Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.3.12

* ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ *Συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ


Αθήνα, 30 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ,
Όσον αφορά το ερώτημα που θέσατε στην αρχή της παρέμβασής σας, ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής θα σας ενημερώσω για το πότε μπορεί να γίνει συζήτηση για τα θέματα που έχετε θέσει.
Τώρα όσον αφορά τις ειδικότερες ερωτήσεις που έχετε θέσει σήμερα, θα ήθελα πρώτα να επισημάνω ότι η πολιτεία έχει στηρίξει και στηρίζει με συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταβάλλουν τις συντάξεις και τις άλλες παροχές στους συνταξιούχους και στους εργαζομένους. Και η στήριξη αυτή περιλαμβάνει σημαντική επιχορήγηση που καταβάλλεται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το 2000 έως το 2012 οι επιχορηγήσεις αυτές έχουν φτάσει στο ποσό των 154,6 δισ. ευρώ, για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος.
Για την επόμενη τριετία, 2013-2015, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα, πρόκειται να ανέλθει στο ποσόν των 41 δισ. ευρώ.
Επομένως από τα στοιχεία που παρουσίασα, και για το παρελθόν και για το μέλλον, προκύπτει ότι η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, που ανερχόταν σε 26 δισ. ευρώ πριν από την εφαρμογή του PSI.
Οι αριθμοί είναι 154,6 για την περίοδο 2000-2012, 41 δισ. για την επόμενη τριετία, η συνολική περιουσία των ταμείων πριν από το PSI 26 δισ. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τη μεγάλη συμβολή του κράτους στη στήριξη των ταμείων.
Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, με αφορμή τη συμμετοχή των ταμείων στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων η ελληνική Βουλή ψήφισε ύστερα από εισήγηση της κυβέρνησης ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η σύσταση Ταμείου Στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος. Το ταμείο αυτό έχει ως αποκλειστικό σκοπό την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και την εκπόνηση σχετικής μελέτης θα είμαστε σε θέση να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν προβλέπεται όμως να παρασχεθούν στα ασφαλιστικά ταμεία οι μετοχές των τραπεζών που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι όπως είναι γνωστό αυτές οι μετοχές θα περιέλθουν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν οφείλονται στο PSI. Αντίθετα, θα ήταν καταστροφική η εξέλιξη για τα ταμεία εάν η χώρα δεν είχε πετύχει να διασφαλίσει το νέο χρηματοπιστωτικό πακέτο ύψους 136 δισ. ευρώ και να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση, προαπαιτούμενο της οποίας ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI.
Σε αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία τα επόμενα χρόνια. Επομένως, σήμερα έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και δημιουργούνται και για τα ταμεία συνθήκες ασφάλειας με τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους.
Ωστόσο η διασφάλιση των ταμείων δεν είναι δυνατόν να βασιστεί στις κρατικές ενισχύσεις. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Προβλήματα που σήμερα γίνονται ακόμα πιο έντονα, όπως είπατε κ. Πρόεδρε, λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται αποτελεί γι' αυτόν το λόγο μέγιστη προτεραιότητα, και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί μια σειρά ενέργειες και παρεμβάσεις. Απαιτεί αποτελεσματικό έλεγχο για την περιστολή των δαπανών. Απαιτεί εξορθολογισμό των παροχών και ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών ταμείων. Τέτοιες ενέργειες έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα. Πρέπει όμως να συνεχιστούν, και να ενισχυθούν με ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και είσπραξης των εισφορών. Και τέλος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιδιωχθεί η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.
Γενικότερα -και κλείνω μ' αυτή την επισήμανση- η υγεία και η μακροπρόθεσμη ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας. Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η μετάβασή της σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ώστε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να παρέχει επαρκή κοινωνική προστασία στους πολίτες.
Επομένως με την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης, που προβλέπεται να σημειωθεί από τα μέσα του επόμενου έτους, θα ενισχυθεί και με αυτόν τον τρόπο η ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος.
Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ,
Έχετε θέσει τρία ερωτήματα. Θα τα αντιμετωπίσω με τη σειρά. Πρώτα όσον αφορά τα ελλείμματα των ταμείων. Τα ελλείμματα των ταμείων διατηρούνται ακόμα σε υψηλό επίπεδο για τους πολύ γνωστούς λόγους που συνδέονται με τις πηγές των εσόδων τους σε σχέση με τις παροχές. Αλλά η μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων αυτών στα επόμενα χρόνια. Όχι στα επόμενα 2-3 χρόνια (και γι' αυτό προβλέπεται ενίσχυση των ταμείων από το κράτος κατά 41 δισ. στην τριετία 2013-2015), αλλά στην επόμενη δεκαετία. Και η μεταρρύθμιση αυτή, όπως ανέφερα και πριν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ταμείων καθώς και ενοποίηση των Ταμείων. Τα αποτελέσματα όμως απαιτούν χρόνο.
Η πρόταση που κάνατε αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα όσο υπάρχουν, και είναι ένας εναλλακτικός τρόπος από αυτόν που χρησιμοποιείτε τώρα, που βασίζεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Σε τελική όμως ανάλυση, εφόσον υπάρχουν ελλείμματα θα επιβαρυνθεί ή με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο ο έλληνας φορολογούμενος. Μπορεί πάντως να εξεταστεί σε ποιο βαθμό ο ένας μηχανισμός χρηματοδότησης είναι "πιο αποτελεσματικός", πιο κατάλληλος από τον άλλον.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της περιστολής των δαπανών το οποίο θίξατε, το θέμα είναι όντως μεγάλο διότι στα επόμενα δυο χρόνια, 2013-2014, απαιτείται σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά περίπου 12 δισ. ευρώ.
Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης -και αυτό το ανέφερα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- και είναι και υποχρέωσή της, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Έχουν επομένως τώρα ξεκινήσει μελέτες οι οποίες γίνονται υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία, προκειμένου να συγκεντρωθεί η κατάλληλη στατιστική βάση, να γίνει μια κατηγοριοποίηση των δαπανών οι οποίες μπορεί να περισταλούν και με βάση την εξέταση των στοιχείων και τη σχετική ανάλυση, θα γίνουν γενικές προτάσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, επομένως θα σας δώσουμε τη σχετική πληροφόρηση, ούτως ώστε η επόμενη κυβέρνηση, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και την ανάλυση που έχει προηγηθεί, να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.
Σήμερα όμως δεν είναι δυνατό χωρίς να έχει προηγηθεί αυτή η επεξεργασία, κανένας να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση των δαπανών. Πιστεύω πάντως ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε η μείωση των δαπανών να είναι τέτοια που να περιορίζεται η σπατάλη και να μην επιβαρύνονται περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Αναφέρθηκα στους μισθούς. Αλλά είναι, όπως σας είπα, ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ν' αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Το ανέφερα ως επιδίωξη. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές.
Το τελευταίο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε είναι ακριβώς το θέμα στο οποίο θα απαντήσω αναλυτικότερα σε δυο λεπτά γιατί είναι το θέμα που έχει θέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα δυο φορές, παρακαλώ να κάνετε λίγη υπομονή και θα απαντήσω.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης