Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.3.14

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: πολίτες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκό διάλογο στις Βρυξέλλες




Σε συνέχεια των 50 δημόσιων συζητήσεων που διεξήχθησαν και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκαλεί πάνω από 150 πολίτες σε έναν πανευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο κτίριο «Charlemagne» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα διευθύνει τον «Διάλογο με τους Πολίτες»
το απόγευμα, ενώ 10 επίτροποι και ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους πολίτες σε παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε όλες τις συζητήσεις απ' άκρου εις άκρον στην Ευρώπη είναι: θέλουμε να βελτιώσουμε την Ευρώπη ή να την εγκαταλείψουμε; Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: ας δραστηριοποιηθούμε! Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη με τη μορφή που έχει σήμερα, βελτιώστε την!», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπαρόζο«Ενόψει των σημαντικών επικείμενων ευρωεκλογών, θέλω να δω να γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος για την κατεύθυνση που πρέπει ν' ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά. Μια συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει κάθε πολίτης. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει Διάλογο με τους Πολίτες αύριο στις Βρυξέλλες και γι΄αυτό πραγματοποιήσαμε δημόσιες συζητήσεις για την Ευρώπη σε όλες τις χώρες της ΕΕ πέρυσι και φέτος.»
«Ο δημόσιος διάλογος με τους πολίτες που πραγματοποιεί εδώ και 18 μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια νέα εμπειρία για όλους μας", δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη. "Ανέδειξε με τον πιο παραστατικό τρόπο, τόσο ζωντανά όσο και μέσω του διαδικτύου, τις μεγάλες προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα. Κυρίως ανέδειξε μια σοβαρή αντίφαση που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε: Από τη μια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων. Από την άλλη διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και συμμετοχής τους στον δημόσιο διάλογο, που προηγείται των ευρωπαϊκών αποφάσεων στην πλειοψηφία των κρατών – μελών. Η ώρα των μεγάλων επιλογών πλησιάζει.  Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θέλουμε να είναι η απαρχή μιας σχέσης συμμετοχής και συμπαράταξης της  μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια σπουδαία ευκαιρία για τη διεύρυνση του διαλόγου με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον και της προοπτικές της κοινής μας Ευρωπαϊκής στέγης. Αυτό τον κοινό χώρο έχουμε κάθε λόγο να διαφυλάξουμε, να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε προς το συμφέρον των πολλών».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσκαλέσει στις Βρυξέλλες τρεις συμμετέχοντες από καθέναν από τους 50 προηγούμενους διαλόγους. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των δημόσιων αυτών συζητήσεων που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο τελικός «Διάλογος με τους Πολίτες», παρουσία του προέδρου Μπαρόζο, θα λάβει χώρα στις 17.00 – 18:00 (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Διαδικτύου. Οι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια αυτή συζήτηση μέσω του Facebook και του Twitter χρησιμοποιώντας την ετικέτα #EUdeb8.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν θεματικοί διάλογοι, κατά τους οποίους 10 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οι αντιπρόεδροι Ρέντινγκ και Ρεν, καθώς και οι επίτροποι Ποτότσνικ, Βασιλείου, Ντε Γκουχτ, Δαμανάκη, Χαν, Χέντεγκαρντ, Άντορ και Μίμιτσα) θα συζητήσουν με μικρότερες ομάδες πολιτών (βλ. το πρόγραμμα στο παράρτημα).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης έκθεση με αντικείμενο την εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτούς τους 50 και πλέον Διαλόγους με τους Πολίτες. Στο παράρτημα υπάρχουν ορισμένες προκαταρκτικές στατιστικές της εν λόγω έκθεσης.
Ιστορικό
Τι είναι οι «διάλογοι με τους πολίτες»;
Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών» (IP/13/2). Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 καθώς και το 2014, έτος των Ευρωεκλογών, πολίτες απ΄όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο και 21 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτών των 50 και πλέον διαλόγων, πολίτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες συζήτησαν με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτές, εκπροσώπους της εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης στο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/debate-future-europe.
Οι διάλογοι εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών (IP/13/2), μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένες από τις δραστηριότητες του έτους αυτού θα συνεχιστούν και το 2014.
Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;
Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διατυπώνονται πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει αυτή να ακολουθήσει. Η ευκαιρία που δίνεται στους πολίτες να διατυπώσουν άμεσα τις απόψεις τους στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης. Το να ακουστεί η φωνή των πολιτών της είναι, ως εκ τούτου, σημαντικότερο από ποτέ.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων με τους πολίτες;
Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα καθοδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χάραξη σχεδίων για μια μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτών των διαλόγων είναι επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για τις Ευρωεκλογές του 2014.
Στις 8 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεση για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποτελεί απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια σημαντική διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461), αλλά και στα ερωτήματα και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον τους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης