Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.6.14

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου





Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει μια νέα μέρα για τη χώρα και μια νέα φάση για τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών.


Επιτελέσθηκε πολύ σύντομα, ένα έργο πολύ σημαντικό. Σας θυμίζω ότι μόλις πριν δύο χρόνια, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Σήμερα οι πάντες παραδέχονται ότι η Ελλάδα έκανε τεράστιο άλμα μπροστά. Υπάρχουν βέβαια, και κάποιοι μικρόψυχοι που το αρνούνται ακόμα. Αλλά αυτοί, όσο περνάει ο καιρός, θα μένουν περισσότερο μόνοι τους..
Ό,τι πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, οφείλεται πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα στις θυσίες του Ελληνικού λαού. Οφείλεται όμως και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση, η κυβερνητική συνεργασία που βρέθηκε στο τιμόνι, με εντολή του Ελληνικού λαού. Αλλά οφείλεται και στους βουλευτές μας, οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Σε όλες τις πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Φυσικά, φάνηκαν και αδυναμίες. Αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Κι αυτό το πιστώνεται όχι μόνο η κυβέρνηση. Το πιστώνεται η χώρα. Που σήμερα είναι πολύ πιο αξιόπιστη και πολύ πιο δυνατή, απ’ ό,τι ήταν προ διετίας. Και αντιμετωπίζει το μέλλον η Ελλάδα μας πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Για την ακρίβεια, τώρα μιλάμε για το μέλλον. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Πριν δύο χρόνια αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε την καταστροφή. Γιατί κουβαλούσαμε ακόμα τις αμαρτίες από το παρελθόν.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε ένα έργο σημαντικό. Και αυτό –θέλω να το τονίσω- αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Ανεξαρτήτως από το αν μετέχουν ή δεν μετέχουν στο καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.
Πράγματι, δεν ήταν εύκολα τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός, δεν ήταν εύκολο να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις, να στηρίζεις δύσκολες στιγμές και να δέχεσαι καθημερινά επιθέσεις. Και πολύ συχνά άδικες επιθέσεις…

Κάθε υπουργός, λοιπόν, που υπηρέτησε μέχρι τώρα προσέφερε πολλά, αλλά και κέρδισε πολλά. Προσέφερε στις πιο δύσκολες περιστάσεις που πέρασε ποτέ η χώρα από τη μεταπολίτευση! Αλλά μπήκε μπροστά και στάθηκε όρθιος σε μια μεγάλη προσπάθεια που σήκωσε ξανά τη χώρα στα πόδια της.
Προσθέτω, όμως, και το επαναλαμβάνω, ότι κέρδισε και μια πολύ σημαντική πείρα. Η οποία με τον καθένα που αγωνίστηκε αυτά τα δύο χρόνια στο Υπουργικό Συμβούλιο του έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο και για τον ίδιο και για τη χώρα. Και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο θα αξιοποιηθεί ασφαλώς στο μέλλον. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε σε μια νέα μέρα για την Ελλάδα.
Και σε μια νέα φάση – στην τελική φάση – που είναι η πορεία εξόδου πλέον από την κρίση.
Θέλω να τονίσω ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια, να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και πάνω απ’ όλα να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Γιατί η ανάκαμψη ήδη έχει αρχίσει. Και πρέπει να θεμελιώσουμε την Ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις. Χωρίς να ξανακυλήσουμε σε ελλείμματα και σε ύφεση. Τα ελλείμματα θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν για την Ελλάδα που σήμερα δημιουργούμε. Παρελθόν…
Η κατεύθυνση παραμένει η ίδια. Να βγούμε από την ύφεση, να μπούμε στην ανάπτυξη.  Από δω και μπρός, λοιπόν: μόνο μπροστά! Κι αυτό το «μόνο μπροστά» πρέπει να το νιώσουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα…
Αυτό σημαίνει ότι, ενώ ο στόχος παραμένει ο ίδιος, ενώ η κατεύθυνση παραμένει ίδια, πρέπει να προγραμματίσουμε πολλές αλλαγές. Πρέπει να κάνουμε πολλές τομές! Για να επισπεύσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Που τώρα πρέπει να ολοκληρωθούν. Και πρέπει και να διορθώσουμε αδικίες που έγιναν. Και που τώρα μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε.
Εδώ λοιπόν, θα γίνουν αλλαγές. Θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Θα διορθώσουμε ό,τι μπορούμε σήμερα να διορθώσουμε. Και θα προγραμματίσουμε εκείνα τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε στο μέλλον. Ώστε η πορεία εξόδου από την κρίση να γίνει ακόμα πιο σταθερή, ακόμα πιο γρήγορη…
Ήδη από τις αρχές του επόμενου μήνα, τις αρχές Ιουλίου, θα ισχύσουν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, που επιτεύχθηκαν από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα: όπως είναι ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ από και προς το δημόσιο, αλλά και ανάμεσα στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα. Ή όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα εξασφαλίσει και μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερες αποδοχές για τους μισθωτούς. Έτσι θα έχουμε την πρώτη, έστω και μικρή, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εδώ και τέσσερα χρόνια! Ή, όπως είναι η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα…
Όλα αυτά τα πετύχαμε με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και θα αρχίσουν να ισχύουν, όπως είπα, από τον επόμενο μήνα. Επίσης, από το προηγούμενο σχήμα, προγραμματίστηκε ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση των φορολογικών βαρών στα επόμενα χρόνια. Όλων των φορολογικών βαρών. Και είναι σίγουρο ότι με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε και θα ανακοινωθεί αυτή, από την παρούσα, από την τωρινή κυβέρνηση, μέσα στους προσεχείς μήνες, μέσα στο φθινόπωρο. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον Πρόεδρο, πρέπει να ξέρει ο Ελληνικός λαός, ο καθένας, πότε θα υποχωρήσουν οι φορολογικοί συντελεστές στα επόμενα χρόνια. Χωρίς, όμως –επαναλαμβάνω- να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.
Επίσης, από την τωρινή κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί και η τελευταία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, που αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Με την επιτυχή έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επισήμως βιώσιμο. Και αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Κι αυτό θα το κάνει η σημερινή κυβέρνηση, στηριγμένη όμως στη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.
Κι ακόμα, η ανεργία ήδη έχει σταματήσει να ανεβαίνει. Τους τελευταίους μήνες μειώνεται και ως ποσοστό και ως αριθμός. Η τάση της απασχόλησης έχει πια γυρίσει προς τα πάνω. Και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για πρώτη φορά, όλοι μιλούν για προοπτικές μεγάλης μείωσης της ανεργίας στα επόμενα χρόνια. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η χώρα να πάει ακόμα καλύτερα. Να ξεπεράσει και τους πιο αισιόδοξους στόχους, ιδιαίτερα για τα ελληνόπουλα, τα νέα τα παιδιά, τα οποία είναι άνεργα. Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα.
Τονίζω συνεχώς την αίσθηση συνέχειας που υπάρχει και πρέπει να υπάρχει στο κυβερνητικό έργο. Γιατί η προσπάθεια που έγινε ως τώρα είναι μοναδική! Κυριολεκτικά χωρίς προηγούμενο. Όπως πιστοποιεί και ο πιο αυστηρός κριτής: οι διεθνείς αγορές…
Σήμερα, οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας βρέθηκαν κάτω από το 4%! Ακριβώς δύο μήνες πριν - σας θυμίζω - δανειστήκαμε στο 4,95% και θεωρήθηκε τότε από όλο τον κόσμο μεγάλη επιτυχία! Το κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζει να μειώνεται μέρα με τη μέρα. Κι αυτό δεν είναι «τυχαίο» ή «περιστασιακό». Είναι τρανταχτή απόδειξη ότι η Ελλάδα βγαίνει βήμα-βήμα, οριστικά πια από την κρίση.
Όμως τονίζω συνεχώς και την αίσθηση αλλαγών και τομών που πρέπει να υπάρχουν από δω και μπρός. Γιατί – μη το ξεχνάτε – μπαίνουμε σε νέα μέρα, συμβολίζουμε όλοι μαζί τη νέα μέρα, για να βγούμε οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια.
--Σε όσους μπαίνετε σήμερα στην κυβέρνηση, εύχομαι να δώσετε την ώθηση που χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια από δω και στο εξής. Είστε έμπειροι, στον τομέα του ο καθένας, είστε πιο «ξεκούραστοι», καλό είναι να βρεθείτε και να είστε, ένα σημαντικό διάστημα, σε επαφή με τους προκατόχους σας, για να πληροφορηθείτε τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες. Αναλαμβάνετε δύσκολο έργο, θέλει πολλή δουλειά, θέλει συλλογική προσπάθεια, αλλά βρισκόμαστε κοντά στον τερματισμό. Στον τερματισμό της πιο μεγάλης κρίσης που έχει γνωρίσει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Και στην αρχή μιας ελπιδοφόρας αναπτυξιακής πορείας…
--Και στους «παλαιούς» εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών. Ξέρετε την ατζέντα, το πρόγραμμα και χρειάζεται να ανεβάσουμε όλοι τους ρυθμούς μας.
Γνωρίζετε ότι πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία! Και γνωρίζετε επίσης, ότι χρειάζεται σοβαρότητα, πολλή δουλειά, λίγες κουβέντες, συντονισμός ομάδας που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Σας θέλω μάχιμους, σας θέλω σε ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο…
Σε όλους θυμίζω ότι προτεραιότητά μας είναι τρία πράγματα: ο πολίτης, το δημόσιο συμφέρον και το αύριο της χώρας.
Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε επί πλέον αλλαγές και στη διοίκηση του δημοσίου. Ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται στην κορυφή να φτάνουν γρήγορα και στη βάση. Κι ώστε ο πολίτης να βλέπει πιο σύντομα και πιο χειροπιαστά ό,τι ευνοϊκό μέτρο λαμβάνεται. Κι ώστε, τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος, να φτάνουν πιο γρήγορα στην κορυφή και να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.
Υπάρχει ένα «δόγμα» σε αυτή την κυβέρνηση: Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν βρήκαμε τρόπο να το καλύψουμε. Δεν παραμελούμε κανένα πρόβλημα του πολίτη που έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Και δεν ξεχνάμε καμία από τις δεσμεύσεις μας.
Σε αυτά όλα θα δώσουμε εξετάσεις απέναντι στον ελληνικό λαό τους επόμενους μήνες. Πολύ σύντομα θα γίνουν νέα, αποφασιστικά βήματα για τον τόπο. Και πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες. Να βελτιωθεί η θέση του κάθε πολίτη. Για να νιώσει τη βελτίωση ο κάθε Έλληνας. Και για να δουν όλοι το μέλλον με αισιοδοξία και με ελπίδα. Ήδη, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δεχτούμε στην Ελλάδα πολύτιμους ξένους φίλους, Αρχηγούς Κρατών, Προέδρους, Πρωθυπουργούς μεγάλων, ισχυρών χωρών και θα πρέπει ακριβώς να ακτινοβοληθεί αυτή η καινούργια ψυχολογία, η δύναμη με την οποία προωθούμε όλοι τα προβλήματα του τόπου, για να τα λύσουμε αποφασιστικά και για να μην ξαναπέσουμε στα προβλήματα του χθες. Αυτή είναι η αισιοδοξία. Και πρέπει αισιόδοξα να δουλέψει ο καθένας, ακριβώς για να δει ο Έλληνας και την αισιοδοξία και την Ελπίδα.
Κάποιοι, βέβαια, επιμένουν στη μιζέρια και την απαισιοδοξία. Χαίρονται σε κάθε δυσκολία. Αμφισβητούν κάθε επιτυχία. Κερδοσκοπούν πάνω στις δοκιμασίες του Ελληνικού λαού. Και θα έλεγα ότι εκνευρίζονται με κάθε επίτευγμα της χώρας...
Φέρνουν συνήθως την καταστροφή, και παρακαλούν να συμβούν τα χειρότερα.
Δεν τους πέρασε. Και τους αφήνουμε πίσω, να βράζουν στο ζουμί τους. Εμείς προχωράμε μπροστά.
Να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης στο λαό, είναι ότι θα δώσει ξανά στον Έλληνα και την Αισιοδοξία και την Ελπίδα. Στα δύο χρόνια που πέρασαν, αποτρέψαμε τα χειρότερα. Φέραμε τη σταθερότητα. Πετύχαμε την αλλαγή ψυχολογίας. Και αγωνιστήκαμε, νύχτα-μέρα, για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Που ήδη έχει ξεκινήσει…
Αποδείξαμε σε όλους ότι η Ελλάδα μπορεί το καλύτερο. Τώρα πρέπει αυτό να το μετατρέψουμε σε αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ελπίδα για τον κάθε Έλληνα.
Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό περιμένει ο Ελληνικός λαός από μας. Πολύ περισσότερο, που όλοι ξέρουν πια, πως το μπορούμε.

Καλή επιτυχία σε όλους!

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης