ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, WEN JIABAO, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2010
Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη μου χαρά να παρευρίσκομαι με τον Έλληνα ομόλογό μου, τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου, στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα του Πειραιά.
Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό, είναι ένας κόμβος που συνδέει την Ευρώπη με την Κίνα, και θα αποτελέσει το διαμετακομιστικό κέντρο των κινεζικών εμπορευμάτων προς την Ευρώπη. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το έργο αυτό είναι ενδεικτικό της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.
Προχωράμε σε αυτό το έργο, με την κοινή μας προσπάθεια, επί τη βάση της αρχής του αμοιβαίου οφέλους. Πιστεύω ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα σημαντικό τομέα συνεργασίας των δύο χωρών μας, αφού κάθε χρόνο πάνω από 60% του αργού πετρελαίου εισάγεται από την Κίνα, με ελληνικά πλοία, ενώ 50% των εμπορευμάτων της Κίνας μεταφέρεται από τα ελληνικά πλοία.
Γι’ αυτό, έπρεπε και είχαμε κάθε λόγο να ενισχύσουμε τη δυνατότητα υποδοχής και διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τον λιμένα του Πειραιά, που προβλέπεται ότι φέτος θα φτάσει τα 800.000 εμπορευματοκιβώτια, ενώ μέχρι το 2015, θα αυξηθεί σε 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.
Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να επιτύχουμε σε αυτό το έργο. Επίσης, κατά τη συνομιλία που είχα με τον Έλληνα ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, να ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο ανάπτυξης πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών, τα οποία θα ναυπηγηθούν στην Κίνα, και, κατά την πρώτη φάση, η Κίνα θα βάλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής.
Για να κάνουμε αυτό το σταθμό σύγχρονο, όμως, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών αερίων. Για να προχωρήσουμε σε αυτό τον τομέα, εμείς, πρώτοι στον κόσμο, συμφωνήσαμε με την ελληνική πλευρά, να ιδρυθεί ένα ερευνητικό κέντρο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπών αερίων της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Για τον εκσυγχρονισμό του έργου, απαιτείται και η συμμετοχή των υπαλλήλων αυτού του σταθμού. Γι’ αυτό, συμφωνήσαμε με την ελληνική πλευρά να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και στον τομέα της εκπαίδευσης των ναυτικών.
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο σταθμός θα αποτελέσει το λαμπρό μαργαριτάρι της Μεσογείου. Θα αποτελέσει, επίσης, μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Ας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια από κοινού, με στόχο να γίνει αυτός ο σταθμός, ένας σύγχρονος σταθμός, πρώτης κατηγορίας σε όλο τον κόσμο.