Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν ήθελα ούτε είχα υπολογίσει να ξεκινήσω με αυτά που θα πω. Αλλά απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο, πουλημένο. Μας απαγόρευσε, διέγραψε τη λέξη συνείδηση απόψε ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή και τους βουλευτές της. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, κ. Τσίπρα. Και να είστε σίγουρος ότι οι βουλευτές κατάλαβαν απόψε τι πραγματικά αντιπροσωπεύετε. Και πάντως, δεν πρόκειται να δεχθούν να εκβιάζεται η ελεύθερη γνώμη τους ή να τρομοκρατείται η συνείδησή τους.
Όμως, κ. Τσίπρα, εσείς που διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις και «έχετε καβαλήσει και το καλάμι» το πιο απλό δεν το είδατε; Δεν το διαβάσατε στις δημοσκοπήσεις; Ότι ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές; Ποιος, λοιπόν, πάει κόντρα στην κοινωνία; Αυτός που εκφράζει τη βούληση του λαού ή εκείνος που γράφει και το λαό και την κοινωνία στα παλιά του τα παπούτσια; Αλλά τι λογική να έχετε, εδώ μόλις προ ολίγου υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός αυτός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μπορεί η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό να είχε αυτές τις αναταράξεις. Δεν παύει, όμως, να είναι ένας αληθινός σταθμός για τη χώρα. Γιατί μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος λήγει και αρχίζει μια νέα φάση για την Ελλάδα. Και θα σταθώ σε αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο Ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει ότι πράγματι η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει. Και ακόμα περισσότερο, όμως, πρέπει να γνωρίζει πού πηγαίνουμε. Και δεύτερον, γιατί η αντιπολίτευση υπομόνευσε εκείνο που έγινε μέχρι τώρα και εξακολουθεί να υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Υπονόμευσε αλλά δεν της πέρασε. Εξακολουθεί να το υπονομεύει αλλά και πάλι δεν θα της περάσει. Και επειδή πολλά έχει πει η αντιπολίτευση τώρα δυόμισι χρόνια και ακούσαμε σήμερα μια άνευρη, μια πλαδαρή μεν ανάλυση του κ. Τσίπρα, δεν παύει, όμως, να έχει έναν κοινό παρανομαστή, ότι ό,τι κάνατε εσείς και ό,τι λέτε εσείς είναι σωστό και ό,τι κάνουμε και ό,τι λέμε εμείς είναι λάθος. Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο. Από λάθος σε λάθος πηγαίνετε, κ. Τσίπρα.
Και θέλω να πω ότι ήρθε η ώρα να τα ακούσετε και να τα ακούσετε μαζεμένα με στοιχεία και με σοβαρότητα, όχι στον αέρα με το τουφέκι του λαϊκισμού. Και πρώτα απ’ όλα, πόσο έξω πέσατε στον προϋπολογισμό και φέτος και πέρσι και πρόπερσι. Τέτοια εποχή πριν δυο χρόνια, κ. Τσίπρα, εδώ μου λέγατε εμένα, από το βήμα αυτό, ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 που τότε προέβλεπε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν βγαίνει, ότι είναι εικονικός ο προϋπολογισμός. Και βέβαια σε αυτή την εκτίμηση δεν ήσασταν μόνος σας. Το περίεργο είναι ότι και κάποιοι από την τρόικα το ίδιο έλεγαν. Και αρκετούς μήνες αργότερα μας ζήτησαν να πάρουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2013. Εμείς τους λέγαμε ότι κάνουν λάθος και πρόσθετα μέτρα δεν πήραμε. Στις αρχές του 2014 που έκλεισαν οι λογαριασμοί της προηγούμενης χρονιάς, αποδείχτηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Οι υπολογισμοί της τρόικας είχαν αποδειχθεί πολύ συντηρητικοί. Εσείς είχατε πέσει έξω εντελώς. Η τρόικα βέβαια τότε το παραδέχτηκε πλήρως, γιατί όχι μόνο είχαμε μηδενίσει το έλλειμμα αλλά βγάλαμε και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 το οποίο επίσημα καταγράφτηκε 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 2 δισ. Όμως, πέρυσι τέτοιο καιρό, τον Δεκέμβριο του 2013 ήμασταν πάλι εδώ σε αυτή την αίθουσα και συζητάγαμε ξανά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, δηλαδή της φετινής του 2014. Και τότε τι έγινε; Θυμάστε; Και πάλι αρχίσατε το ίδιο παραμύθι, ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού μας και πάλι ήταν τάχα στον αέρα και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπαμε για φέτος θα ήταν πέτσινο. Ότι θα χρειαζόμασταν τάχα τέτοια έκτακτα μέτρα, τα γνωστά ανατριχιαστικά από εκείνα τα οποία περιγράφετε κάθε τόσο. Εμείς, βέβαια, σας διαψεύσαμε αλλά τι σύμπτωση. Και η τρόικα λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, μας είπε επίσης ότι δεν θα πιάναμε τον στόχο της φετινής χρονιάς του 2014 και ότι θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας περιοριστικά, 1,5 δισ. Εμείς και πάλι απορρίψαμε και τη δική σας κριτική και τις απαιτήσεις της τρόικας. Επιμείναμε ότι θα πιάναμε τους στόχους και τώρα αποδεικνύεται ότι και πάλι και για τη φετινή χρονιά είχαμε δίκιο. Βεβαίως, η τρόικα το έχει ήδη παραδεχθεί και για φέτος ότι πράγματι κλείνουμε τη χρονιά πιάνοντας τον στόχο. Γιατί την ακρίβεια δεν τον πιάσαμε απλώς τον ξεπεράσαμε κατά τουλάχιστον 360 εκατομμύρια, για δεύτερη χρονιά στη σειρά.
Εκεί, λοιπόν, βρισκόμαστε σήμερα. Και τι συμβαίνει; Επαναλαμβάνετε το ίδιο έργο. Δεν βαρεθήκατε καθόλου. Έρχεστε και πάλι και μας λέτε ότι προϋπολογισμός δεν θα βγει και έρχεται και η τρόικα και μας λέει ότι και να πιάσουμε τον στόχο του 2015 τώρα, δηλαδή το 3% πλεόνασμα θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. Εμείς και αυτή τη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αρνούμαστε. Και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι οι δικοί μας υπολογισμοί είναι ακριβέστεροι. Της τρόικας είναι πολύ πιο συντηρητικοί, ενώ εσείς είστε βαθιά νυχτωμένοι στον κόσμο σας.
Και τώρα, λοιπόν, συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με επίσημο στόχο πλεόνασμα 3% για το 2015, δηλαδή να καλύψουμε όχι μόνο τις τρέχουσες δαπάνες αλλά και τους τόκους που πληρώνουμε στο χρέος. Με άλλα λόγια το σύνολο των πληρωμών του κράτους, μηδενίζουμε το έλλειμμα συνολικά, ώστε να μην χρειαζόμαστε να δανειστούμε ούτε για δαπάνες, ούτε για τόκους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το θυμάστε τον Μάιο του 2012 είχα πει ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα, σε δυο- τρία χρόνια. Τότε αρκετοί το αμφισβήτησαν, άλλοι το ειρωνεύτηκαν. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Γιατί στον τρίτο αυτό χρόνο της Κυβέρνησης, πράγματι, το έλλειμμα συνολικά μηδενίζεται. Όμως, φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι τώρα το μνημόνιο τελειώνει. Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με αναγκαστικό δανεισμό ολοκληρώνεται ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν. Και για να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να περάσουμε στην επόμενη μέρα, πρέπει να συμφωνήσουμε. Το είπε και ο κ. Βενιζέλος. Τι θα γίνει με τη διαφορά που έχουμε με τους δανειστές στους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς; Γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς μέχρι αυτή τη φορά να φανεί ποιος είχε δίκιο. Αν και θα αποδειχθεί και πάλι, ότι δίκιο είχαμε και πάλι εμείς. Αυτά εν πάση περιπτώσει συζητούμε τώρα με την τρόικα. Το ξέρετε όλοι ότι μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα περιοριστικά, συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, ότι δεν τα χρειαζόμαστε και ότι κάτι τέτοιο θα έκανε ζημιά στην οικονομία μας τώρα που βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει στην ανάκαμψη. Δεχτήκαμε κάποιες προτάσεις τους ναι, που είναι λογικές και αφορούν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις κυρίως. Δεχτήκαμε και κάποια που τα αντέχει η οικονομία μας και δίνουμε και διαβεβαιώσεις ότι αν φανεί αργότερα μες τη χρονιά ότι εμείς κάνουμε λάθος και ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε, όπως άλλωστε είναι η συμβατική μας υποχρέωση, αλλά μέχρις εκεί. Και μην σας ακούω ανήσυχους, όπως άκουσα πριν, ότι τελικά μήπως χάσουμε τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία έχουν ήδη δώσει μεγάλη ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Άλλο αν εσείς δεν τα ψηφίσατε. Αλλά τώρα ανησυχείτε. Μην ανησυχείτε, όπως φαίνεται δεν θα προκαλέσουν μείωση στα έσοδα, μάλλον αύξηση θα προκαλέσουν. Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση σήμερα; Η διαφωνία μας με τους υπολογισμούς της τρόικας έχει μικρύνει πολύ αλλά δεν έχει μηδενιστεί ακόμα. Η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι. Και μπορεί πράγματι να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για λόγους τεχνικούς, κυρίως γιατί ορισμένα κοινοβούλια χρειάζονται κάποιο πρόσθετο χρόνο να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία για την επόμενη μέρα. Και αυτό θα το συζητήσουμε στο Eurogroup ακριβώς για να προστατεύσουμε την οικονομία μας. Αλλά εκεί βρισκόμαστε. Και σίγουρα πετύχαμε πέντε πράγματα, που και τα πέντε εσείς τα αμφισβητούσατε. Να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ένα χρόνο πριν τις προβλέψεις. Να συνεχίσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και πάλι πάνω από τις προβλέψεις μηδενίζοντας, όπως είπα πριν, συνολικά το έλλειμμα. Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δυο χρόνια πριν τις προβλέψεις. Και να βγούμε στην ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να πάμε στην επόμενη μέρα ενάμιση χρόνο πριν από τις προβλέψεις.
Κανείς δεν αμφιβάλει σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων σύντομα, μνημονίων αναγκαστικού δανεισμού. Βγαίνουμε από την εποχή που αγορές ήταν κλειστές για μας, όταν για να μην χρεοκοπήσουμε δανειζόμασταν απευθείας από τους εταίρους μας, οι οποίοι για να μας δώσουν τα λεφτά μας έβαζαν επαχθείς όρους. Από αυτό τον αναγκαστικό δανεισμό βγαίνουμε. Και πού πηγαίνουμε; Σε μια εποχή που θα αρχίσουμε πάλι να διογκώνουμε ελλείμματα και χρέη; Όχι. Και ευτυχώς όχι. Και να θέλαμε, δεν μπορούμε, αλλά κυρίως δεν θέλουμε. Και να τρελαινόταν μια μελλοντική κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω. Αυτό δεν έχετε καταλάβει. Και γιατί δεν θα μπορούσε; Γιατί απλούστατα θα έκλειναν αμέσως οι αγορές. Και θα αναγκαζόταν για να μην χρεοκοπήσει, ξανά να καταφύγει σε αναγκαστικό δανεισμό. Και αν δέχονταν να την δανείσουν οι εταίροι μας, θα της έβαζαν σίγουρα ακόμα πιο σκληρούς όρους και εκτός από τους εταίρους μας εγώ δεν γνωρίζω κάποιον άλλο που θα μπορούσε να μας δανείσει τότε. Αυτή είναι η αλήθεια. Όποιος δοκιμάσει να επιστρέψει στα ελλείμματα στην πραγματικότητα επιστρέφει πολύ ταχύτερα σε αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε νέο ασφυκτικό μνημόνιο. Πού οδηγούμε, λοιπόν, τη χώρα σήμερα αυτή η κυβέρνηση; Σε μία νέα εποχή όπου θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα εκείνες που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και έχουν γίνει παντού στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο που τώρα που κάνουμε μεταρρυθμίσεις πλέον από εδώ και πέρα σε συνθήκες ανάπτυξης και μάλιστα ταχύρρυθμης ανάπτυξης, άρα θα μπορούμε σταδιακά να προχωρούμε και σε μέτρα ανακούφισης. Μια χώρα που αναπτύσσεται σταθερά, μπορεί να δίνει φορολογικές μειώσεις χωρίς να διακινδυνεύει τους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς να ξανακυλάει στα ελλείμματα. Αντίθετα, μια χώρα που επιστρέφει στα ελλείμματα δεν μπορεί να δώσει ποτέ φορολογικές μειώσεις. Στη λιτότητα θα υποχρεωθεί, θα την υποχρεώσουν να πάει και πάλι. Και τι θα συμβεί, λοιπόν, από την επόμενη χρονιά; Θα μας δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης. Από τι ακριβώς θα μας προφυλάσσει; Από διεθνείς αναταράξεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς, ώστε να μας δανείζουν οι αγορές χωρίς ανησυχία. Δηλαδή φθηνότερα. Η πιστωτική γραμμή δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός της χώρας, είναι θωράκισή της. Για να αποφύγει τον αναγκαστικό δανεισμό. Και για να δανείζεται κανονικά από τις αγορές σε χαμηλά επιτόκια. Και ασφαλώς πιστωτική γραμμή δεν μετράει στο χρέος μας παρά μόνο αν και όσο την χρειαστούμε. Οι όροι της συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή είναι εντελώς διαφορετικοί απ’ ό,τι ήταν οι όροι στο μνημόνιο του αναγκαστικού δανεισμού. Εδώ θα πρέπει εμείς να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, που πρέπει έτσι και αλλιώς να τηρήσουμε. Και η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο θα είναι πολύ πιο διακριτική στα πλαίσια του θεσμού που λέγεται δημοσιονομικό εξάμηνο και ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης. Σε μας θα είναι λίγο πιο αυστηροί απ’ ό,τι για τις άλλες τον πρώτο χρόνο. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα έχει και δεν θα θυμίζει την ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου. Με άλλα λόγια, βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μια περίοδο μεταβατική ενός έτους, ώστε να είμαστε ασφαλείς και θωρακισμένοι στα πρώτα μας βήματα ως μία χώρα φυσιολογική.
Γιατί θα δανειζόμαστε από εδώ και μπρος όχι για να πληρώνουμε τρέχουσες δαπάνες του κράτους, μισθούς-συντάξεις, όχι για να πληρώνουμε τους τόκους στο χρέος μας. Από του χρόνου θα δανειζόμαστε μόνο για να εξοφλούμε παλιότερα ομόλογα που λήγουν. Δηλαδή θα βάζουμε νέα δάνεια για να εξοφλούμε παλιότερα δάνεια. Κι έτσι το σύνολο του χρέους δεν θα αυξάνεται. Εξάλλου, ήδη μειώνεται ως απόλυτο μέγεθος. Και θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται τα έσοδα και από τις αποκρατικοποιήσεις και θα μειώνεται ακόμα ταχύτερα ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η Ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αλλά προσέξτε: ακόμα κι αν έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να εξοφλήσουμε παλιότερα ομόλογα που λήγουν, θα εξακολουθήσει να υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Και γι’ αυτό είναι ολέθριο να νομίζουν κάποιοι ότι, αφού βάλαμε σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας μια, δυο, τρεις χρονιές στη σειρά, η χώρα μπορεί και πάλι να ξεκινήσει το ξέφρενο «πάρτι» των ελλειμμάτων. Σας το λέω καθαρά: δεν μπορεί.
Το λέω αυτό γιατί και πριν από λίγες μέρες, ακούστηκε κι αυτό το απίστευτο: όταν πιέστηκε ο κ. Τσίπρας να πει που θα βρει τα χρήματα για τις παροχές που έχει υποσχεθεί, αναφέρθηκε- αν είναι δυνατόν- στο πρωτογενές πλεόνασμα τη επόμενης χρονιάς, που προβλέπει ο προϋπολογισμός μας. Και είπε ότι θα υπάρχει περίσσευμα εσόδων 1,8 δις το πρώτο δίμηνο του ’15, το οποίο και θα το μοιράσει. Προσέξτε, μέχρι τώρα τι μας λέγανε; Ότι είναι παραμύθι, ανύπαρκτα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα τα πρωτογενή. Ξαφνικά τώρα αλλάζουν γνώμη και μας λένε ότι όχι μόνο δεν είναι ανύπαρκτα αλλά και ότι θα τα πάρουν για να ξοδέψουν επιτόπου. Και ίσως να σκέφτεται ότι αν του λείψουν χρήματα στη συνέχεια, θα τα πάρει από την πιστωτική γραμμή στήριξης. Αυτά τα όνειρα να μην τα κάνετε, κ. Τσίπρα. Να μην τα σκέπτεστε. Είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Αν η χώρα επέστρεφε στα ελλείμματα, δεν θα είχε πια στη διάθεση της την πιστωτική γραμμή. Η πιστωτική γραμμή θα μας εξασφαλίζει από αναποδιές, από αναταράξεις, για τις οποίες εμείς δεν ευθυνόμαστε. Για πράγματα που εμείς ευθυνόμαστε, δεν μας καλύπτει καμιά πιστωτική γραμμή. Θα υποχρεώσουν τη χώρα να ξαναπάει σε αναγκαστικό δανεισμό. Γι’ αυτό και ο κόσμος υποψιάζεται σήμερα ότι του τάζουν πολλά, που αν πάνε αν του τα μοιράσουν θα γίνει χάος και θα αναγκαστούν να τα πάρουν πίσω πολλαπλάσια. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρώσει την προσοχή του στη διαπραγμάτευση του χρέους. Και μίλησε πολύ απόψε για χρέος ο κ. Τσίπρας, του οποίου, λέει, θα ζητήσει να κουρευτεί ένα σημαντικό μέρος του, γιατί είναι, λέει, το χρέος μη βιώσιμο. Δεν ξέρω πως το έχετε αντιληφθεί το χρέος. Μιλάει για το αν είναι το χρέος βιώσιμο. Όχι «φαγώσιμο». Δηλαδή δεν μπορούμε να το φάμε, να το καταπιούμε. Βιώσιμο. Μιλάμε για ένα χρέος το οποίο έχουμε ήδη πρωτοφανώς κουρέψει. Αλλά δεν έχετε καταλάβει το εξής: όταν γι’ αυτό το χρέος που- θα σας αποδείξω κι εγώ αλλά και ο κ. Βενιζέλος νωρίτερα- είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο κι όταν εσείς λέτε, όχι με την πίκα της αντιπολίτευσης μόνον αλλά ως άποψη θεωρητική, δική σας, που την έχετε δήθεν με στοιχεία που δεν θα έχουμε δει ποτέ, ότι είναι μη βιώσιμο, το λέτε για να σας ακούσει ποιος; Το λέτε για να σας ακούσουν οι αγορές. Δηλαδή, για να μη μας δανείσουν οι αγορές. Εκεί είσαστε. Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, είστε με το κόμμα. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα, κ. Τσίπρα.
Αλλά δεν αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση. Αντιπολιτεύεστε την πραγματικότητα. Τη χώρα την υπονομεύετε. Μόλις πριν μας είπατε εδώ ότι, επειδή δεν είναι το χρέος βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα έχει σταθερότητα. Κι επειδή ανακαλύψατε τον Ταλεϋράνδο, αυτό που κάνατε είναι και έγκλημα και λάθος. Αλλά εδώ είμαστε εμείς αυτή την κρίσιμη ώρα. Για να διασφαλίσουμε το τελευταίο προαπαιτούμενο εξόδου της χώρας από τη δοκιμασία, τη σταθερότητα, που εσείς τη βλέπετε όπως ο διάβολος το λιβάνι. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι αν είναι ή δεν είναι το χρέος βιώσιμο, ένας μόνο το αποφασίζει: οι αγορές. Και κανείς άλλος. Κι όταν εμείς βγήκαμε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, τα νέα ελληνικά ομόλογα τα υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Κι όλους τους επόμενους μήνες, ως τον Οκτώβριο περίπου, τα επιτόκια υποχωρούσαν. Ύστερα υπήρξε μια αναταραχή στις αγορές και στη συνέχεια οι πάντες άρχισαν πράγματι να μιλούν για πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, την οποία δημιουργεί το κόμμα σας, που εκβιάζει πλέον με πρόωρες εκλογές με θέμα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και με δεδομένες βέβαια τις θέσεις του για επιστροφή στα ελλείμματα, έκανε αυτή την πολιτική αβεβαιότητα να γίνει μεγάλη αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Κι έτσι, τα ελληνικά επιτόκια τα είδαμε να ανεβαίνουν και πάλι. Βρίσκονται, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν πέρσι τέτοιο καιρό. Πράγμα που δείχνει ότι εξακολουθεί η οικονομική βελτίωση του τόπου. Αλλά είναι υψηλότερα από τον περασμένο Αύγουστο. Γι’ αυτό και τώρα το πρόβλημα μας είναι ακριβώς να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή, κλείνοντας την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου και υπογράφοντας συμφωνία για την επόμενη μέρα. Και ζητώντας τη βοήθεια χρέους που υπάρχει ήδη- όπως είπε ο κ. Βενιζέλος τη συμφωνία του Νοεμβρίου του ’12- και που προβλέπει επέκταση των χαμηλών επιτοκίων και της αποπληρωμής για αρκετά χρόνια ακόμα. Και ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, ότι το χρέος μας έχει ήδη υποστεί το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει υπάρξει ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία και ως ποσό και ως ποσοστό. Κουρεύτηκαν το ‘12, 105 δις και ζήτησε ο κ. Τσίπρας- ακούστε- να αγοράσει και για εμάς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέρος του χρέους μας. Δηλαδή, να δώσει «φρέσκο χρήμα». Όμως αυτό το απαγορεύει το ίδιο το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πέρα που το απορρίπτουν οι περισσότερες χώρες της Ένωσης. Δεν έχετε καταλάβει καν με ποιους κανόνες κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλήθεια που δε λέγεται για το χρέος είναι ότι πληρώνουμε πράγματι επιτόκια της τάξης του 0,8% για το ένα μέρος και 1,8% για το άλλο μεσοσταθμικά. Οι πολλές χώρες που μας δάνεισαν πληρώνουν πολύ περισσότερο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- οι δανειστές μας από τις χώρες που μας δάνεισαν- για το δικό τους χρέος από ό,τι πληρώνουμε εμείς για το δικό μας. Πληρώνουμε, δηλαδή, τόκους εμείς σαν να είχαμε το μισό χρέος από εκείνο που έχουμε. Γι’ αυτό και οι αγορές ακριβώς σήμερα θεωρούν το χρέος μας βιώσιμο. Κι ακόμα, όσο προχωρά η Ανάκαμψη, το χρέος μας- το επαναλαμβάνω- θα μειώνεται ταχύτατα και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κι εφόσον βέβαια εξαλείψουμε και τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και πάρουμε την πιστωτική γραμμή, θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια που θα πληρώνουμε από εδώ και στο εξής.
Να, λοιπόν, κι άλλοι λόγοι για τους οποίους θεωρούν το χρέος μας βιώσιμο. Φτάνει να μην υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Εσείς «χτυπιέστε» ότι δεν είναι βιώσιμο και δίνετε όσο μπορείτε με την επέμβαση σας μια γραμμή προς τις αγορές σαν να λέτε « προς Θεού, μη δανείζετε την Ελλάδα». Για να οδηγήσετε τον τόπο που; Πάλι σε αναγκαστικό δανεισμό. Αλλά μας λέτε από πάνω ότι θα κάνετε παροχές που τις υπολογίζετε σε 12,5 δις. Αλλά δικοί σας άνθρωποι λένε ότι είναι πολύ παραπάνω αυτά που υπολογίζετε. Και θα τις χρηματοδοτήσετε από πηγές που δεν υπάρχουν. Και για τις οποίες δικοί σας άνθρωποι, σοβαροί, λένε ότι δεν υπάρχει ούτε το εν τρίτον από αυτά που έχετε υπολογίσει. Άρα, θα ξεκινήσετε με ένα έλλειμμα πάνω από 10 δις. Κι όταν κλείσουν οι αγορές, θα ζητάτε δανεικά από τους εταίρους μας και περικοπή χρέους. Δηλαδή τι θα τους πείτε; «Και δώστε μου καινούργια λεφτά, παρακαλώ, να κάνω παροχές και κόψτε μου κι από εκείνα που χρωστάω». Μα, που το έχετε δει αυτό; Σκεφτείτε τι θα γινόταν στα ξένα κοινοβούλια αν θα καλούνταν ποτέ να ψηφίσουν τέτοια μέτρα. Τι θα γινόταν σε χώρες που έχουν κατώτατο μισθό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαμηλότερο από εκεί που τον έχουμε εμείς σήμερα, παράδειγμα τελευταίο, μου το λέει συνέχεια ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας; Κι όμως κι εκείνοι χρηματοδοτούν την Ελλάδα. Κι εσείς θέλετε να ανεβάσετε αμέσως αυτόν τον κατώτατο μισθό και να τους πείτε να δώσουν τα λεφτά για αυτόν τον μισθό κι εκείνοι. Και τι θα λέγατε σε χώρες που πληρώνουν επιτόκια υψηλότερα από εκείνα που πληρώνουμε εμείς τώρα και θα καλούνταν να «κόψουν» χρέος που τους οφείλουμε και στο οποίο εμείς πληρώνουμε ήδη χαμηλότερα από εκείνες; Και ύστερα να ζητήσουμε να μας δανείσουν κι άλλα; Ποιος θα στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά; Οι Podemos της Ισπανίας, που δεν βρίσκονται καν στην ισπανική Βουλή ή μήπως οι Die Linke της Γερμανίας που πάντα καταψήφιζαν σχέδια στήριξης της Ελλάδας;
Και σκεφτείτε κάτι ακόμα: διαψεύστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και στις προβλέψεις του για την Ανάκαμψη και την ανεργία. Εδώ λέγατε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί ακόμα πιο ψηλά. Σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε ήδη το μεγαλύτερο ρυθμό Ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Άρα, επίσημα άρχισε η Ανάκαμψη. Αλλά και την επόμενη χρονιά επισήμως η Ελλάδα προβλέπεται να έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς Ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μέχρι 2,9%. Κι ακόμα ταχύτερους τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή θα συνεχίσει να πέφτει η ανεργία. Και με τη βοήθεια μέτρων, όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή ουσιαστικά μια πρωτοβουλία «κουρέματος» του ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα του Έλληνα μικρομεσαίου, το κοινωνικό μέρισμα, και το πρόγραμμα ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος, που πράγματι πρέπει να γενικευθεί.
Κι ακόμα αυτή η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τις σκληρές ώρες που βρέθηκε η χώρα, έκανε και μεγάλες τομές στην εξωτερική πολιτική. Ξεκινήσαμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες της ομίχλης την τριγωνική συνεργασία, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, πράγμα που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ΑΟΖ. Εκτός αν δεν σας ενδιαφέρει η ΑΟΖ. Και στη σταθερότητα. Και στην ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Προωθήσαμε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, πράγμα που έχει θετικές συνέργειες στη γεωπολιτική του φυσικού αερίου, αλλά και στους εσωτερικούς- αν θέλετε- συσχετισμούς του λόμπυ των Ηνωμένων πολιτειών. Και βεβαίως και στον τουρισμό. Και τώρα γίνεται ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Κι ακόμα συνεχίζουμε τον διάλογο σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής με την Τουρκία, πράγμα που συμβάλλει σε τι; Στην εκτόνωση της έντασης που πολλοί δικοί σας αρθρογράφοι λέγανε ότι την προκαλούμε εμείς, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο για παράδειγμα. Μπορεί αν μη λύνονται με την Τουρκία τα ανοιχτά προβλήματα ανάμεσα μας, ούτε και είναι εύκολο να λυθούν. Αλλά αποφεύγονται οι επικίνδυνες τριβές, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και για εμάς και για τη γείτονα χώρα. Κι ακόμα, παρά τη σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Ευρώπης-Ρωσίας λόγω Ουκρανίας, εμείς διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε σημαντική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζουμε από τη Ρωσία, από 467 στα 395 δολάρια. Ενώ κι από τη Ρωσία, όπως κι από το Ισραήλ, όπως κι από την Τουρκία έχουμε ήδη μια πολυσήμαντη αύξηση τουριστικών επισκέψεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Κι ακόμα οι σχέσεις μας με την Κίνα, συνεχώς αναθερμαίνονται και βελτιώνονται. Η επαφές ανάμεσα σε μένα προσωπικά και στην Κινεζική ηγεσία πολλαπλασιάζονται. Ήδη οι Κινέζοι έχουν επενδύσει στον Πειραιά. Τώρα ετοιμάζουν εκεί νέα επένδυση, 300 εκατ. Ήδη η Ελλάδα- θυμηθείτε το- αναδεικνύεται ως η πύλη εμπορίου Ευρώπης- Άπω Ανατολής, πράγμα που αυξάνει κατακόρυφα και το γεωστρατηγικό μας ρόλο διεθνώς αλλά και το ειδικό μας βάρος μέσα στην Ευρώπη. Κι ακόμα, ξεμπλόκαραν μια σειρά από σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, που εσάς μπορεί να μην σας συμφέρει ή να μην σας αρέσει να υπάρξει Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ή οι συμβάσεις παραχωρήσεις περιφερειακών αεροδρομίων, που το είχαν υπολογίσει οι τράπεζες- που είπατε πριν- στα 350 εκατ. Και πήραμε 1,2 δισ. επί τόπου φέτος, που κι αυτό θα μειώσει αμέσως το έλλειμμα. Τα αεροδρόμια φέρνουν πολλαπλάσια κεφάλαια από όσα υπολογίζαμε. Κι ακόμα περισσότερο με τις επενδύσεις και την Ανάπτυξη σε κάθε περιοχή της χώρας, που θα επενδύσουν οι επιχειρηματίες αυτοί. Κι ωριμάζουν ταχύτατα κι άλλες αποκρατικοποιήσεις, κι άλλες επενδύσεις στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους. Κι ακόμα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς συμβόλαια έρευνας αλλά και συμβόλαια εξορύξεων κι εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων σε μια σειρά από περιοχές όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις ή βεβαιότητα ακόμα για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Ήδη διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πολύ πιθανό να κρύβουν πολύ μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Και γι’ αυτό το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών συνεχώς αυξάνεται. Κι ακόμα βελτιώθηκαν και οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, είχαμε μια πολύ θετική δήλωση του αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο.
Και πέραν της εξωτερικής πολιτικής, προωθούμε αυτό το οποίο εσείς δεν θέλετε: τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Γιατί; Γιατί θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα. Θα εξαλείψει πολιτικές στρεβλώσεις που υπάρχουν. Θα ανοίξει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ελευθερίας, Δημοκρατίας, δικαιοσύνης και πολιτικής ομαλότητας. Αλλά αυτό πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη, ώστε να έχουμε το νέο Σύνταγμα που χρειαζόμαστε το ταχύτερο σε δυο χρόνια. Αν δεν εκλέξει, κ. Τσίπρα, η τωρινή Βουλή Πρόεδρο και διαλυθεί, νέο Σύνταγμα- να το ακούσει ο ελληνικός λαός- δεν πρόκειται να έχει ο Έλληνας νέο Σύνταγμα ούτε το 2021. Κατά τα άλλα, εσείς το παίζετε ο επαναστάτης! Ο «εκπρόσωπος της αλλαγής».
Θα σας πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα άλλο χαμένο χρόνο δεν αντέχει. Αλλά ως πρόσφατα, φιλές και φίλοι συνάδελφοι, η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Και τώρα γινόμαστε προπύργιο σταθερότητας σε όλη την περιοχή της. Γινόμαστε επίκεντρο ισχυρών τοπικών συμμαχιών. Με δυο λόγια, αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει την Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής χωρίς φανφάρες. Με απλές, σίγουρες αλλά και καινοτόμες γεωστρατηγικές κινήσεις. Όμως, για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά, πρέπει να παραμείνουμε εσωτερικά σταθερή χώρα. Στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, μέσα στην Ευρωζώνη και με ενισχυμένες σχέσεις με την Ευρώπη και κάθε ισχυρή χώρα του κόσμου στην περιοχή μας και ευρύτερα. Όχι να τσακωθούμε με όλη την Ευρώπη και να προσεταιριζόμαστε όλα τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία της περιοχής μας. Γιατί με αυτά που κάνετε αποκόπτετε την Ελλάδα από κάθε συμμαχία, δε φέρνετε συμμάχους, διαταράσσετε τα ερείσματα τα οποία έχουμε φτιάξει τα τελευταία δυο χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν είναι απλά που δεν καταλαβαίνετε από το τι γλίτωσε η χώρα μέχρι σήμερα και που οδηγείται τώρα. Έχετε στο νου μόνο να τα υπονομεύετε. Προσπαθήσατε να ξεσηκώσετε τα συνδικάτα για να ρίξετε την κυβέρνηση. Δεν σας βγήκε. Προσπαθήσατε μετά να ξεσηκώσετε τα Πανεπιστήμια. Δεν σας βγήκε. Προσπαθήσατε ακόμα και τους μαθητές των σχολειών- σας θυμίζω προηγούμενες κουβέντες μας, κ. Τσίπρα- να τους ξεσηκώσετε πέρσι. Και πάλι δεν σας βγήκε. Προσπαθήσατε και τις μέρες αυτές να ξεσηκώσετε κύμα καταλήψεων και απεργιών. Δεν σας βγαίνει. Κι αναρωτιέστε γιατί. Γιατί πολύ απλά όλοι καταλαβαίνουν πια ότι δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Γίνατε ένα κόμμα ακραίας και κραυγαλέας διαμαρτυρίας. Αλλά ακόμα ικανό να κυβερνήσετε δεν είστε. Όταν λέτε ότι θα επιστρέψετε στις παροχές, ο κόσμος φοβάται. Όταν δικοί σας άνθρωποι λένε ότι το λεγόμενο πρόγραμμα σας «φέρνει δάκρυα και αίμα», ο κόσμος φοβάται. Όταν δικοί σας άνθρωποι λένε ότι αν δεν πιάσει ο εκβιασμός σας για το χρέος, θα πατήσετε κάποιο κουμπί που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς εννοείτε, ο κόσμος φοβάται. Όταν λέτε εσείς οι ίδιοι ότι η εφαρμογή της πολιτικής σας θα φέρει κρίσιμες στιγμές και δύσκολες καταστάσεις, ο κόσμος φοβάται. Δε φοβάται απλώς, καταλαβαίνει ότι ξαναγυρίζετε σε μνημόνια και αναγκαστικό δανεισμό ή σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ κι απομόνωση της χώρας από παντού. Δε φοβίζουμε, λοιπόν, εμείς τον κόσμο. Εσείς τον φοβίζετε. Και προσέξτε τώρα, έχετε ευτελίσει και το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να επιτευχθεί μέγιστη συναίνεση στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Κι εσείς επιμένετε όχι μόνο να μην ψηφίζετε αλλά να απειλείτε, να στιγματίζετε, όπως είπα πριν, όποιον δεν ψηφίσει. Την χρησιμοποιείτε την πρόνοια της αυξημένης πλειοψηφίας για να υπάρξει σταθερότητα. Τη χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα για να εκβιάσετε εκλογές, για να επιτύχετε την απόλυτη αποσταθεροποίηση. Που σε τέτοιες στιγμές, όποιος διαβάζει μπροστά του τον χάρτη των εξελίξεων, θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Κι επειδή δεν πείθει το επιχείρημα σας σκορπάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Το είπα και πριν. Κανείς δε φοβάται και κανείς δεν τρομοκρατείται. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα οποία λέτε αποδεικνύονται και φαιδρά κι αναγκάζεστε να τα παίρνετε και πίσω. Και στον εισαγγελέα κάνατε ότι δεν ξέρετε τίποτα. Σφυρίζατε αδιάφορα. Και ταυτόχρονα εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε ανοιχτά, μας το είπατε πριν, να προσεταιριστείτε βουλευτές άλλων κομμάτων ώστε να μην ψηφίσουν. Είναι ο αποσταθεροποιητικός σας ρόλος που ταιριάζει απόλυτα με την απίστευτη υποκρισία σας.
Τελειώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά θα το πω το εξής: είτε θα βγάλουμε τώρα Πρόεδρο για να σταθεροποιηθεί η Πατρίδα είτε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Υπάρχει όμως ευθύνη απέναντι στην Πατρίδα. Υπάρχει ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία. Υπάρχει ευθύνη απέναντι στους θεσμούς της. Και είναι υποχρέωση όλων μας να τους υπηρετούμε. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Γιατί είμαι βέβαιος, κ. Τσίπρα; Γιατί ούτε ο ελληνικός λαός θέλει αυτή την ώρα εκλογές ενώ οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ξέρουν τις σας συμβαίνει τώρα. Δοκιμάσατε τα πάντα, δεν πετύχατε να ανακόψετε το έργο αυτής της κυβέρνησης και τελευταίο σας χαρτί σας ‘έμεινε η Προεδρική εκλογή. Αν δεν καταφέρετε τώρα να προκαλέσετε ανατροπή της κυβέρνησης, η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο. Και άρα, πολύ χειρότερη για εσάς. Με την ανάπτυξη σε υψηλούς ρυθμούς, με τη σχέση με τους δανειστές σε νέα φάση, εσείς θα μοιάζετε σαν μια φιγούρα από το μακρινό παρελθόν. Και κάτι ακόμα, μιλήσατε και πριν γι’ αυτούς που κυβέρνησαν ως τώρα και έφεραν την κρίση αλλά εσείς έχετε μαζέψει στο κόμμα σας όλους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές. Εσείς μαζέψατε όλους τους επαγγελματίες της διαμαρτυρίας, της κινητοποίησης, της κατάληψης, του μπάχαλου που μερικοί σιτίζονταν αλλού στο παρελθόν και τώρα έχουν συνασπιστεί μαζί σας, για να μην ξεκολλήσει ποτέ η χώρα από το παρελθόν. Είστε ο εκπρόσωπος όλων αυτών που μας έφεραν στην κρίση και είστε ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας, για να βγούμε από την κρίση. Και θα το ξαναπώ, είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα, κ. Τσίπρα. Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, είστε η τελευταία γραμμή άμυνας ενός ξοφλημένου χθες. Δεν είστε ο εκπρόσωπος των αδικημένων, είστε το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων που βλέπουν τώρα τα απαράδεκτα προνόμιά τους να παραμερίζονται.
Σας καλώ να ψηφίσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες. Και έτσι κάνουμε το μεγάλο άλμα, το συμβολικό μεγάλο άλμα, στην επόμενη μέρα της Ελλάδας. Και αμέσως μετά να προχωρήσουμε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα βγάλει οριστικά την πολιτική ζωή του τόπου από το τέλμα. Αυτά τα τρία πράγματα: η ψήφιση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η έναρξη μιας Συνταγματικής Αναθεώρησης, αυτά αποτελούν πραγματική επανάσταση. Και είναι πραγματικά τιμή, κ. Τσίπρα, για τις συνειδήσεις αυτών των ανθρώπων, σε αυτή τη Βουλή, που τους έτυχε η ευθύνη να κάνουν πράγματα απίστευτα μέχρι πριν λίγο και που τους δίνεται η ευθύνη να δώσουν αληθινή προοπτική, σταθερότητα και υπερηφάνεια σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πολύ.