Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.11.10

Παρουσίαση του βιβλίου «Κυπριακή Δημοκρατία 50 Χρόνια - Επώδυνη Πορεία», στην Αθήνα
09/11/2010
Τον συλλογικό τόμο με τίτλο: «Κυπριακή Δημοκρατία 50 Χρόνια - Επώδυνη Πορεία», παρουσίασαν το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Παπαζήση χθες, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χρήστος Ροζάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ατταλίδης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικο-πολιτικών Μελετών (ΙΚΜΕ) κ. Τάκης Χατζηδημητρίου.



Το βιβλίο, το οποίο αποτελεί επετειακή έκδοση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προλογίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, άρχισε με χαιρετισμό του Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. Ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι το βιβλίο, ως επετειακή έκδοση, έχει ειδικό εκτόπισμα λόγω του μεγάλου εύρους θεμάτων που καλύπτει και υπογράμμισε πως «τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μια δημιουργική πνοή, των ανθρώπων, του τόπου και των θεσμών, που έχουν πετύχει πολλά στο όνομα και στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι το δυνατό μήνυμα που βγαίνει από το βιβλίο, συνοψίζεται σ΄ αυτό που αναφέρει και στον πρόλογο του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι «η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι - και πρέπει να την καταστήσουμε - το κοινό μας σπίτι το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε, να σεβαστούμε και να στηρίξουμε. Εδώ είναι η πρόκληση και η ευκαιρία: Να κάνουμε την Κύπρο πραγματικά κοινό παρανομαστή που θα ενώνει όλους τους νόμιμους κατοίκους της, ατομικά και συλλογικά, τις κοινότητες και τις εθνικές ομάδες, ώστε να έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες ατομικής και συλλογικής καταξίωσης».

Η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, άρχισε την ομιλία της με ευχές «για μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία που θα παίζει ρόλο στις επόμενες δεκαετίες, στους επόμενους αιώνες και θα προσφέρει ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες της».

Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε πως «αυτός ο τόμος έχει μία φρεσκάδα και είναι πολύ σημαντικό το ότι παρουσιάζονται απόψεις διαφορετικές, αναπτύσσεται ελεύθερα κριτική, χωρίς να μπουν στην ιστορία, στα πρόσωπα, εκφράζονται απόψεις για το μέλλον, μπαίνουν ζητήματα και διλήμματα τα οποία παραμένουν ανοικτά και, το πιο σημαντικό, ότι δίδεται η Κύπρος με πολλές διαστάσεις και όχι μόνο μία, γιατί τα 50 χρόνια είναι πραγματικά επώδυνη πορεία, αλλά δεν είναι μόνο μια επώδυνη πορεία». Υπογράμμισε, επίσης, πως είναι ένα βιβλίο «που δείχνει την Κύπρο ως σύνολο και όχι μόνο μέσω της προβολής του Κυπριακού» και αναδεικνύονται «και όλες οι παθογένειες της κυπριακής πολιτικής ζωής».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ατταλίδης, είπε πως στις σελίδες του τόμου έχουν συγκεντρωθεί 34 αξιόλογες εργασίες με κριτική και ενίοτε προσέγγιση με γόνιμους προβληματισμούς, όπου καταγράφονται οι αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονταν στο νησί, αλλά και η εντυπωσιακή οικονομική πορεία μιας χώρας που ξεκίνησε την ύπαρξή της με στρατιές ανέργων και προσφύγων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ροζάκης αναφέρθηκε στην «κατάρριψη ορισμένων μύθων» που αποκαλύπτεται στις σελίδες της έκδοσης και υπογράμμισε ότι το ορόσημο του Ελσίνκι υπήρξε μια πρωτοφανής τομή, που αν μεταφερόταν χρονικά σε άλλη περίοδο δεν θα είχε συμβεί – διότι στο μεταξύ άλλαξε το κλίμα της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Ανατρέχοντας, εξάλλου, στην πρόσφατη «ανανεωτική πορεία λύσης του Κυπριακού», ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη ότι ιδιαίτερη συμβολή σε αυτήν είχε η πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια αλλά και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου που διάχυσε μια ακαδημαϊκή κουλτούρα στο δημόσιο διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΙΚΜΕ κ. Χατζηδημητρίου, αναφέρθηκε στη σημασία της επεξεργασμένης ιστορικής καταγραφής που προσφέρει το βιβλίο από «αδιαμφισβήτητες προσωπικότητες», υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό - με το βάρος που απέκτησε ως άλυτο πρόβλημα χρόνων - είναι πια ένα πεδίο όπου συμπίπτουν «πολλών ειδών συμφέροντα». Υποστήριξε δε, ότι αν η ΕΕ γνώριζε την εποχή του Ελσίνκι όσα επακολούθησαν σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού «ουδέποτε θα μας έκανε μέλος».

Ο επιμελητής της έκδοσης κ. Χρυσόστομος Περικλέους, χαρακτήρισε το βιβλίο «πρόκληση για αναστοχασμό», συλλογική αρθρογραφία δεκάδων διακεκριμένων ακαδημαϊκών και πολιτικών, όπου συμβολή στον πρόλογο είχε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας και που επιχειρεί να «αποκαταστήσει τα γεγονότα με μια ορθολογική αποτίμηση», μέσω της εξιστόρησής τους από επιλεγμένους συντελεστές «που είχαν γνώση και ρόλο στα γεγονότα εκ των έσω».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιώαννης Αλέξιος Ζέπος, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Παρασκευάς Αυγερινός και Αναστάσιος Γιαννίτσης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θεόδωρος Κουλουμπής, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διπλωμάτες και αρκετοί προσκεκλημένοι.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης