Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.1.14

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά από την Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά άντεξε και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις Κεφαλλονίτισσες και στους Κεφαλλονίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν με ψυχραιμία και με ωριμότητα την κατάσταση.
Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω και όλους τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Κρατικού Μηχανισμού
, ιδιαίτερα του σεισμολόγους, τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και των εποπτευομένων του φορέων, του ΙΓΜΕ, τους Καθηγητές του Πολυτεχνείου, τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τους εθελοντές οι οποίοι αυτή τη στιγμή συνδράμουν πραγματικά στο έργο της αποκατάστασης.


Ήρθα χθες βράδυ, ακριβώς για να δείξω ότι όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και για να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση και να υπογραμμίσω με κάθε τρόπο τη βούληση της Κυβέρνησης –και το λέω αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα η Κεφαλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Ήδη μπορώ να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία. Η μεγάλη τους πλειοψηφία θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα. Για τα λίγα σχολεία τα οποία παρουσιάζουν ακόμα προβλήματα, έχω δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Υποδομών, να εξασφαλίσουν άμεσα την προσωρινή στέγαση των μαθητών, ώστε να περιοριστεί η υποχρέωση της διπλοβάρδιας. Αντίστοιχα, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς ο έλεγχος και στις κατοικίες, στα μαγαζιά, στα δημόσια κτίρια.
Θέλω, εδώ πέρα, να τονίσω ότι είναι συγκριτικά πολύ μικρό το ποσοστό των κτιρίων που έχουν πρόβλημα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του σεισμού, που ήταν μεγάλος, το 6,2 είναι μεγάλος σεισμός. Και αυτό είναι μια απόδειξη, ότι οι Κεφαλλονίτες μηχανικοί αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και των καταστημάτων έχουν θωρακίσει αποφασιστικά το νησί τους. Σε όσες κατοικίες ζητήθηκε αυτοψία οι έλεγχοι ήδη προχωρούν πολύ γρήγορα και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 48 ώρες έχουν ελεγχθεί πάνω από 400 κτίρια. Και οι κάτοικοι όσων κτιρίων κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα φιλοξενούνται είτε σε συγγενικά πρόσωπα ή στο πλοίο που έχει διατεθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά . Οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου είναι όλοι καλά και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και με τη βοήθεια της Εκκλησίας. Μάλιστα σήμερα το πρωί – με παρακάλεσε ο δήμαρχος, μου το ανέφερε και πήραμε αμέσως τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος έδωσε εντολή να ανοίξει το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, για να στεγαστούν εκεί πέρα οι ηλικιωμένοι μας, που δεν είχαν θέρμανση. Από το σύνολο τώρα των δημοσίων κτιρίων κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση 14 από αυτά και έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την αποκατάστασή τους.
Τώρα, ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στο θέμα, στο ζήτημα των υποδομών. Υπάρχουν προβλήματα εύκολα, οδικό δίκτυο εκτός από το πιο δύσκολο, που είναι ο δρόμος Ληξουρίου- Αργοστολίου, που ελπίζω σύντομα θα αποδοθεί στην κυκλοφορία, αφού, όμως, προηγουμένως γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Και το υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια, οι πάντες, έχουν πάρει την εντολή να μπορέσει να υπάρξει η επικοινωνία αυτή δια ξηράς το συντομότερο δυνατόν. Τα λιμάνια είναι λειτουργικά απολύτως. Το αεροδρόμιο επίσης. Για τα έργα αποκατάστασης αυτών των υποδομών έχω δώσει συγκεκριμένες εντολές για την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών που απαιτούνται.
Τώρα, επίσης, να πω ότι ευτυχώς η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν έχει υποστεί κάποιο σοβαρό πλήγμα. Την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο νησί και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, για να αρχίσει την όποια αναγκαία αποκατάσταση.
Το κράτος, θέλω να καταλήξω με αυτό -όπως οφείλει το κράτος να κάνει- θα συνδράμει, επαναλαμβάνω, για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη μέριμνα για τον όποιο σεισμοπαθή και για τις όποιες ευπαθείς ομάδες υπάρχουν. Δεν εφησυχάζουμε σε τίποτα. Το στόχο μας θα τον πετύχουμε. Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, οι υπουργοί έχουν ήδη έρθει. Θα ξανάρθουν, μέχρις ότου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, όποιος απαιτείται να είναι εδώ θα είναι εδώ.
Δε θέλω να πω παραπάνω. Έχω ο ίδιος εμπειρίες από σεισμούς και ξέρω ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να λες σε μια περιοχή η οποία αισθάνεται τραυματισμένη είναι πολλά λόγια. Εδώ θέλει συγκεκριμένες πράξεις, έργα. Επαναλαμβάνω η Κεφαλονιά άντεξε. Υπήρχαν στο εξωτερικό εκείνοι οι οποίοι γράφανε παλιά στα τουριστικά –θα θυμάστε- αν θα αντέξει η Κεφαλονιά σ’ ένα σεισμό. Διαψεύστηκαν αυτές οι «Κασσάνδρες». Και μπορώ να πω ότι η Κεφαλονιά συνεχίζει και αποτελεί ένα πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό.
Αυτά, λοιπόν, ήθελα να σας πω με λίγα λόγια. Έτσι είναι η κατάσταση. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ήταν παρόντα. Και να ξέρετε ότι είμαστε αισιόδοξοι. Όλα θα πάνε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ερώτηση: Σχετικά με τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό έχουμε κάποιες πληροφορίες ότι δε βγαίνουν οι βάρδιες στα νοσοκομεία.

Αντώνης Σαμαράς: Θα σας πω εγώ, γιατί έχω ήδη ασχοληθεί με αυτό. Για το μεν νοσοκομείο στο Ληξούρι υπάρχει –δεν ήθελα τώρα να μπω σε λεπτομέρειες αλλά εν πάση περιπτώσει, επειδή το έψαξα το θέμα και θέλω να είμαι σίγουρος γι’ αυτό και πολλά άλλα, αμέσως ψάξαμε ότι το νερό είναι καλό, δεν υπάρχει βλάβη καθόλου, καμία, στις πηγές. Το δεύτερο, κοίταξα για τα νοσοκομεία. Στο Ληξούρι απαιτείται ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος. Έχω ήδη πάρει τον Άδωνι Γεωργιάδη. Θα το κανονίσουμε αυτό να γίνει. Στο Αργοστόλι απαιτείται ένας οφθαλμίατρος και ένας γαστρεντερολόγος. Και οι δύο αυτοί έχω δώσει εντολή επίσης να έρθουν. Επομένως, είναι ζητήματα τα οποία, δεν ήθελα εγώ να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά τα κοιτάμε όλα. Τα κοιτάμε όλα, προκειμένου να γίνουν σωστά τα πράγματα.

Ερώτηση: Μια δέσμευση θέλουμε από εσάς. Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων να το κρατήσετε ζωντανό. Σας παρακαλώ πολύ.

Αντώνης Σαμαράς: Προσέξτε. Το ΤΕΙ και για το θέμα της σχολής Δημοσίων Σχέσεων, έρχεται ο υπουργός ο Αρβανιτόπουλος. Πρόκειται να έρθει αύριο ή μεθαύριο, το πολύ μεθαύριο, μάλλον αύριο έρχεται. Και αυτός θα σας πει συγκεκριμένα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης