Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.3.12

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2012

Η Ροδούλα Ζήση στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά «60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση – 30 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»



Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση, πραγματοποίησε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πειραιά και με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο: «60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση – 30 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά την έναρξη του συνεδρίου από την κα Ζήση, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Βαίτση Αποστολάτο, από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Αθανάσιο Παπαιωάννου καθώς και από τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Αθανάσιο Πλατιά. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην ομιλία της, η Αντιπρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αφού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «έχει γίνει απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, αλλά για μείζονα πρόκληση που αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ανήκουν στην ευρωζώνη, είτε όχι. Πρόκληση, η οποία είναι, στην ουσία της, όχι απλά τεχνοκρατική, αλλά βαθύτατα πολιτική, όπως πολιτικές οφείλουν να είναι και οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτή, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτίμηση αυτής της 30χρονης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας είναι θετική. Είναι εύκολο, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, να λιθοβολούμε την Ευρώπη για όλα τα δεινά, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί, δεν μπορούμε παρά να δεχθούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Αρκεί να είναι μια Ευρώπη η οποία θα χαρακτηρίζεται από τις έννοιες: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Κοινή Άμυνα, Βιώσιμη και Αειφόρος Ανάπτυξη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη που θα υπάρχει υπέρ και για λογαριασμό, των ευρωπαϊκών λαών, που θα διασφαλίζει ισχυρή και ισότιμη φωνή στα κράτη μέλη της και θα σέβεται τις αξίες που καλούμε, και δικαίως από ιστορικής απόψεως, Ευρωπαϊκές. Μια κοινότητα Αξιών πάνω σε στέρεες πολιτικές βάσεις με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Μια Ευρώπη που θα είναι σε θέση να προβάλει με αξιώσεις έναντι των αναδυόμενων νέων Παγκόσμιων Δυνάμεων το δικό της, εναλλακτικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο.
Τέλος, η κα Ζήση, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη δεν έχει χάσει το πολιτικό όραμα που της δίνει υπόσταση και νόημα. Πρέπει να αναζητήσουμε φρέσκιες ιδέες για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική. Πρέπει, με άλλα λόγια, να επανεφεύρουμε την Ευρώπη αφού ή ίδια η ωμή πραγματικότητα είναι αυτή η οποία προστάζει την Ευρώπη να αρθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να κάνει το μεγάλο βήμα προς τη γνήσια, πολιτική, ομοσπονδιακή και δημοκρατική ενοποίησή της». Το απόγευμα η κ. Ζήση θα παραβρεθεί στο διακοινοβουλευτικό στρογγυλό τραπέζι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου , ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν και αύριο, 30 Μαρτίου, με εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης