Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.1.12

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2012
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ



Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα μια πρωτοβουλία της Commission που αφορά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι άνεργοι. Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από μένα στην Commission σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει εγκριθεί. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η εφαρμογή της. Πρόκειται για τη δημιουργία Ταμείου που θα εγγυάται τις επενδύσεις με κοινοτικά χρήματα και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση.
Συζήτησα, επίσης, με τον Πρωθυπουργό γενικότερα το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Εκατομμύρια ευρώ διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δώσαμε μάχη και πετύχαμε η Commission να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής σε ποσοστό που φτάνει το 95%, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα από την υποχρέωση εθνικής συμμετοχής. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πλέον κανένας λόγος να καθυστερούμε. Όταν υπάρχει τέτοια ανεργία στην χώρα μας και όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα, είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι την προσπάθεια για να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση, κυρία Δαμανάκη, αν η Ελλάδα θα καταφέρει ή όχι να μείνει στην ευρωζώνη ή θα γυρίσει στην δραχμή. Ποια είναι η άποψή σας, ζώντας τα πράγματα από την πλευρά των Βρυξελλών;
Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ. Πραγματικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για να κερδίσουμε χρόνο. Έστω και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Ο Πρωθυπουργός μου επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ είναι εθνική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν δυσάρεστες αποφάσεις, θα υπάρξουν θυσίες, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες. Γι' αυτό ακριβώς είμαι σήμερα εδώ, για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στους πολίτες που αγωνιούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας βοηθούν όμως και οι Ευρωπαίοι. Ζητούν να καταργήσουμε και τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 750 ευρώ. Πόσα παρακάτω να παίρνει αυτός ο Έλληνας; Τόσο πλούσιος είναι σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους;
Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Οι δυσκολίες είναι πράγματι μεγάλες. Θέλω να επισημάνω ότι είναι θετικό ότι οι δανειστές μας δεν απαιτούν πλέον την κατάργηση του κατώτατου μισθού. Δεν την απαιτούν πλέον. Αυτό δεν ήταν εξ' αρχής δεδομένο. Δόθηκε μάχη, δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά το καταφέραμε. Από εκεί και πέρα και ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες και εγώ θέλω να επαναλάβω, ότι χρειάζεται όλοι να συνεργαστούμε με ρεαλισμό, γιατί οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η αποκλειστική αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, αλλά είναι μία από τις αιτίες. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με ρεαλισμό, οι εργοδότες οι εργαζόμενοι, η Κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η καλύτερη λύση για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και για τους εργαζόμενους και για τους άνεργους, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ρεαλισμός χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Η παραμονή στο ευρώ είναι η μείζων προτεραιότητα, απαιτεί θυσίες, αλλά επαναλαμβάνω δίνει και ευκαιρίες και γι' αυτό είμαι εδώ.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης