Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.2.11

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με

τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν




Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. Elmar Mammadyarov ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στη συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, παρέστη και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας.

Οι κ.κ. Πετσάλνικος και Mammadyarov επαναβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών σε πολλούς τομείς, όπως ο οικονομικός, ο εμπορικός, ο πολιτιστικός, ο μορφωτικός αλλά και ο τομέας της ενεργειακής συνεργασίας που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες.



Φ.Πετσάλνικος: «Διαχρονικά πολύ καλές

οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα»



Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου καλωσόρισε τον Αζέρο Υπουργό Εξωτερικών στη χώρα μας εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι με την επίσκεψή του αυτή δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες αλλά και περαιτέρω ανάπτυξης των διαχρονικά πολύ καλών διμερών σχέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται, όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος και η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα επέλεξε το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να ανοίξει την πρώτη της πρεσβεία στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αυτό αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η χώρα μας στις καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται, όπως είπε και από την ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο Ελλήνων και Αζέρων αξιωματούχων όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από την προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Πετσάλνικος χαιρέτισε το γεγονός ότι έχει ανοίξει πλέον ο δρόμος της συνεργασίας σε νέα πεδία, όπως στις μορφωτικές σχέσεις, μέσω της συνεργασίας Πανεπιστημίων των δύο χωρών. Χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη πρόταση του Αζερμπαϊτζάν για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα.



«Προχωρά χωρίς προβλήματα η δημιουργία του Νοτίου Διαδρόμου»



Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «είναι ιδιαίτερα θετικό ότι προχωρά χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις “o Νότιος Διάδρομος” όπως λέγεται, δηλαδή η δημιουργία του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας προς την ΕΕ.

Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε στον κ. Mammadyarov τα εθνικά μας θέματα και ανέλυσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε αυτά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τον Αζέρο Υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα ως ένας καλός φίλος για το Αζερμπαϊτζάν καθώς και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο σύνολό του στέκονται αρωγοί στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

El. Μammadyarov: «Δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας

στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα»



Από την πλευρά του ο κ. Mammadyarov εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας με την οποία το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί, όπως είπε, άριστες σχέσεις εδώ και 20 χρόνια στη διάρκεια των οποίων τα δύο έθνη έχουν έρθει πιο κοντά.

Ο Αζέρος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και του έργου των Ομάδων Φιλίας προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Mammadyarov έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας και την ενέργειας. «Ήδη στην ελληνική αγορά έχουν διοχετευθεί από το Αζερμπαϊτζάν 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η σκέψη είναι να τριπλασιαστεί αυτός ο όγκος και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η ενεργειακή συνεργασία» τόνισε ο κ. Mammadyarov, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη χώρα του η ελληνική αγορά ενέργειας ως αγορά κράτους-μέλους της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προώθηση του αζερικού αερίου προς την ΕΕ.

Ο Αζέρος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τέλος τον Πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί το Μπακού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης