Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.3.11

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΘΕΜΑ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2011



Αγαπητές συντρόφισσες,

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητή Ζίτα,

Με ξεχωριστή και ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, στο ΠΑΣΟΚ, και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με το να τιμήσετε τα 100 χρόνια αγώνων τους, αλλά και να αποτιμήσετε, αν τα επιτεύγματα μέχρι τώρα και οι προκλήσεις των καιρών μας, εξασφάλισαν την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Ζούμε όλοι, στην παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καιρούς δύσκολους. Θα έπρεπε σήμερα να μπορούσαμε να μιλάμε για έναν κόσμο, για μια Ευρώπη, όπου όλοι θα έπρεπε να ασπαζόμαστε κοινές αξίες, όπου η φιλοσοφία μας και το πολιτικό μας πιστεύω για το μέλλον, θα ήταν βασισμένα στην ισότιμη συμμετοχή των κρατών, στη δημοκρατική λειτουργία και συνύπαρξη, στους κοινούς στόχους για ελευθερία, Δημοκρατία, οικονομική και κοινωνική συνοχή, εμπέδωση και πραγμάτωση ειρήνης και ασφάλειας.

Ένα τέτοιο μέλλον, έτσι όπως όλες και όλοι οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό, σίγουρα, χρειάζεται τη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών. Σίγουρα, η πολιτική, νομική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι αναπόσπαστο και αυτονόητο μέρος της λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Λαοί, ηγέτες, κυβερνήσεις και κοινωνίες, που έγκαιρα κατανόησαν και ασπάστηκαν αυτές τις αξίες και διαμόρφωσαν ανάλογες πολιτικές, βγήκαν πάντα κερδισμένοι.

Από τα κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του 1970, τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των γυναικείων οργανώσεων και του φεμινιστικού κινήματος, έως τις εξειδικευμένες στρατηγικές στις μέρες μας, οι πολιτικοί στόχοι για την ισότητα έχουν αναμφισβήτητα εμπλουτιστεί. Η δυναμική υπάρχει, βρίσκει όμως συχνά εμπόδια και αντιστάσεις στην προσπάθεια χάραξης τομών και τολμηρών αλλαγών, στην ενίσχυση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, στην εφαρμογή καινοτόμων μέτρων. Βρίσκει επίσης πολλά εμπόδια στη νοοτροπία και στα δοσμένα πρότυπα, στις συντηρητικές αντιλήψεις, στις φοβικές πρακτικές.

Εμείς, ως Κίνημα - αλλά και ως Κυβέρνηση - τα τελευταία 35 χρόνια, είμαστε περήφανοι γιατί η ισότητα των φύλων, οι πολιτικές κατά των διακρίσεων και η αναγνώριση για τα δικαιώματα των γυναικών, υπήρξαν από τις βασικές μας προτεραιότητες.

Εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθιέρωσα στα Καταστατικά τη συμμετοχή των γυναικών - μελών σε όλες τις βαθμίδες και όργανα, τουλάχιστον κατά 1/3, ενώ στις λίστες υποψηφίων για τις ευρωεκλογές και επικρατείας, η συμμετοχή των γυναικών ήταν 50%.

Στη δε Κυβέρνηση, ως Πρωθυπουργός, επέλεξα αρκετές γυναίκες σε αξιόλογα και σημαντικά χαρτοφυλάκια, αλλά και σε θέσεις ευθύνης. Γιατί πιστεύω στις γυναίκες, σε εσάς, τις αγωνίστριες, που για τόσες και τόσες γενιές είστε πάντα πρωτοπόρες, μαχητικές, διεκδικητικές, αποφασισμένες, αλλά και πάντα ευαίσθητες, πάντα έτοιμες να δεχθείτε, να στηρίξετε νέες ιδέες και αλλαγές, πάντα πρώτες σε ανατροπές και επαναστάσεις.

Πιστεύω στην αξία σας, στη δύναμή σας. Η παρουσία σας, η συμμετοχή σας φέρνει ελπίδα και προοπτική για το μέλλον.

Ταυτόχρονα, ως Πρωθυπουργός, ενισχύω το κυβερνητικό έργο με τις στοχευμένες πολιτικές και δράσεις της Γραμματείας Ισότητας των φύλων και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της.

Η δική μας, λοιπόν, αποτίμηση για το παρελθόν, θα μπορούσε να κλείσει με μια φράση, που πρέπει να μας οδηγεί στο μέλλον και στο αύριο, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες:

«Το πιο επαναστατικό πράγμα στην πολιτική και στη ζωή, είναι να κάνει κανείς το αυτονόητο» - Αντόνιο Γκράμσι.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης