Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.7.12

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2012


Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας


με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων





Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Rosen Plevnelien είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.



Πρόεδρος της Βουλής: «Μέτρα ανάπτυξης αντίδοτο στην ύφεση που πλήττει Ελλάδα και Βουλγαρία»



Υποδεχόμενος στο Κοινοβούλιο τον κ. Plevnelien ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι είναι ο πρώτος αρχηγός χώρας που επισκέπτεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή του, ενώ αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία που είχε μαζί του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η παρουσία σας – τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής – μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε ένα ευρύτατο φάσμα των ελληνοβουλγαρικών κοινοβουλευτικών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται ότι μπορούν τα θέματα αυτά, όπως το ενεργειακό και οι μορφωτικές υποθέσεις, να προχωρήσουν ταχύτερους ρυθμούς. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω τις θερμές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο εκκλησιών. Μεγάλου ενδιαφέροντος επίσης είναι και τα θέματα που αφορούν στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή και οι ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες υπηρετεί με σεβασμό η Ελλάδα, όπως και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα μας βοηθήσουν να συνεργαστούμε για την ευημερία των λαών μας.

Οι σχέσεις μας έχουν συσφιχθεί ακόμα περισσότερο, αφού είμαστε εταίροι και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γι’ αυτό μπορούμε να στείλουμε σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια μήνυμα ειρήνης, ανάπτυξης και προσπάθειας ευημερίας των λαών μέσα στην ευρωπαϊκή προοπτική.

Η κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη και τις δικές μας χώρες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περικοπές και της λιτότητα, που οδηγούν στην ύφεση. Πιστεύουμε στην ταυτόχρονη λήψη νέων μέτρων ανάπτυξης, στο πλαίσιο των οποίων η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να έχουν κοινή κατεύθυνση προς όφελος των πολιτών των χωρών μας».



Πρόεδρος Δημοκρατίας της Βουλγαρίας: «Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση της Βουλγαρίας»



Παίρνοντας το λόγο ο κ. Plevnelien ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την υποδοχή και τόνισε:

«Είναι πολύ δυνατή η φιλία μεταξύ των δύο λαών μας. Είναι συμβολικό επίσης το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσκεψη στη Βουλή από εμάς και εύχομαι να πάνε όλα καλά στη νέα περίοδο. Ελάχιστα έθνη στην Ευρώπη θα μπορούσαν να κατανοήσουν την Ελλάδα τόσο όσο η Βουλγαρία και πιστεύω ότι συμβαίνει και το αντίστροφο. Χάρη στην υποστήριξη της χώρας σας πετύχαμε πάρα πολλά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βουλγαρίας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρέπει να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας.

Πράγματι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για πρόοδο στις σχέσεις μας. Υπάρχει δυναμικό για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και υπόσχομαι να εργαστώ για το στόχο αυτόν. Δεν πρέπει να υποτιμάται το δυναμικό της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ενώ το μέλλον της περιοχής εξαρτάται και από τη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με μεγάλο ενδιαφέρον και ηθική συμπαράσταση. Από τις αποφάσεις σας εδώ στη Βουλή θα εξαρτηθεί το μέλλον και η προοπτική της Ελλάδας. Μπορείτε να υπολογίσετε στη πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας».



Μετά τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στο Βούλγαρο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, με την ανάγλυφη μορφή του Περικλή, κύριου εκφραστή του Χρυσού Αιώνα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Στη συνέχεια ο κ. Rosen Plevnelien ξεναγήθηκε στις εκθέσεις της Βουλής των Ελλήνων «Χαρίλαος Τρικούπης: Έκθεση ιστορικών Κειμηλίων της Οικογένειας Τρικούπη» και «Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων της Μεταπολίτευσης» που φιλοξενούνται στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου». Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Κοινοβούλιο ο Βούλγαρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης