Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.2.11

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣH ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΜΕΙΖΟΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣH ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΜΕΙΖΟΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011




Αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στην πρώτη αυτή ιστορική σας επίσκεψη, διερμηνεύοντας τα αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού απέναντι στον αμερικανικό λαό και την εβραϊκή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.
Στα σκοτεινά χρόνια του Ναζισμού, Χριστιανοί και Εβραίοι Έλληνες συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας, της βίας και της μισαλλοδοξίας. Ο ελληνικός φόρος αίματος στο Ολοκαύτωμα ήταν 65.000 Έλληνες Εβραίοι. Αφανίσθηκαν ολόκληρες ανθούσες εβραϊκές κοινότητες, μέσα σ’ αυτές και εκείνη της ιδιαίτερης πατρίδας μου στα Ιωάννινα. Θα σας διηγηθώ ένα τραγικό και παράδοξο περιστατικό αυτής της ιστορίας. Όταν στις 25 Μαρτίου του 1944 οι Γερμανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν τους Γιαννιώτες Εβραίους στα κρεματόρια, οι ιστορικοί εκείνης της περιόδου λένε ότι επικεφαλής και συντονιστής αυτής της επιχείρησης ήταν ένας αξιωματικός της Βέρμαχτ, που άκουγε στο όνομα Κούρτ Βάλτχαϊμ. Αργότερα τον βρίσκουμε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Άνθρωποι που ζήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί. Μια ανθρώπινη τραγωδία που αποστέρησε τον ελληνικό πληθυσμό από ένα από τα πλέον προοδευτικά και δυναμικά του στοιχεία.
Σήμερα, ο Ελληνικός λαός, πολιτεία και κοινωνία, είμαστε αποφασισμένοι να μη δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε κατά καιρούς μεμονωμένα φαινόμενα δηλώσεων ή πράξεων μίσους, μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού, ρατσισμού ή θρησκευτικού φανατισμού.
Νέες προκλήσεις σήμερα, ζητούν ειρηνικές και δίκαιες λύσεις. Εμείς, στην περιοχή μας, καταβάλλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες να εξασφαλίσουμε με τους γείτονές μας συνθήκες καλής γειτονίας, συνεργασίας και προόδου για τους λαούς μας.
Από την Τουρκία αναμένουμε να ανταποκριθεί στις εντατικές προσπάθειές μας για ουσιαστική βελτίωση των σχέσεών μας. Η Ελλάδα, ένας από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα ανεχθεί μία εικονική ενταξιακή διαδικασία, στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά-σιγά από την Ε.Ε. ό,τι θέλει, χωρίς όμως την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ε.Ε. και απέναντι σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Το Κυπριακό, πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική, να εφαρμόζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι απόλυτα σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω, με κάθε ευκαιρία, την επιθυμία μας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού και του Παλαιστινιακού ζητήματος, μίας λύσης που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η ειρηνευτική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να δοθεί ώθηση από όλες τις πλευρές, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.
Αγαπητοί φίλοι,
Η παρατηρούμενη σήμερα σύσφιγξη των σχέσεων και διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Η.Π.Α. και Ελλάδας-Ισραήλ θέλω να πιστεύω ότι ωφελεί την ευρύτερη περιοχή. Είναι συνεργασία στη βάση αρχών και συνέπειας, και, μη στρεφόμενη εναντίον τρίτων, υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας και πέρα από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε και μια πιο συστηματική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής Διασποράς στις χώρες σας.
Σας εύχομαι καλή διαμονή, καλή επιτυχία στις συναντήσεις του πλούσιου προγράμματός σας και, τέλος, σας καλώ να πάρετε μαζί σας, φεύγοντας από την Ελλάδα, την εικόνα εκείνη που της αρμόζει, μιας χώρας που μοχθεί να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση και ενός φιλόξενου τόπου που εκσυγχρονίζεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ποικίλες προσωπικές και ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες.
Σας ευχαριστώ. -

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης