Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.2.12

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
κ. ANDERS FOGH RASMUSSEN
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
16.2.2012





ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Καλώς ορίσατε. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σας ετοιμάσουμε καλύτερο καιρό.

RASMUSSEN:
Στη χώρα μας έχουμε μια παροιμία. Λέμε ότι η βροχή φέρνει ευημερία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κι΄ εμείς το λέμε, και ιδιαίτερα σαν γεωργική χώρα που είμαστε.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα σας υποδεχόμαστε φιλικά στη χώρα μας, η συνεργασία Ελλάδος με την Ατλαντική Συμμαχία είναι ομαλή, βρίσκεται σ΄ ένα πλαίσιο εξυπηρέτησης αμοιβαίων συμφερόντων. Ελπίζω να συνεχιστεί. Βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά ότι η περιοχή μας έχει αρκετά προβλήματα, και πολλές φορές αυτά τα προβλήματα άπτονται των συμφερόντων της Συμμαχίας. Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, αναφέρομαι στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις. Ενοχλήθηκα όταν ανέβηκα χθες στο Γενικό Επιτελείο και είδα ότι γινόταν μια υπέρπτηση τουρκικών αεροπλάνων πάνω από το Αγαθονήσι.
Είναι μια συμπεριφορά δύο χωρών που ανήκουν στην ίδια συμμαχία και δεν την καταλαβαίνω. Ελπίζω όμως, ότι κάποια στιγμή, όλα αυτά θα απαλειφθούν και με τη βοήθεια τη δικιά σας και με την συμβολή τη δικιά σας, θα υπάρξουν πάλι σχέσεις καλής γειτονίας, με μια χώρα που θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, και πράγματι την υποστηρίζουμε για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά που πρέπει να κάνει πολλά για να επιτύχει αυτό το στόχο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω διότι καταλαβαίνετε τις ευαισθησίες της Ελλάδος σ΄ ένα θέμα όπως είναι το Σκοπιανό. Εκεί ελπίζουμε οι Βόρειοι γείτονές μας να κάνουν ένα βήμα προς τα μπροστά, διότι εμείς είμαστε πάντοτε με το χέρι απλωμένο προς εκείνους και τους συμπαραστεκόμαστε και τους βοηθάμε σαν γείτονες, καθώς θέλουμε να είμαστε καλοί γείτονες.
Σας φέρω ένα παράδειγμα μόνο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει δημιουργήσει 30.000 θέσεις. Θέλω να σας δείξω πόσο καλύτερα θά ήταν τα πράγματα και για τις δύο χώρες, και ιδιαίτερα για τα Σκόπια, αν οι σχέσεις μας ήταν καλές και είχε επιλυθεί το βασικό πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα της ονομασίας. Ελπίζουμε όμως. Και δεν θα παύσουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση για το βασικό πρόβλημα της ονομασίας που πιστεύουμε ότι και με την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. θα βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή.
Έχει γίνει πλέον ανέκδοτο η εμμονή των Σκοπίων να επιμένουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκοπιανός. Αυτό μας ενοχλεί διότι είναι φαλκίδευση της ελληνικής ιστορίας, και δεν το δεχόμαστε. Αλλά αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να εξετασθούν κ. Γενικέ Γραμματέα, και προσβλέπω στην δικιά σας βοήθεια, η οποία είναι πολύ σημαντική, και που δείχνουν οι δηλώσεις σας μέχρι σήμερα ότι έχετε κατανοήσει το πρόβλημα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα βήμα μπροστά και θα βοηθήσει και τις προσπάθειας των Σκοπίων να βρούνε τον σωστό δρόμο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης