Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.7.11

Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση, προήδρευσε σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.


Στη συνεδρίαση παρέστη η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη των δύο Επιτροπών για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, καθώς και για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Στην εισήγησή της, η κα Ζήση επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μολονότι υπάρχει πληθώρα προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρατηρείται έλλειμμα πολιτικής βούλησης και αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Εξάλλου, η Αντιπρόεδρος τους Βουλής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των διεθνών οίκων αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ ακόμη το φαινόμενο να εμφανίζονται οι οίκοι αυτοί και με μια απλή δήλωση να αναιρούν τον καρπό δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυρίαρχων κρατών, ακριβώς τη στιγμή που οι εκλεγμένες κυβερνήσεις αρχίζουν να χαράζουν το περίγραμμα μιας λύσης». Η κα Ζήση εντόπισε ως θέματα προτεραιότητας τη θέσπιση ευρωομολόγων χρέους και ευρωπαϊκών αναπτυξιακών ομολόγων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, η κα Ζήση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κονδύλια της Ένωσης που θα διοχετευθούν σε συγκεκριμένους τομείς και σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές, με οριζόντιο χαρακτήρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Βουλής, «για τη χώρα μας έχουν ιδιαίτερη σημασία, μεταξύ άλλων, τα κεφάλαια που αφορούν στους πόρους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή, την Έρευνα και την Καινοτομία, την καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών αποκλεισμών», για να καταλήξει: «η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από αναπτυξιακές πολιτικές και κίνητρα, ώστε να μπει μπροστά ο κινητήρα της οικονομίας. Αυτή είναι η μόνη μακροπρόθεσμη στρατηγική εξόδου από την κρίση και ανάδυσης ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου που θα είναι ελεύθερο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα αξιοποιεί πλήρως το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης