαrtin Sasrgsyan, Goharik Yenokyan και Ruzanna Arakelyan και από ελληνικής πλευράς οι βουλευτές κ.κ.Γιάννης Βούρος και Αθανάσιος Γιαννόπουλος.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, Κύριε Πρόεδρε. Ακόμη έχω ζωηρή την ωραία ανάμνηση της επίσκεψής μου στην Αρμενία το 2007.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σαν εκπρόσωπο μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει στενούς ιστορικούς δεσμούς και - θα έλεγα - και δεσμούς αίματος.

Γιατί και οι Αρμένιοι της Τουρκίας και οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν την ίδια καταστροφή από τις τουρκικές ορδές. Και λυπάμαι γιατί μέχρι σήμερα αρνείται η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, όπως έκανε ο Willy Brandt, όταν πήγε στη Βαρσοβία και ζήτησε συγγνώμη από τον πολωνικό λαό για τις καταστροφές που υπέστη η Πολωνία από τον ναζισμό.



Κύριε Πρόεδρε, οι σχέσεις Ελλάδος-Αρμενίας είναι εγκάρδιες και, συνεπώς, αναπτυσσόμενες σε όλους τους τομείς. Βεβαίως, περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Υπάρχει μια εγκάρδια συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και χαίρομαι όταν πηγαίνω να επιδώσω τα ξίφη στις διάφορες στρατιωτικές σχολές και συναντώ νέους αξιωματικούς από την Αρμενία στους οποίους επιδίδω τα ξίφη τους.



Θέλω επίσης να σημειώσω τη βοήθεια την οποία παρέχει η Ελλάδα στην Αρμενία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης, τη διμερή αναπτυξιακή βοήθεια, με τις δυνάμεις που έχει η Ελλάδα. Υπάρχουν έργα πολύ σημαντικά, όπως είναι τα σφαγεία στο Ερεβάν, το Ινστιτούτο για τη Φυτοπαθολογία και άλλα σημαντικά έργα που γίνονται με την αναπτυξιακή βοήθεια που έρχεται από την Ελλάδα.



Όσον αφορά το μεγάλο θέμα που σας απασχολεί, το Ναγκόρνο Καραμπάχ η Ελλάδα συμπαραστέκεται στις προσπάθειες που κάνει η Ομάδα Μινσκ και θα αναγνωρίσουμε ό,τι προκύψει από αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω σε μια δίκαιη λύση ενός μεγάλου εθνικού προβλήματος για σας, όπως είναι το Ναγκόρνο Καραμπάχ.



Άλλη μια φορά σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, και πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι τον Γενάρη περιμένω τον Πρόεδρό σας.





Η.ΑΒRAHAMYAN: Το γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε, μας ενημέρωσε ο Πρόεδρός μας και προετοιμάζουμε αυτή την επίσκεψη. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’αυτή τη συνάντηση και τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε για μένα και τα μέλη της αντιπροσωπείας μου.



Θυμάμαι και έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την επίσκεψή σας με τη σύζυγό σας στην Αρμενία. Είναι πολύ όμορφες αναμνήσεις και τις εκτιμώ ιδιαιτέρως. Τότε βεβαίως ήμουν μέλος της κυβέρνησης, ήμουν αντιπρόεδρος.



Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση που κάνατε, δηλαδή ότι οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις αυτή τη στιγμή, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε άλλους τομείς, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.



Η ιστορία απέδειξε ότι εμείς έχουμε ένα κοινό παρελθόν και μοιραζόμαστε πολύ σημαντικές κοινές αξίες. Και το μόνο που μας χωρίζει είναι η γεωγραφική απόσταση.



Τόσο εγώ όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας μας αισθανόμαστε πραγματικά ότι βρισκόμαστε σε φίλη χώρα και μεταξύ φίλων. Και είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τόσο τις δυνατότητες όσο και τα μέσα, τους πόρους, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις πολύ καλές σχέσεις που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών μας.

Διότι σήμερα οι πολιτικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο απ’ότι οι οικονομικές σχέσεις.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης