Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.12.11

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στη Βουλή

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2011

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση, προήδρευσε σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την οποία, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε αναλυτικά τη Βουλή για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου και για τις συναφείς ευρωπαϊκές εξελίξεις.



Στην εισήγησή της, η κα Ζήση επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μολονότι η Ένωση έλαβε μερικές πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στις αρχές του επόμενου έτους σε μια ριζική αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της ευρωζώνης, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να προλάβει τις εξελίξεις με γενναίες και ρηξικέλευθες τομές πολιτικής ουσίας που θα ωθούν προς μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη, ομοσπονδιακή λύση για την Ευρώπη, αλλά απλά αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα με προέλευση εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως οι αγορές. Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Βουλής εντόπισε τον κίνδυνο διαμόρφωσης μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και τόνισε την ανάγκη αποτροπής μιας παρόμοιας λογικής που θα οδηγήσει σε νέους διαχωρισμούς και θεσμικά ρήγματα εντός της Ένωσης.

Εξάλλου, περιγράφοντας το πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου, η κα Ζήση επεσήμανε ότι αυτές είναι σαφέστατα ετεροβαρείς, καθώς δίνουν υπερβολικά μεγάλη έμφαση στο σκέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αυστηρής λιτότητας, παραβλέποντας τον καίριας σημασίας αναπτυξιακό και τον κοινωνικό παράγοντα. «Απουσιάζει κάθε αναφορά σε ένα πιο ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης κάθε αναφορά στα ευρωομόλογα ή στα ευρωομόλογα έργων που θα έδιναν αναπτυξιακή πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία, και στην οικονομία της χώρας μας, και θα τη βγάλει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Ζήση, για να συνεχίσει: «ο βασικός λόγος αυτής της μονομέρειας των ευρωπαϊκών αποφάσεων είναι το πραγματικά πιεστικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν είναι το δημοσιονομικό, αλλά το έλλειμμα πολιτικής, το έλλειμμα αλληλεγγύης, το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κατεξοχήν πολιτική, συνταγματική θα λέγαμε, διαδικασία, μια διαδικασία με στέρεο θεσμικό υπόβαθρο, δημοκρατική νομιμοποίηση και συγκεκριμένη και σαφή πολιτική στόχευση. Όσο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα αρνούνται να δουν την αλήθεια και να πράξουν αναλόγως, το ευρωπαϊκό πείραμα θα παραμένει ημιτελές και ευάλωτο».

Κλείνοντας την εισήγησή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εκτίμησε ότι τα θέματα αυτά θα επανέρχονται στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη συνεχώς, μέχρι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να ανταποκριθούν πλήρως στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των κρίσιμων καιρών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που από την αρχή αυτής της κρίσης είχε υιοθετήσει και προωθούσε με όλες τις δυνάμεις της μια συνολική, συστημική, πολιτική λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης