Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.10.10

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2010

Κυρίες και κύριοι, είναι χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας και συγχαίρω την πρωτοβουλία σας, καθώς και τον Υπουργό, που είναι κοντά σας και κάνει, όπως είπατε, "fast track" τις προσπάθειες της Κυβέρνησης στον δικό σας τομέα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο, πολλές φορές - όπως λέμε, εμείς - το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά δεν είναι τόσο αυτονόητο.

Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Και εσείς, οι εξαγωγείς, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, το αποδεικνύετε αυτό. Είστε το ζωντανό παράδειγμα αυτού του δεδομένου. Και το κάνετε, παρά τις αντιξοότητες. Έχετε καταφέρει να είστε ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Έχετε σταθεί στα πόδια σας, αντάξια, μέσα σε ένα παγκόσμιο και δύσκολο ανταγωνισμό. Και φέτος, μάλιστα, παρά την κρίση, έχετε πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι παλαιότερα. Και αυτό, έχει βοηθήσει πάρα πολύ και την ίδια την οικονομία, δίνοντας δουλειές, ελπίδα, αλλά και πλούτο.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα έχετε καταφέρει, όχι μόνο χωρίς τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που δημιουργεί, θα έλεγα, η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική γραφειοκρατία.

Εσείς εκπροσωπείτε αυτό που τόσο πιστεύουμε - ότι η Ελλάδα μπορεί. Όταν η Ελλάδα παράγει αξία, μπορεί και στέκεται ισότιμα σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί και έχει πραγματική παραγωγή, αντί της παρασιτικής εξάρτησης. Μπορεί και δίνει πραγματική αξία στο προϊόν, αντί του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού. Αξιοπιστία και συνέπεια, λοιπόν.

Και ξέρετε, η Ελλάδα μπορεί, διότι αυτό που εξάγετε είναι ελληνικό προϊόν. Και όπως σήμερα, η δραματική - θα έλεγα - βελτίωση της εικόνας της χώρας μας εδράζεται στο τι κάνουμε, με κόπο και θυσίες, εδώ, στην Ελλάδα, βάζοντας τάξη στα δημοσιονομικά μας, έτσι και η δική σας επιτυχία εδράζεται στις δυνάμεις που εσείς οργανώνετε, στις ελληνικές δυνατότητες, στην ελληνική ταυτότητα, στο ελληνικό μυαλό, όπως είπε και ο Βασίλης Μακιός.

Η δική σας δυναμική είναι καθοριστική, διότι ανοίγει αγορές σε ελληνικά προϊόντα, διασφαλίζει δουλειές, χτυπά την ανεργία, δημιουργεί ανάπτυξη και φέρνει πλούτο στη χώρα. Αλλάζει και ανατρέπει την προοπτική ενός άλλου ελλείμματος, που πολλές φορές δεν μνημονεύουμε, αλλά είναι πάρα πολύ βασικό και αυτό το έλλειμμα.

Είχαμε τρία σημαντικά ελλείμματα: το τρέχον έλλειμμα - το χρέος - το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και, βεβαίως, το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας.

Εσείς βοηθάτε λοιπόν, ουσιαστικά, στο ισοζύγιο πληρωμών - γιατί αγοράζαμε ξένα, αντί να πουλάμε ελληνικά προϊόντα. Ποιο είναι το ζητούμενο; Αυτά που άκουσα και από εσάς, αλλά όπως κι εμείς, ως Κυβέρνηση, έτσι κι εσείς, ως εξαγωγείς και επιχειρηματίες, έχουμε μπροστά μας πολλά εμπόδια. Στην ίδια τη γραφειοκρατία, στις νοοτροπίες και αντιλήψεις που υπάρχουν εμπεδωμένες, στις Υπηρεσίες, που συχνά λειτουργούν ως κλειστά μαγαζιά, ως φέουδα, χωρίς να βλέπουν το σύνολο, το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, εμποδίζοντας πολλές φορές, αντί να διευκολύνουν.

Αναφερθήκατε, για παράδειγμα, στο θέμα της βίζας - ένα ουσιαστικό θέμα. Προχθές, μιλούσα μάλιστα με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας και μου το έθεσε. Το γνωρίζουμε ως ζήτημα και βρήκαμε μια πιθανή λύση. Θα μπορούσε, όμως, να είναι και τανάπαλιν, δηλαδή οι εκεί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, τα επιμελητήρια, όταν λένε ότι, αυτός είναι επιχειρηματίας, όταν το επιβεβαιώνουν, το πιστοποιούν, τότε άμεσα αυτός να παίρνει τη θεώρηση από το ελληνικό Προξενείο. Και θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, επίσης. Δηλαδή, τα δικά μας επιμελητήρια, όταν λένε ότι υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας, ο οποίος πιστοποιείται ότι είναι επιχειρηματίας, είτε από το ελληνικό επιμελητήριο, είτε από ένα δικό σας, πιστοποιημένο φορέα, τότε να είναι άμεση η εξυπηρέτηση, από πλευράς του ελληνικού Προξενείου.

Δυστυχώς, όπως διαπίστωσα, έχοντας περάσει και από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι νοοτροπίες αυτές αναπτύχθηκαν πολλές φορές από ένα κυνήγι, το οποίο υπέστη το Υπουργείο Εξωτερικών, κάποια στιγμή, όταν ειπώθηκε ότι υπήρχαν ελληνοποιήσεις Ποντίων κ.λπ. Αυτές οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν, όμως, γιατί είμαστε πια σε μια άλλη φάση και σε μια άλλη ανάγκη.

Ένα παράδειγμα πήρα μόνο, από αυτά τα οποία εσείς αναφέρατε. Έχουμε την πολυνομία, έχουμε την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και αυτά βεβαίως, πολλές φορές, αποτελούν και μήτρα διαφθοράς και αδιαφάνειας, όχι μόνο καθυστερήσεων, γεγονός που δεν μας τιμά, φυσικά, και πρέπει και αυτό να το εξαλείψουμε. Γιατί όταν ο άλλος αισθάνεται ότι υπάρχει διαφάνεια, ότι λειτουργούν κανόνες και ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες, τότε βέβαια αυτή η αξιοπιστία και αυτή η σιγουριά αποτελούν πάρα πολύ σημαντικούς παράγοντες για επένδυση και για συνεργασία, για την οποιαδήποτε στενή συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολογίας, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση της ελληνικής οικονομίας. Σε μια εποχή, όπου θα έπρεπε να μπορούμε να πούμε ότι, μειώνουμε τους φόρους λόγω των ελλειμμάτων, λόγω του χρέους, λόγω της κατάστασης την οποία βρήκαμε, είμαστε αναγκασμένοι να ανεβάσουμε τους φόρους. Ο στόχος μας, όμως, είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, για να μπορούμε τελικά και να μειώσουμε τους φόρους ακόμη περισσότερο, αλλά και να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα.

Αυτό είναι το δίκαιο, να υπάρχει μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης, γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν οι λίγοι και οι σωστοί, για τους πολλούς, ή για τους περισσότερους, ή για πολλούς, εν πάση περιπτώσει, οι οποίοι μπορούν και φοροδιαφεύγουν.

Εδώ, υπάρχει ένα θέμα, στο οποίο πολύ σωστά αναφέρθηκε μία από τις συναδέλφους σας, το θέμα του μηχανισμού της φορολογίας. Και εδώ αντιμετωπίζουμε παλαιές νοοτροπίες και αντιλήψεις, τις οποίες πρέπει να χτυπήσουμε.

Αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε - και θέλουμε τη βοήθειά σας και τις προτάσεις σας, θα συνεργαστούμε μαζί σας, και το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου - είναι να αλλάξουμε μια νοοτροπία.

Μέχρι σήμερα, η ελληνική Πολιτεία έβλεπε κάθε πολίτη ως ύποπτο. Αυτή ήταν η αντίληψη: "είσαι επιχειρηματίας; Ακόμη περισσότερο. Είσαι ύποπτος". Εμείς πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή τη λογική και να πούμε, σεβόμαστε τη λειτουργία του καθενός, σεβόμαστε το ότι είναι πολίτης, το ότι είναι επιχειρηματίας, το ότι είναι επαγγελματίας. Και βεβαίως, ελέγχεται, αλλά ελέγχεται με τρόπο διαφανή, με τρόπο που δεν δημιουργεί εξαρτήσεις, ούτε εκβιασμούς, ούτε ερμηνείες διαφορετικές, οι οποίες τελικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα - είτε από πρόθεση, είτε χωρίς - για να μπορεί να υπάρξει το λεγόμενο "κάτω από το τραπέζι" φακελάκι, ή η μίζα και τα λοιπά, που είναι ένα μέρος της διαφθοράς, το οποίο δεν βοηθάει τη σωστή επιχειρηματικότητα.

Καθαροί κανόνες, απλοί κανόνες. Όσο πιο απλοί γίνεται. Και αν μπορείτε και εδώ να συμβάλετε, είμαστε έτοιμοι να απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν καθαρές σχέσεις, καθαροί κανόνες, μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματία. Για να ξέρει ο επιχειρηματίας με σιγουριά ότι, κάνοντας σωστά τη δουλειά του, όταν ελεγχθεί, δεν θα έχει πρόβλημα, και ότι ο έλεγχος θα γίνεται με τέτοιο τρόπο, που δεν θα εξαρτάται από κάποιον, ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι θα έρχεται να ανοίγει πάλι τα βιβλία και να απειλεί και να εκβιάζει, για άλλους λόγους.

Συμφωνούμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχετε αναφέρει. Και αυτό είναι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της χώρας μας.

Δυστυχώς, ακριβώς αυτές οι αντιλήψεις, πολλές φορές, έχουν απαξιώσει προσπάθειες και πρωτοβουλίες και έχουν δημιουργήσει και μια νοοτροπία στη χώρα μας, ότι όλα είναι μάταια, όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Μπορεί να υπάρχει κάποια ηρωική προσπάθεια, αλλά είναι απέλπιδα, γιατί κυριαρχεί αυτή η αντίληψη της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, που υπάρχει βαθιά και μέσα στο Δημόσιο.

Πιστεύω, όμως, ότι εσείς έχετε σπάσει ακριβώς αυτό. Έχετε σπάσει αυτή την αντίληψη, παρά τα εμπόδια. Και γι' αυτό είμαι εδώ σήμερα, για να δείξω τις δικές σας πρωτοβουλίες και προσπάθειες και να τιμήσω την προσπάθειά σας και τον αγώνα σας.

Θέλω να ξέρετε ότι είμαι κοντά σας, είμαστε κοντά σας, όχι μόνο για να βοηθήσουμε εσάς, αλλά μαζί με εσάς, συνεργαζόμενοι με εσάς, να αλλάξουμε και αντιλήψεις, ευρύτερα, στην ελληνική κοινωνία. Και όπως ειπώθηκε, να ξυπνήσουμε το γίγαντα μέσα μας, στον Ελληνισμό, στην κοινωνία και την Πολιτεία μας. Και κυρίως, στη νεολαία μας, αλλά και σε τόσες άλλες δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Να ανοίγουμε ορίζοντες, λοιπόν. Ορίζοντες γεωγραφικούς. Και η Αφρική, πράγματι, είναι μια περιοχή που, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται και είναι η φυσική μας γειτονιά. Όχι μόνο η Αφρική, όμως, αλλά και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Μαύρη Θάλασσα, η Μέση Ανατολή, είναι περιοχές στις οποίες ανοιγόμαστε ξανά. Και όχι μόνον αυτές, αλλά και χώρες, όπως η Κίνα και το Κατάρ, με τις οποίες έχουμε πρόσφατα συνεργασίες.

Να ανοίγουμε, όχι μόνο γεωγραφικούς, αλλά και παραγωγικούς ορίζοντες, μέσα από την καινοτομία, μέσα από τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την πρωτοβουλία, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, την πράσινη και καθαρή ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη και, όπως πολύ σωστά είπε κάποιος, το μυαλό και την υπεραξία που βγαίνει από την τεχνογνωσία - όχι μόνο από τη μαζική, φτηνή παραγωγή - είτε είναι στα κοσμήματα, είτε στην υψηλή τεχνολογία, είτε στο "design", στη γνώση, την καινοτομία, την παράδοση, την ταυτότητα, την ποιότητα. Όλα αυτά πρέπει να είναι μέρος πια του ελληνικού προϊόντος, το οποίο πρέπει να δημιουργήσουμε, ακόμη και στον αγροτικό τομέα.

Και ο αγροτικός τομέας θα είναι ανταγωνιστικός, όταν παράγουμε αυτή την ποιότητα. Το ελληνικό ροδάκινο μπορεί σε κάποιες αγορές να έχει απήχηση, αν όμως δεν είναι ποιοτικό, τότε και εκεί θα έχει προβλήματα. Όπως και είχε προβλήματα, πρόσφατα, λόγω της κακής ποιότητας κάποιων παραγγελιών, που πήγαν στην Ρωσία πριν από δύο χρόνια.

Άρα, ποιότητα και στον αγροτικό τομέα. Αναφέρω ένα παράδειγμα, πολλές φορές, τον Συνεταιρισμό των Κριτσών στην Κρήτη, που πουλάει το λάδι μέσα σε ένα πάρα πολύ όμορφο, "ντιζαϊνάτο" - ας το πούμε έτσι - μπουκάλι. Ακόμη και το Harrods το έχει και, μάλιστα, όχι στα τρόφιμα, αλλά στον τομέα των καλλυντικών.

Αυτό δείχνει ακριβώς ότι, αν δώσουμε υπεραξία, αν επενδύσουμε στη γνώση, στην καινοτομία, στο μυαλό που έχει ο Έλληνας και η Ελληνίδα, τότε έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες ανταγωνιστικότητας. Συνδέοντας την έρευνα και την εκπαίδευση με την εφαρμογή, τα Clasters - όπως πολύ σωστά ειπώθηκε - η λογική των οποίων είναι να συνδεθούν η έρευνα και η εκπαίδευση, με την επιχειρηματικότητα.

Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, αλλά ακόμη περισσότερο για να συσκεφτούμε, δηλαδή, για να σκεφτούμε μαζί, για το πώς αναδεικνύουμε καλύτερα την Ελλάδα των αξιών, είτε είναι οι εξαγωγές μας, που είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αξίας, μέχρι βεβαίως και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, την οποία και υπηρετούμε καθημερινά.

Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια. Είμαστε κοντά σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης