ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, SALAM FAYYAD, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2010
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό Φαγιάντ, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Μια πρωτοβουλία που μας ενώνει και δείχνει ότι όλοι, στην περιοχή μας, έχουμε πολλά κοινά σημεία, παρά τις συγκρούσεις μας. Και αυτό υποδεικνύει ότι οφείλουμε να συνεργασθούμε και να λύσουμε τα προβλήματα.
Φυσικά, το μείζον πρόβλημα που μας απασχολεί στην περιοχή μας, είναι το Παλαιστινιακό ζήτημα, το Μεσανατολικό. Εμείς υποστηρίζουμε απόλυτα τη συστηματική συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ενωμένου Παλαιστινιακού κράτους. Αυτό αποτελεί δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού, αλλά είναι και μια εγγύηση για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, μια εγγύηση για την ασφάλεια και του Ισραήλ, καθώς θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι, υπάρχει η πολιτική θέληση της παγκόσμιας κοινότητας, να προχωρήσουμε και να υποστηρίξουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση.
Εμείς, όπως πάντα, στηρίζουμε τις προσπάθειές σας και είμαστε στο πλευρό σας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε στην περιοχή, και διμερώς και, φυσικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε αυτό το μείζον θέμα να βρει μια λύση το ταχύτερο δυνατό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μακροχρόνιους δεσμούς ανάμεσα στον Παλαιστινιακό και τον Ελληνικό λαό. Και θα σας παρακαλούσα να διαβιβάσετε τους χαιρετισμούς μου στον Πρόεδρο Αμπάς.
S. FAYYAD: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ, κ. Παπανδρέου. Είχα όντως την ευχαρίστηση να επισκεφθώ την Αθήνα σήμερα και παρέμεινα, για να συμμετάσχω στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή.
Η Παλαιστίνη είναι υπερήφανη που υπέγραψε την πρωτοβουλία αυτή σήμερα. Το κάναμε το απόγευμα και, μόλις τώρα, ολοκληρώσαμε τον γύρο των συνομιλιών μας, στο περιθώριο αυτής της συνάντησης.
Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, συζητήσαμε γενικότερα θέματα που αφορούν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τα προβλήματα των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Συζητήσαμε, επίσης, για τη συνέχιση μιας πολιτικής διαδικασίας, στην οποία εμείς, οι Παλαιστίνιοι, αποδίδουμε μεγάλη σημασία, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αξιόπιστη, έτσι ώστε να μας οδηγήσει σε αυτό το οποίο εμείς, οι Παλαιστίνιοι, περιμέναμε τόσο καιρό, το τέλος της Ισραηλινής κατοχής.
Για να μπορούμε να απολαύσουμε αυτό, το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των λαών του κόσμου, να ζήσουμε ελεύθεροι στη χώρα μας. Αυτό θέλουμε.
Ταυτόχρονα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες μας προσπάθειες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κράτους μας, της δημιουργίας ισχυρών κρατικών θεσμών, αλλά και απαραίτητων υποδομών.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου, το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009. Έχουμε φτάσει στο μέσο της πορείας μας και έχουμε εφαρμόσει περισσότερα από τα μισά των προβλεπομένων, ενώ ένας ικανός αριθμός πρωτοβουλιών έχει ολοκληρωθεί και μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο που αναλάβαμε πριν από περίπου ένα χρόνο.
Κάνουμε επομένως ό,τι καλύτερο μπορούμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, που σχετίζονται φυσικά με την κατοχή.
Είμαστε παρόλα αυτά αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να ετοιμάσουμε το κράτος μας, εντός των προθεσμιών που έχουμε εμείς οι ίδιοι ορίσει.
Ελπίζουμε, βέβαια, ότι η πολιτική διαδικασία θα έχει μέχρι τότε δώσει ένα τέλος στην Ισραηλινή κατοχή, που ξεκίνησε το 1967. Αυτό ελπίζουμε, πραγματικά. Αυτή είναι η προσδοκία μας.
Ναι, η διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κινηθούμε, να κινηθούμε ταχύτατα, με αξιοπιστία, έτσι ώστε να μας πιστέψουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.
Ελπίζουμε ότι, συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας για να προετοιμάσουμε το κράτος μας, θα δημιουργήσουμε μια θετική δυναμική, που θα ενισχύσει τις προοπτικές της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα καλύτερα, φανταζόμαστε μια κατάσταση, όπου η πραγματικότητα του κράτους θα επιβληθεί με τέτοιο τρόπο και θα ασκήσει μια τέτοια πίεση στην πολιτική διαδικασία, ώστε να βάλει ένα τέλος στην Ισραηλινή κατοχή που ξεκίνησε το 1967.
Προσπαθούμε επομένως. Ευχαριστούμε φυσικά την Ελλάδα για τις θερμές μακροχρόνιες σχέσεις. Είχαμε την ευχαρίστηση να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό στην Παλαιστίνη, πριν από λίγο καιρό και, πιο πρόσφατα, τον Υπουργό Εξωτερικών. Καλωσορίζουμε την ενισχυμένη πολιτική δραστηριότητα της Ελλάδας στην περιοχή, σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα βασικό εταίρο στη διαδικασία, που θα μας οδηγήσει, ελπίζω, εκεί όπου όλοι θέλουμε: σε μια σταθερή Μέση Ανατολή, μια ασφαλή Μέση Ανατολή, όπου θα επικρατεί διαρκής ειρήνη και δικαιοσύνη για όλους.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εργασθούμε από κοινού. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ για την πρωτοβουλία σας. Κάνατε την Ελλάδα υπερήφανη.
Είμαστε μια μικρή περιοχή. Και εμείς, είμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι της, που προσπαθεί να γίνει μια χώρα, να αποκτήσουμε ένα δικό μας κράτος, αλλά είμαστε υπερήφανοι που είμαστε εδώ. Είμαστε πολύ υπερήφανοι, που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία σας σε ένα τόσο σημαντικό τομέα.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μπορείτε να στηρίζεσθε σε εμάς. Σας ευχαριστώ.
S. FAYYAD: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.