Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.1.12

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Εισερχόμεθα στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Όπως γνωρίζετε, βασικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, που βοηθούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα συμβάλλουν στο να βγει η οικονομία από την ύφεση, που θα συμβάλλουν στο να προσελκυστούν επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μειωθεί η ανεργία και γενικότερα να αντιστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα.
Πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου που θα συζητήσουμε σήμερα περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Πρόκειται όμως και για μέτρα που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, μέτρα τα οποία τα χρειάζεται η οικονομία είτε έτσι είτε αλλιώς, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω στην εισαγωγή. Το νομοσχέδιο -όπως έχετε δει- και η αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, είναι κείμενα εκτενέστατα που περιλαμβάνουν διάφορες θεματικές ενότητες και πάρα πολλές ρυθμίσεις. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης θα αναπτύξει αναλυτικά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου.
Θα ήθελα, όμως, πολύ σύντομα να υπογραμμίσω ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, τις οποίες θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές:
· Η πρώτη είναι η θέσπιση οριζοντίων διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
· Μία άλλη σειρά ρυθμίσεων, αφορά τη βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων και τη σύσταση ειδικής μονάδας αδειοδοτικής προώθησης των επενδύσεων.
· Η θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας των βιομηχανικών προϊόντων και Υπηρεσιών, αποτελεί, επίσης, υποχρέωση προς τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό και έχει και ιδιαίτερη σημασία από ουσιαστικής πλευράς. Επιπλέον, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.
· Πιστεύω ακόμη ότι σημαντική δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Όλοι συνεχώς υπογραμμίζουμε ότι η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας αποτελεί κύριο μοχλό για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται δυσμενώς και από το διεθνές περιβάλλον, αλλά και από τη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής. Συνεπώς, η προτεινόμενη απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων έχει κι αυτή ουσιαστική σημασία από μόνη της, αλλά επιπλέον απορρέει και από τις διατάξεις του Μνημονίου, με ορίζοντα υλοποίησης το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Να επισημάνω επιπροσθέτως δύο - τρία άλλα σημεία, τα οποία είναι:
· Η διευκόλυνση της σύστασης και λειτουργίας Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών.
· Η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
· Η ολική άρση του καμποτάζ, ένα θέμα που συζητείται από καιρό, με σκοπό την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με την κατάργηση όλων εκείνων των ρυθμίσεων, που δεν κατέτειναν ουσιωδώς στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αντιθέτως λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού της χώρας.
Ανέφερα επτά (7) από τις πολλές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι και πολλές άλλες. Θα παρακαλέσω τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη, να μας τις παρουσιάσει λεπτομερέστερα και να υπογραμμίσει τη σημασία τους.
Είμαι πεπεισμένος ότι, η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση της σημασίας των διατάξεων και των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ρυθμίσεις των οποίων η εφαρμογή θα συμβάλει, κατά τρόπο αποφασιστικό, στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Να σας υπενθυμίσω ότι μόλις αναφέρθηκα σε τέσσερις από αυτές που συνδέονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις μας.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης