Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.9.11

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2011
ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ 76η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Παναγιότατε,
Κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Έκθεσης,
Κύριοι εκπρόσωποι των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο ερωτήματα.
Ερώτημα πρώτο: υπάρχει Έλληνας, που δεν πιστεύει ότι μπορούμε; Ότι θα τα καταφέρουμε; Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανθρώπινο δυναμικό και σημαντικές προοπτικές; Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανείς.
Ερώτημα δεύτερο: υπάρχει κάποιος που να μην κατανοεί ότι, εδώ και καιρό, αντί να αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με αμεριμνησία χτίζαμε παλάτια στην άμμο; Ότι ξεχάσαμε τον συνάνθρωπό μας, την αξία της συλλογικής προσπάθειας, ότι ιδιωτεύσαμε; Και ότι με αυτό τον τρόπο, άθελά μας, υπονομεύσαμε το μέλλον μας, αλλά και την αυτοδυναμία μας;
Αφήστε προς στιγμήν τα Μνημόνια και τις όποιες συμφωνίες. Αμφιβάλλει κανείς ότι πρέπει πλέον να τα αλλάξουμε όλα, για να επιβιώσουμε, αλλά και για να χτίσουμε μια καλύτερη χώρα, όχι επειδή μας το επιβάλουν κάποιοι ξένοι, αλλά για την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και για τα παιδιά μας;
Αμφιβάλλει κάποιος ότι πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και να διατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ; Είμαι σίγουρος ότι όλοι συνειδητοποιούμε και πού βρισκόμαστε και πώς φτάσαμε ως εδώ. Όπως είμαι σίγουρος ότι όλοι πιστεύουμε ότι, στο τέλος, θα βγούμε νικητές.
Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο λαός μάς ζήτησε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας από βάρη και δουλείες. Ζήτησε επανάσταση. Την επανάσταση του αυτονόητου. Να κάνουμε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές, που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητές της, παραγωγικά.
Αυτό κάνουμε. Αυτό προσπαθούμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να ξεφύγουμε όλοι από τους περιοριστικούς ορίζοντες του μικρόκοσμού μας και να κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον. Το καλύτερο για όλους. Εκεί οδηγούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται. Είναι μια ανηφορική πορεία, μέσα σε μια διεθνή καταιγίδα.
Πρώτη προτεραιότητά μας: μια σίγουρη πορεία. Να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Το μέγεθος του προβλήματος, τεράστιο. Μετά το 2004, το χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή ύψη. Έφτασε να ξεπερνά κατά πολύ το εισόδημα που μπορεί να παράγει η χώρα σε μια χρονιά. Με αποτέλεσμα, να δανειζόμαστε όλο και μεγαλύτερα ποσά, κυρίως από το εξωτερικό. Να μεγαλώνει η εξάρτησή μας. Να υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών.
Και φυσικά, αυτός το χρέος δεν προέκυψε από μόνο του. Οφείλεται στο έλλειμμα. Σε ένα έλλειμμα, που ακολούθησε ξέφρενη πορεία τα χρόνια πριν από το 2009. Το 2009, ξεπέρασε το 15% του εισοδήματος της χώρας, δηλαδή πάνω από 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα μόλις χρόνο. Ένα έλλειμμα, που οφείλεται σε κακοδιαχείριση, σπατάλη, πελατειακή πολιτική και καταπάτηση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης.
Απόδειξη, η πορεία των εσόδων και δαπανών του κράτους. Με τις δημόσιες δαπάνες να εκτοξεύονται και τα έσοδα να συρρικνώνονται. Με την ψαλίδα να διευρύνεται όσο ποτέ άλλοτε το 2009. Με τις δαπάνες του κράτους να αυξάνονται από 68 δις ευρώ το 2004, στα 112 δις το 2009, χωρίς να υπολογίζουμε καν τους τόκους.
Αλλά φίλες και φίλοι, δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Πρόβλημα ήταν και η αναξιοπιστία των αριθμών μας. Το 2009, ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Και καταλήξαμε να ανακαλύπτουμε σταδιακά ένα έλλειμμα πάνω από 15% του ΑΕΠ. Δηλαδή, απόκλιση 30 δις ευρώ.
Αποτέλεσμα, ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας. Να μην πιστεύει πια την Ελλάδα κανείς. Σταμάτησαν να βλέπουν τις δυνατότητες της χώρας μας. Σταμάτησαν να εμπιστεύονται τα χρήματά τους στη χώρα μας. Δεν ήθελε πια κανείς να μας δανείσει.
Βέβαια, τα ελλείμματα και το χρέος, δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης και πολύπλευρης κρίσης, που προέκυψε από:
· Μια Ελλάδα που χρεωνόταν πολύ περισσότερο από το εισόδημα που μπορούσε να παράγει.
· Ένα κράτος σπάταλο και διάτρητο.
· Αδιαφάνεια.
· Ανομία.
· Βαθύ έλλειμμα δικαιοσύνης.
· Ένα τραπεζικό σύστημα που διαχειρίστηκε κοινωνικό πλούτο, όχι πάντα με διαφανή και παραγωγικό τρόπο.
Η υπόσχεσή μας το 2009 ήταν όλα αυτά να τα ανατρέψουμε. Και τα ανατρέπουμε, έστω με λάθη που γίνονται στο δύσβατο δρόμο μιας αχαρτογράφητης πορείας, στην οποία ορθώνονται. Αλλά πάντα με τα μάτια προσηλωμένα σε όσα πρέπει να γίνουν, για να αλλάξει η πατρίδα μας.
Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν λύναμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας μας. Πήραμε απόφαση:
· Να δώσουμε μάχη, για να αποφύγουμε μια καταστροφική χρεοκοπία για τη χώρα και τον πολίτη.
· Να μείνουμε στο ευρώ.
Και αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες. Με δικαιοσύνη, ναι, αλλά πάντως θυσίες.
Πολλά ακούσαμε για μαγικές λύσεις, αλλά ακόμα και για συνομωσίες. Μια εύκολη - και βολική για μερικούς - άρνηση της πραγματικότητας. Τίποτα δεν ήταν, ούτε είναι εύκολο. Γι’ αυτό, μαζί δώσαμε και δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα, διαπραγματευόμενοι σοβαρά. Γνώμονάς μας σε κάθε απόφαση, σε κάθε διαπραγμάτευση, το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον. Και έτσι ανακτάμε βήμα-βήμα την αξιοπιστία της Ελλάδας.
Πέρυσι την άνοιξη, εξασφαλίσαμε το δάνειο των 110 δις ευρώ. Προσπαθώντας όλοι μαζί, με τις θυσίες όλων. Χωρίς αυτό, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να λέμε όσα λέμε. Φέτος τον Μάρτιο, πετύχαμε την επιμήκυνση αποπληρωμής αυτών των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου και, στη συνέχεια, τον Ιούλιο, πετύχαμε τις καθοριστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αποφάσεις ιστορικές, καταρχήν για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, που έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας της, για να θεσπίσει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ευρύτερα στην Ευρώπη.
Αποφάσεις, με τις οποίες εξασφαλίσαμε:
· Την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών της χώρας μας έως το 2020, αντί για το 2014.
· Τεράστια μείωση των υποχρεώσεών μας τα επόμενα χρόνια, με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε 30 χρόνια, αντί για 5.
· Επιτόκιο δανεισμού σταθερά κάτω από το 5% κατά μέσον όρο, που σημαίνει πολλά δις λιγότερα σε τόκους στις πλάτες των φορολογούμενων για τα επόμενα χρόνια.
· Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα τη μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους σε ονομαστικές τιμές, ύψους 12% του ΑΕΠ, δηλαδή 26,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
· Δυνατότητα επαναγοράς χρέους μέσω του μηχανισμού, με φτηνότερες τιμές.
Αποφάσεις μοναδικές στην ιστορία της Ευρώπης. Αυτή την προσπάθεια, δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε στη μέση. Γιατί αν μείνει στη μέση, θα έχουν πάει χαμένες οι θυσίες. Δεν θα πάνε. Και εμείς, αυτή τη συμφωνία, είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να την προασπίσουμε με κάθε τρόπο.
Πρώτη μας προτεραιότητα, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου, όχι μόνο γιατί είναι δέσμευσή μας έναντι των εταίρων μας, αλλά έναντι και του εθνικού συμφέροντος. Η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος.
Στην ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, θα ανταποκριθούμε προχωρώντας στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας εδώ και χρόνια. Και αυτή μας την απόφαση επιβεβαιώσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Και θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σταθεί όρθια η χώρα, με απόλυτη αυταπάρνηση.
Και αν φέτος η ύφεση είναι αισθητά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των διεθνών Οργανισμών, πάνω στις οποίες βασίστηκε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παρά ταύτα, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάνοντας όλα όσα πρέπει προς το σκοπό αυτό.
· Γιατί μόνον έτσι θα βγούμε στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων και όχι ελλειμμάτων.
· Μόνον έτσι προστατεύουμε τη χώρα και το μέλλον των παιδιών μας, τους κόπους και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες όλους αυτούς τους μήνες.
· Μόνον έτσι σπάμε τα αρνητικά στερεότυπα, που δυστυχώς κυριαρχούν διεθνώς σε βάρος της Ελλάδας.
· Μόνον έτσι έχουμε δυνατή φωνή στις διαπραγματεύσεις, αξιοπιστία και κύρος στο εξωτερικό.
Και θέλω να είμαι σαφής: όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα, το βρήκαμε μπροστά μας. Στο σημείο όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη, η Ευρώπη και το διεθνές οικονομικό σύστημα, κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας, είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και για τους πολίτες.
Η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα, που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Η συγκυρία, ξέρω, είναι πολύ δύσκολη για όλους. Ξέρω καλά τι σημαίνει για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συμπιέζονται, επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν, η ύφεση δημιουργεί και απόγνωση και ανεργία. Ο λαός μας δοκιμάζεται.
Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, που πληρώνουν τους φόρους τους, που σέβονται τους κανόνες, σήμερα, δοκιμάζονται σκληρά. Και εύλογα όλοι ρωτούν: υπάρχει πράγματι ελπίδα; Θα τα καταφέρει η Ελλάδα;
Ναι, υπάρχει. Ναι, θα τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρει η Ελλάδα. Αλλά η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο, δεν θα γίνει χωρίς να δουλέψουμε μαζί. Μαχόμαστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και αυτό προϋποθέτει συνολικά ριζικές αλλαγές.
Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αφηρημένη, δεν είναι απλώς ένας σύνθημα. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, έχει προϋποθέσεις. Και πρώτη προϋπόθεση, όπως είπαμε, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ποιος θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, εάν δεν έχουμε διασφαλίσει πρόσβαση των τραπεζών σε διεθνή κεφάλαια; Εάν δεν έχουν επιστρέψει οι καταθέσεις - που σήμερα πράγματι επιστρέφουν. Αν η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι μια σίγουρη επένδυση; Προϋπόθεση, λοιπόν, η δημοσιονομική εξυγίανση.
Και όλοι ρωτούν με αγωνία. Ασφαλώς, είναι δύσκολο. Αλλά ασφαλώς, μπορούμε. Ήδη - και απαντώντας σε όσους έξω μας αμφισβητούν:
· Το 2010 πετύχαμε τη μείωση του ελλείμματος από τα 36,6 δις στα 24 δις.
· Τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη.
· Το πετύχαμε περισσότερο με τη μείωση των δαπανών απ’ ό,τι με την αύξηση των φόρων.
· 10 δις ευρώ μειώθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή τα έξοδα του κράτους.
· Και αυτό έγινε κυρίως με περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή με τα 3 από τα 10 δις ευρώ να αφορούν μισθούς και συντάξεις και τα 7 δις άλλες δαπάνες, που μειώσαμε.
Ο αγώνας δεν τελείωσε. Ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έχουμε περιθώρια να διορθώσουμε και λάθη. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο, όχι μόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και για μια ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει μια Ελλάδα ταυτισμένη με την ποιότητα και ανταγωνιστική. Μπορούμε; Ασφαλώς.
· Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 40%, που αποτελεί ρεκόρ. Και αυτό έγινε ακριβώς επειδή δουλέψαμε μαζί, Κυβέρνηση και εξαγωγείς.
· Στον τουρισμό, ανοίξαμε νέες αγορές και αγωνιζόμαστε φέτος να καταρρίψουμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
· Η πράσινη ενέργεια γίνεται πράξη. Από 1.500 ΜW σε πράσινη ενέργεια στο τέλος του 2009, θα φτάσουμε φέτος στα 2.500 ΜW.
· Ήδη, ξεκίνησε η ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα, με αύξηση των εξαγωγών κατά 25% το πρώτο τετράμηνο του 2011.
· Διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε λύσεις για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, καθώς και την ενίσχυση της χώρας μας και του Δημοσίου με την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Και έτσι θα συνεχίσουμε, δουλεύοντας συλλογικά.
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων από εμπόδια που είχαν υπάρξει. Μπορούμε να πετύχουμε ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα; Ασφαλώς. Κυβέρνηση, δημιουργικοί επιχειρηματίες και φορείς, δουλεύοντας μαζί.
· Ήδη, οι επιχειρήσεις ιδρύονται πλέον σε μια μέρα.
· Με την προσπάθεια πολλών Υπουργείων, απλοποιήσαμε δραστικά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
· Αλλάζουμε τον τρόπο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
· Και για το κοινό συμφέρον, θα ολοκληρώσουμε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη το άνοιγμα σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα.
· Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η χώρα μας κερδίζει έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών-μελών του Οργανισμού, στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μόνο στο δείκτη που μετρά τη διαφάνεια και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η χώρα μας βρέθηκε από την 23η θέση στην 9η θέση, χάρη στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης για την ίδρυση των επιχειρήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία μας ήταν αιχμάλωτη ενός κρατικοδίαιτου και πελατειακού συστήματος. Με αγορές και ένα κράτος, που τα είχαν διπλοκλειδωμένα από κάθε λογής συμφέροντα. Από συντεχνιακά μικροσυμφέροντα μέχρι μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, για να νέμονται τον κρατικό κορβανά, να χειραγωγούν πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους και έτσι να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα στο δημόσιο διάλογο.
Ενάντια σε αυτά παλεύουμε. Εκεί βεβαίως, έχουμε και συνεχείς αντιστάσεις. Και εκεί χρειαζόμαστε τον κάθε πολίτη, να δώσει τη μάχη μαζί μας. Και σ΄ αυτό τον αγώνα, θα είμαστε ασυμβίβαστοι. Σπάμε εμπόδια, απελευθερώνουμε και αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το δικό μας πλούτο.
Οι δυναμικές αποκρατικοποιήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν απλώς ένα τρόπο για να μειώσουμε το χρέος μας. Αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για ποιοτικές θέσεις εργασίας, που δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέου πλούτου, ώστε το κράτος να χρηματοδοτεί τις αναγκαίες υποδομές για τον πολίτη.
Κάνουμε στροφή παντού, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας, γιατί παραγωγική Ελλάδα για εμάς σημαίνει να κάνουμε τον τουρισμό μας πρωταθλητή της ανάπτυξης. Μπορούμε; Ασφαλώς μπορούμε. Συνεχίζοντας με πάθος τη συλλογική δουλειά και την συνεργασία που ξεκινήσαμε, εμβαθύνοντας δηλαδή τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
· Μαζί ανοίξαμε νέες αγορές στην Ρωσία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Σερβία και μαζί τις αναπτύσσουμε. Τώρα, στοχεύουμε στην Κίνα και την Ινδία. Θέλουμε να φέρουμε νέο κοινό από τις ΗΠΑ.
· Μαζί αναδεικνύουμε και δημιουργούμε νέα τουριστικά προϊόντα, που μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτα στη χώρα μας.
· Αναβαθμίζουμε μαζί τη σχέση ποιότητας - τιμής.
· Απλουστεύουμε τη διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων.
· Αλλά μαζί πρέπει και να δουλέψουμε, για να διασφαλίσουμε ότι ο τουριστικός κλάδος, που σήμερα μαστίζεται από ξένους ανασφάλιστους, θα γίνει πρότυπο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για Έλληνες και Ελληνίδες.
· Και μαζί να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον.
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει νέα πνοή στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία. Από αύριο, ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση γης σε πολίτες, νέους, που θέλουν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα για ποιοτικές καλλιέργειες. Μιλάμε για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρέμματα.
· Κάθε Περιφέρεια, συλλογικά, διαμορφώνει τη δική της αγροτική ταυτότητα, με το καλάθι των προϊόντων της.
· Βάζουμε στόχο την αναστροφή του αρνητικού αγροτικού ισοζυγίου.
· Αλλάζουμε τους πελατειακούς συνεταιρισμούς, για να γίνουν πραγματικά συλλογικοί φορείς, για το κοινό συμφέρων όλων των αγροτών.
Δημιουργική Ελλάδα σημαίνει να αξιοποιούμε ανενεργούς πόρους, όπως είναι οι ενεργειακοί μας πόροι. Μπορούμε; Σαφώς.
· Στην πράσινη ενέργεια σήμερα έχουμε δώσει εγκρίσεις για επενδύσεις, που μόλις υλοποιηθούν, στο σύνολό τους, θα ξεπερνούν σε ενεργειακή ισχύ τον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει για το 2020.
· Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα.
· Προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Είναι πλούτος που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αξιοποιείται για το κοινό μας συμφέρον.
Συνεχίζουμε σε αυτό τον δρόμο:
· Με το σχέδιο «Ήλιος», κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα παραγωγό ηλιακής ενέργειας, που θα εξαχθεί στη Βόρεια Ευρώπη. Ήδη, ενδιαφέρεται η Γερμανία και προσβλέπουμε σε επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους νέους στη χώρα μας.
· Προχωράμε σύντομα και με τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
· Με αποκρατικοποιήσεις στη ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, φέρνουμε νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία.
Δημιουργική Ελλάδα σημαίνει το περιβάλλον και ο πολιτισμός μας να γίνουν αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Μπορούμε; Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα που περνά.
· Έχουμε ολοκληρώσει - για πρώτη φορά - στη χώρα την κατάρτιση των πρώτων δασικών χαρτών.
· Οι προστατευόμενες περιοχές, για πρώτη φορά, έχουν χαρτογραφηθεί - το αυτονόητο.
· Επιταχύνουμε με κάθε μέσο το Κτηματολόγιο, τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια. Η έλλειψη των παραπάνω, είτε ήταν εμπόδιο για την ανάπτυξη, είτε ήταν ευκαιρία για αυθαιρεσία.
· Έχουμε δρομολογήσει μεγάλες, ποιοτικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει επιτέλους ένα κράτος που στηρίζει την πρωτοβουλία του πολίτη και τον αδύναμο. Μπορούμε; Ασφαλώς, αυτή είναι η ιστορική μας πρόκληση. Αλλαγές που θέλουν χρόνο και γίνονται τώρα.
- Με τον Καλλικράτη.
- Με την εφαρμογή του ΑΣΕΠ παντού.
- Με την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, με τη «Διαύγεια».
- Με τους πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, ειδικά στην υγεία, που το κόστος προμηθειών έφτασε να μειώνεται στο ένα έκτο του παλιού κόστους. Στο ένα έκτο! Σε ένα διαγωνισμό, από 1.200.000 ευρώ που περιμέναμε να είναι το κόστος, κατέβηκε στα 200.000 ευρώ.
- Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τεράστια εξοικονόμηση για τον ασφαλισμένο.
- Πετύχαμε ήδη δραστικές περικοπές στη δαπάνη φαρμάκων, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές των φαρμάκων.
Και συνεχίζουμε με μεγάλες τομές, ώστε πλέον το κράτος να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στον πολίτη:
· Με συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.
· Με αναδιοργάνωση των κρατικών ΜΜΕ, όπου αναβαθμίζεται παράλληλα ο ρόλος της Θεσσαλονίκης.
· Ο δημόσιος υπάλληλος γίνεται υπάλληλος του ενιαίου κράτους και όχι σε επιμέρους Υπουργεία ή Οργανισμούς, ώστε ευέλικτα να μπορεί να αξιοποιείται από τη μία Υπηρεσία στην άλλη.
· Με νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, για να πάψει η ατιμωρησία.
· Με ενιαίο μισθολόγιο για ίση αμοιβή για ίση εργασία.
· Με σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει σιγουριά και προστασία του πολίτη και ίδια δικαιώματα για όλους. Μπορούμε; Ασφαλώς μπορούμε και πρέπει.
Για εμάς, βασική προϋπόθεση της σημερινής σύγχρονης αναπτυξιακής πορείας μας, είναι ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας για τον πολίτη.
· Γι' αυτό, προχωρήσαμε ήδη σε σημαντικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Για ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο, ενταγμένο επιτέλους στις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και ταυτότητας κάθε Περιφέρειας, που απελευθερώνει τους νέους, αντί να τους αποστεώνει.
· Εξασφαλίσαμε τις συντάξεις των επομένων γενεών, με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
· Θέσαμε σε εφαρμογή προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας και έχω δώσει εντολή να ελεγχθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε όσοι πόροι παραμένουν σε αδράνεια, να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σε αυτή την δύσκολη περίοδο μεγάλης δοκιμασίας, οφείλουμε να πετύχουμε έναν σαφή στόχο κοινωνικής αλληλεγγύης. Βασικός μου στόχος σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο:
· Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα.
· Γι΄ αυτό και αλλάζουμε ριζικά το σύστημα κατάρτισης ανέργων και δίνουμε δυνατότητα στον άνεργο και στον κάθε πολίτη να επιλέξει το αντικείμενο και τον φορέα κατάρτισης, με βοήθεια από το κράτος. Δηλαδή, με ένα κουπόνι που θα καλύπτει τα έξοδα, ο καταρτιζόμενος θα διαλέγει ελεύθερα από ένα ΙΕΚ μέχρι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα Πανεπιστήμιο. Μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ΤΕΙ ή μια ταχύρυθμη κατάρτιση σε μια πιστοποιημένη ιδιωτική σχολή.
· Θα διατεθούν πάνω από 3,5 δις ευρώ για νέους ανέργους, άτομα με αναπηρία και γυναίκες για δεύτερη ευκαιρία, με ουσιαστικά προγράμματα που παρέχουν δυνατότητες σε όλους.
· Και βέβαια, προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο για τον χρήστη ναρκωτικών - ένα επίσης ευαίσθητο ζήτημα Θέλουμε να τον θεραπεύουμε και όχι να τον ποινικοποιούμε και να τον φυλακίζουμε.
Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πολίτη:
· Καθιερώνουμε πια για πρώτη φορά ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη χώρα, μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Κυρίες και κύριοι, όλα τα παραπάνω παραδείγματα, αλλά και στόχοι για την Ελλάδα της δημιουργίας, λίγη σημασία θα έχουν, αν δεν καταπολεμήσουμε άμεσα την ανομία και αν δεν χτίσουμε ένα κράτος ευνομίας και δικαιοσύνης.
Ξέρω ότι ένα θέμα που απασχολεί χωρίς καμία εξαίρεση όλους μας, όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, είναι αυτό της εκτεταμένης ανομίας, που κυρίευσε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανάπτυξη της χώρας μας εξαρτάται άμεσα και από τη δυνατότητα να έχουμε σωστούς νόμους και να εφαρμόζουμε σωστά τους νόμους. Να απονέμεται άμεσα η δικαιοσύνη, να μην υπάρχει αρνησιδικία.
Ούτε εδώ θα σας πω ότι όλα λύθηκαν. Εδώ δίνουμε τις μεγαλύτερες μάχες. Είναι πολλή η δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της παρανομίας και της πεποίθησης κάποιων ότι, σ’ αυτή τη χώρα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, όμως, ήδη έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο και εδώ, χωρίς καμία ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε ανομία, όποιοι και αν εμπλέκονται.
Πρώτα απ΄ όλα, πάμε σε ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Εντείνουμε τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Όσο δύσκολος κι αν είναι ο αγώνας αυτός, μετά από δεκαετίες στρεβλής λειτουργίας, για πρώτη φορά Κυβέρνηση είναι τόσο αποφασισμένη να δώσει τη μάχη αυτή μέχρι το τέλος.
Και εδώ, βέβαια, χρειαζόμαστε την απόφαση κάθε Έλληνα πολίτη. Όχι μόνο για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και γιατί είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας, συνοχής. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια Ελλάδα με πολίτες δύο ταχυτήτων.
Και πριν από μερικές μέρες, κάναμε ένα ακόμα βήμα, ένα βήμα που καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε αποτολμήσει: Δώσαμε στη δημοσιότητα τους καταλόγους των μεγαλοοφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά αποδεικνύουμε τη βούλησή μας. Και θα συνεχίσουμε, να είστε βέβαιοι.
· Όπως κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στο χώρο του ποδοσφαίρου.
· Όπως ξεκινήσαμε με την αναγκαστική είσπραξη των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
· Όπως διακόψαμε τις συμβάσεις πλέον των τριακοσίων πενήντα γιατρών και φαρμακοποιών με τα Ταμεία, λόγω της παράνομης συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών.
· Όπως κάναμε πρόσφατα, προ ημερών, με τις συλλήψεις για λαθρεμπόριο πετρελαίου.
· Όπως κυνηγάμε, χωρίς καμία παραχώρηση σε κανέναν, συντάξεις και επιδόματα σε αναπήρους-«μαϊμούδες».
· Πάνω από 20.000 τέτοιες συντάξεις έχουν διακοπεί και περισσότερες από 400 υποθέσεις έχουν σταλεί στις Εισαγγελικές Αρχές.
· Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Πράγματα, θα μου πείτε, αυτονόητα. Ναι, αλλά όχι για τη χώρα μας, μέχρι πρόσφατα. Για όλα αυτά, δεν είχε γίνει τίποτα στο παρελθόν. Να που επιτέλους γίνεται και αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των πολιτών, που δεν ανέχονται πλέον όσους έμαθαν να περιφρονούν ατιμώρητα τους νόμους αυτής της χώρας και να κλέβουν στις συναλλαγές τους με το κράτος, εξαπατώντας το κοινωνικό σύνολο.
Αν όλοι μας ήμασταν ένα μέρος αυτού του συστήματος, σήμερα, όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε. Σε μια εποχή όπου όλοι δοκιμάζονται σκληρά, δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές.
Θα ακολουθήσει σύντομα και η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων. Δεν μπορεί σήμερα να πληρώνουν τους φόρους τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και κάποιοι άλλοι να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να φοροδιαφεύγουν και να μένουν στο απυρόβλητο.
Στο παρελθόν, η Ελλάδα διακρίθηκε και μέσα από τους μεγάλους ευεργέτες, που κέρδισαν πλούτη παλεύοντας στο στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού και, αφού πλούτισαν έξω, έφεραν λεφτά στη χώρα, για να βοηθήσουν το ελληνικό κράτος και τους συμπατριώτες τους.
Μακάρι να αισθανθούν την ανάγκη προσφοράς και οι σύγχρονοι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που έχουν κερδίσει μεγάλα πλούτη σε αυτό τον τόπο, όπως πρόσφατα πλούσιοι άλλων χωρών, που λένε «ναι, φορολογείστε μας περισσότερο».
Εμείς, ούτως ή άλλως, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα αλλάξουμε τα πάντα και στο θεσμικό και δικαιοδοτικό πλαίσιο της χώρας. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Θα δώσουμε μάχες. Είμαστε εναντίον όχι κοινωνικών ομάδων, αλλά πρακτικών και αντιλήψεων που μας βλάπτουν και μας προσβάλλουν όλους.
· Αλλάζουμε το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο κι ας αντιδρούν ορισμένοι εν ονόματι του συνδικαλισμού, που για χρόνια ολόκληρα συναλλάσσονταν με επίορκους υπαλλήλους.
· Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.
· Προχωράμε με πολλά νομοσχέδια στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
· Με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
· Με την απλοποίηση των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.
· Και ακολουθώντας την πρακτική που έχουμε ήδη επιβάλει σε υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους, πλέον τόσο οι δικαστικοί λειτουργοί, όσο και οι μέτοχοι εταιρειών, που εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα ή κατέχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών σταθμών, θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν το «πόθεν έσχες» τους.
· Σε ό,τι αφορά δε τον πολιτικό κόσμο της χώρας, εκεί πλέον η κοροϊδία απέναντι στο λαό με τις παραγραφές των ευθυνών, θα σταματήσει οριστικά με την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση.
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει και ένα πολιτικό σύστημα αντάξιο των προσδοκιών και των δικαιωμάτων των πολιτών, που θα υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον. Μπορούμε; Ασφαλώς. Και προχωράμε άμεσα:
- Με το νόμο για τις εκλογικές δαπάνες.
- Ανοίγουμε το θέμα της αναθεώρηση του Συντάγματος.
- Ενισχύουμε τη Δημοκρατία μας με νέο πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα. Ο Ελληνικός λαός θα εκφράζει τη γνώμη του για όλα τα μεγάλα θέματα. Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού.
- Καθιερώνουμε και ενισχύουμε κανόνες διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
- Με το νέο εκλογικό νόμο. που φέρνουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή.
Δεν αρκούν όμως αυτά. Όταν λέμε «πολιτικό σύστημα», συνήθως, το μυαλό μας πάει στο πολιτικό προσωπικό. Είναι και αυτό, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Είναι και τα μέσα ενημέρωσης, είναι οι αφανείς χρηματοδότες, είναι τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και τα συντεχνιακά συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο χώρο.
Η Δημοκρατία μας, για να προχωρήσει, χρειάζεται μια νέα θέσμιση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Επίσης, η Δημοκρατία μας, για να προχωρήσει, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Κανείς δεν μπορεί να τους παρακάμπτει. Και τελικά, ναι, έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα κράτος ευνομίας και δικαιοσύνης.
Φίλες και φίλοι, όλα αυτά είναι παραδείγματα μιας Ελλάδας που μάχεται και αλλάζει. Και ας μην υποθέσει κανείς ότι δεν γνωρίζω πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες σε κάθε ελληνική οικογένεια. Εδώ και δύο χρόνια, αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την πατρίδα μας.
Μπορείτε να μου καταλογίσετε πολλά. Και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι ανοιχτός στην κριτική. Δεν είμαι αλάνθαστος. Όμως, είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εθνική μας προσπάθεια. Για το κοινό μας μέλλον και το συλλογικό συμφέρον.
Και ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή. Ένας δρόμος, ο οποίος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι γεμάτος με εμπόδια, πολλές φορές μεγάλα, πολλές φορές όχι φανερά.
· Όταν εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, διαπιστώνουμε συχνά ότι η Δικαιοσύνη αργεί.
· Όταν επιχειρούμε και νομοθετούμε για να αλλάξει το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση καθυστερεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή.
· Όταν ανοίγουμε το δρόμο και απελευθερώνουμε δυνάμεις, αντιδρούν πολλές φορές συντεχνίες, βολεμένοι, όσοι χάνουν προνόμια που είχαν για χρόνια, σε βάρος όλων των άλλων.
Είμαι όμως αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ό,τι ταλαιπωρεί την Ελλάδα, με ό,τι κλείνει το δρόμο στο μέλλον. Αντίπαλοί μας, είναι όσοι προσπαθούν να συντηρήσουν νοοτροπίες και αντιλήψεις, που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Και η μάχη για την αλλαγή δεν θα είναι εύκολη. Όσοι έχουμε ταχθεί σε αυτή την μάχη, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε για έναν απλό λόγο:
· Ξέρω, ξέρουμε ότι η Ελλάδα αξίζει πολύ καλύτερα.
· Ξέρουμε ότι όσοι μας λοιδορούν, μας αδικούν.
Μπορούμε και θα τους διαψεύσουμε. Θα διαψεύσουμε όσους σήμερα λοιδορούν την Ελλάδα. Όσους βλέπουν την Ελλάδα να αποτυγχάνει, εμείς θα τους διαψεύσουμε.
Κυρίες και κύριοι, το 2009 δεσμεύτηκα για την αλλαγή, την ανατροπή:
· Δεσμεύτηκα να στηρίξω την προσπάθεια του Έλληνα να δημιουργεί.
· Δεσμεύτηκα να σταθώ απέναντι σε κάθε αδικία.
· Δεσμεύτηκα να δημιουργήσω την Ελλάδα που ξέρει την αξία της, την Ελλάδα που μπορεί.
Και είπα πως θα κάνω το πρώτο βήμα, για να ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Μιας πολιτικής, που υπηρετεί και δεν καταδυναστεύει. Μια Πολιτεία που δεν καταδυναστεύει.
Το έκανα και συνεχίζω και στα επόμενα βήματα. Η αποκατάσταση της λογικής, η επανάσταση του αυτονόητου, καθημερινά, είναι τα όπλα μας για να χτίσουμε μια διαφορετική και καλύτερη πατρίδα για όλους, κυρίως όμως για τα παιδιά μας, για τους σημερινούς νέους, αλλά και για τις ακόμα νεότερες γενιές, που έρχονται. Τους νέους, στους οποίους θέλω σήμερα να απευθυνθώ ιδιαίτερα.
Κοιτάω εδώ, στην αίθουσα, και βλέπω γύρω μου ανθρώπους της γενιάς μου. Ναι, προσφέραμε, αλλά είμαστε και μια γενιά που φόρτωσε στις επόμενες γενιές δυσβάσταχτα βάρη. Χρωστάμε στους νέους μια διαφορετική τύχη. Τους χρωστάμε πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους.
Σήμερα, η δική μας γενιά εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Πράγμα πρωτοφανές, όταν σε ολόκληρο τον κόσμο οι σημερινοί 30ρηδες και 40ρηδες έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια την πρωτοκαθεδρία στην εξέλιξη των πραγμάτων. Καθήκον μας, λοιπόν, να δώσουμε στις γενιές που έρχονται το χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν. Να απελευθερώσουμε τις δικές τους δυνάμεις, που τις χρειαζόμαστε.
Ξέρω ότι πολλοί νέοι μας θέλουν να φύγουν, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Τους καταλαβαίνω. Παλαιότερα, πολλοί από εμάς χρειάστηκε να φύγουν ή ακόμα και να εξοριστούν. Σας ζητώ να μην εγκαταλείψετε τη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα.
· Η χώρα σάς έχει ανάγκη.
· H Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα διαφορετική και θα γίνει μια χώρα διαφορετική σε λίγα χρόνια.
Όμως, αυτό δεν θα συμβεί αν εσείς λείπετε. Ζητώ από εσάς, τους νέους, να μείνετε και να παλέψουμε μαζί. Διότι εσείς γνωρίζετε τις δυνατότητες που έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, ότι ο Έλληνας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους λαούς. Φτάνει να δουλέψουμε μαζί, γύρω από κοινούς στόχους.
Γι' αυτό, ζητώ να δώσουμε όλοι το παρόν. Όλοι όσοι πιστεύουμε στη δύναμη της πατρίδας και στις ικανότητές μας. Να συμβάλουμε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια, από όπου κι αν εργαζόμαστε. Αν ο καθένας μας κάνει ένα βήμα συνεισφοράς, η χώρα μας θα κάνει δέκα βήματα μπροστά.
Ζητώ από τις τράπεζες να σεβασθούν τη στήριξη που τους έχει δώσει μέχρι τώρα το κράτος και ο λαός, με τη μορφή εγγυήσεων. Το κράτος στηρίζει το πιστωτικό σύστημα, θα πρέπει όμως και οι τραπεζίτες να στηρίξουν οι ίδιοι τις τράπεζές τους.
Απόφασή μου είναι, όποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές, ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο.
Ζητώ από τους επιχειρηματίες της χώρας να πιστέψουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Να απαντήσουν με το δικό τους παράδειγμα σε όσους βγάζουν τα λεφτά τους έξω από τη χώρα μας.
Ζητώ από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τους φόρους τους. Να μην δικαιολογούν όσους κλέβουν φόρους και εισφορές, φτωχαίνοντας το κράτος και κερδίζοντας αθέμιτα απέναντι στους έντιμους συναδέλφους τους.
Ζητώ από τους φύλακες στα Μουσεία, από τους ιδιοκτήτες ταξί, από τους υπαλλήλους στα λιμάνια, να καταλάβουν ότι είναι κάτι πέρα, πολύ πέρα από απλοί εργαζόμενοι. Είναι το πρόσωπο της χώρας μας.
Ζητώ από τους αγρότες μας να στραφούν στην παραγωγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Να στραφούν προς τα έξω, να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα μας.
Ζητώ από τους δημόσιους υπαλλήλους να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να σκύψουν πάνω σε κάθε υπόθεση που χειρίζονται και να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτισμό εξυπηρέτησης, που δεν θα βασίζεται μόνο σε νόμους ή στο φόβο, αλλά κυρίως στη διάθεση για δουλειά και προσφορά.
Τιμώ τους έντιμους, ικανούς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους. Είναι εκείνοι που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Εσείς είστε ο μοχλός της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, θέλει η Ελλάδα να αλλάξει. Να γίνει δίκαιη, να γίνει παραγωγική.
Ζητώ και από όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι σ’ αυτή την αγωνία των πολιτών, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Να διδαχθούν από την ιστορία μας, τα λάθη μας. Να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο, υγιές πολιτικό σύστημα για τη χώρα.
Δεν κάνω εγώ έκκληση. Έκκληση κάνει η πατρίδα. Έκκληση να δουλέψουμε μαζί, ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία για αλλαγές. Ευκαιρία για αλλαγές προς το καλύτερο. Η καταστροφή δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για κανέναν. Αν κάποιος γοητεύεται από μια τέτοια προοπτική, κάνει τραγικό ιστορικό λάθος.
Ο καθένας μας, είναι ώρα να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες. Σε όποιο κομματικό χώρο κι αν τοποθετείται, σε όποια πτέρυγα της Βουλής κι αν κάθεται, τώρα δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής.
Ας βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και τις μικρές φιλοδοξίες μας. Ο καθένας από τη θέση του, τον τόπο εργασίας του, τη γειτονιά του, τη Σχολή του, το μέσο επικοινωνίας όπου εργάζεται, όλοι μαζί να δώσουμε και να δίνουμε σταθερά την κοινή μάχη.
Ώστε αυτοί που στοιχημάτιζαν και στοιχηματίζουν σε μία Ελλάδα μακριά από το ευρώ, να βρουν απέναντί τους την Ελλάδα ολόκληρη. Ώστε αυτοί που ελπίζουν, φεύγοντας η χώρα μας από το ευρώ, να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις, τη γη και την εργατική της δύναμη, να βρουν μπροστά τους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.
Και όσοι εύχονται την καταστροφή ώστε να διασωθούν, οι ίδιοι που έχουν λεηλατήσει το δημόσιο πλούτο, που έχουν κατακλέψει τις επιχειρήσεις τους, που έχουν ρημάξει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όσοι επενδύουν στο άρρωστο χθες, να βρουν απέναντί τους όλους εμάς, που προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα σχέδια αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Και δεν θα το επιτρέψουμε. Και για να μην το επιτρέψουμε, πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο. Να κατανοήσουμε ο καθένας το τεράστιο μέγεθος της δικής του συμβολής, να κάνουμε αυτό τον τόπο ό,τι του αξίζει.
Φίλες και φίλοι, εγώ γι’ αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Για όλα αυτά που θα δυναμώσουν τη χώρα, την κοινωνία και τον καθένα ξεχωριστά.
Θα παλέψω για την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας. Καλώ όλους σας να παλέψουμε μαζί. Και θα αγωνιστώ ασυμβίβαστα, όπως και καλώ όλους να αγωνιστούμε μαζί, ενάντια στα κακώς κείμενα, την ανομία και τη διαφθορά. Χωρίς να μετράμε το κόστος στον καθένα, αλλά το κέρδος σε όλους μας.
Έχω πει εδώ και καιρό: εγώ δεν είμαι εδώ για τη θέση ή την εκλογή μου. Είμαι εδώ για να πετύχουμε μαζί. Και σας υπόσχομαι ότι μαζί θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης