Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2010
Ο Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Wen Jiabao στις 10.30 π.μ. απηύθυνε ομιλία στην αίθουσα της Γερουσίας, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πρώην Προέδρων της Βουλής, υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Wen Jiabao, ανέφερε:
«Έχουμε σήμερα τη μεγάλη τιμή να υποδεχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τον κ. Γουέν Τσιαμπάο. Η επίσκεψη του στην Ελλάδα για πρώτη φορά, αποτελεί ταυτόχρονα τον πρώτο σταθμό της Κινεζικής Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα κύριε Πρωθυπουργέ της μεγάλης φίλης χώρας που σας υποδεχόμαστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.
Σε έναν χώρο πολιτικού διαλόγου, σε ένα χώρο που συχνά μέσα από την αντιπαράθεση απόψεων και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, προσπαθούμε να υπερβούμε τις αντιθέσεις, να ανακαλύψουμε κοινά σημεία και τελικά να κατακτήσουμε την ενότητα, τη σύνθεση απόψεων, τη συναίνεση στη λήψη αποφάσεων επ’ ωφελεία του λαού.
Νομίζω όλοι συμφωνούμε, ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις.
Προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου. Που έχουν σχέση με τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και με νέα μείζονα θέματα όπως την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετανάστευση.
Η ανάγκη εύρεσης άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων απαιτεί ολοένα και περισσότερο την εμβάθυνση της συνεργασίας και την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών σε διεθνές επίπεδο.
Θεωρώ ότι σε διμερές επίπεδο, μπορούμε να κατακτήσουμε υψηλότερα επίπεδα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Να χτίσουμε νέες γέφυρες επικοινωνίας διότι, εκτός των άλλων, έχουμε ως λαοί, ως πολιτισμοί, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μακραίωνη διαδρομή μας.
Οι πολιτισμοί μας, από τους αρχαιότερους στον κόσμο, συναντώνται μέσα από την αρχαία φιλοσοφία, την καλλιέργεια πανανθρώπινων αξιών και μέσα από τις παραδόσεις μας.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα έχουν συνεισφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό και έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα, ως σύγχρονα κράτη, τα πολύτιμα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης που την καθιστά θα έλεγα, πύλη της Ευρώπης.
Κύριε Πρωθυπουργέ της Κίνας,
Οι σχέσεις των χωρών μας στηρίζονται σε ισχυρά θεμέλια που οικοδομήθηκαν ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με τις κοινές μας προσπάθειες προς όφελος και των δύο.
Θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τα θεμέλια αυτά και να συνεργαστούμε ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, όπου γνωρίζετε τις δυνατότητες του εμπορικού στόλου των Ελλήνων πλοιοκτητών και να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εξάλλου οι Ομάδες Φιλίας Ελλάδας - Κίνας προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση της σύσφιξης των άριστων σχέσεών μας.
Η δική σας επίσκεψη και οι συνομιλίες που έχετε με τον Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Παπανδρέου, καθώς και οι συνομιλίες των Υπουργών των δύο Κυβερνήσεων και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κύριε Πρωθυπουργέ, όλοι οι Βουλευτές σας καλωσορίζουμε, όπως και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρα μας, με ιδιαίτερη εκτίμηση στον θεσμικό σας ρόλο και την προσωπική σας διαδρομή».
Απονομή Χρυσού Μεταλλίου
Ακολούθησε η ομιλία του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, απένειμε στον κ. Wen Jiabao το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών και της συμβολής του στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας.