Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.12.14

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο (Αθήνα

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο (Αθήνα


«Κυρίες και κύριοι,
Καλωσορίζω θερμά τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Τουρκίας και της Ελλάδος, που συμμετέχουν στο σημερινό επιχειρηματικό forum. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ο ιδιωτικός τομέας, με το ένστικτό του, με τους ανοικτούς ορίζοντες, έχει ήδη διαμορφώσει ένα δυναμικό πλαίσιο στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Δική μας υποχρέωση, υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να στηρίξουμε πολιτικά, να επιβεβαιώσουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις κοινές αυτές προσπάθειες και να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η οικονομία κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς μας σχέσεις.
Άλλωστε η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και η Ελλάδα στηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση της πλήρωσης των προϋποθέσεων που ισχύουν για κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος, χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέγεθος και τη σημασία της τουρκικής οικονομίας. Αλλά και τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας που είναι μαζί με την Ελλάδα, εδώ και 62 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Στα δύο προηγούμενα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, προχωρήσαμε στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών, άρα διαθέτουμε τώρα ένα πάρα πολύ δυνατό νομικό πλαίσιο. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία κύρωσης και επικύρωσης όπου αυτό απαιτείται. Και κυρίως να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των νομικών αυτών κειμένων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό που διαθέτουμε σε όλους τους τομείς, στον τουρισμό, στη γεωργία, στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Και όλα αυτά βέβαια συνδέονται με το μεγάλο ζήτημα που έχουμε και οι δύο χώρες και οι δύο κοινωνίες, με το αίτημα για ανάπτυξη, με το αίτημα για απασχόληση, με το αίτημα για κοινωνική συνοχή.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια όπως αυτό του αγωγού ΤΑΡ, που είναι η συνέχεια του ΤΑΝΑΡ, και τη δημιουργία του νότιου ενεργειακού διαδρόμου που ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. Μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον South Stream όλα αυτά αποκτούν μια πρόσθετη εξαιρετικά σημαντική αναπτυξιακή αλλά και διεθνοπολιτική διάσταση.
Είχαμε πρόσφατα, και το μνημονεύσαμε στις συνομιλίες μας, πολύ σημαντικές εξελίξεις στη συνεργασία κατασκευαστικών εταιρειών σε τρίτες χώρες, και η κοινή παρουσία των εταιρειών μας σε τρίτες χώρες, κυρίως στις χώρες του Κόλπου αλλά και αλλού είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τους επιχειρηματίες μας.
Αξίζει να σημειώσω ότι περίπου 500 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία και φυσικά ο τουρισμός που είναι μια βαριά βιομηχανία δεν είναι απλά και μόνο μια οικονομική δραστηριότητα είναι μια οργανωμένη ανθρώπινη επαφή. Είναι ταυτόχρονα και πολιτισμός και ιστορία, είναι μια πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών μας σχέσεων.
Κυρίες και κύριοι,
Όπως φαντάζομαι θα έχει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να πει διεξοδικότερα, η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια σκληρών θυσιών και εθνικής προσπάθειας βγαίνει στο ξέφωτο, αλλάζει σελίδα, βγαίνει από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, αποκτά ξανά την αυτοδυναμία της, την ισοτιμία της μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λοιπόν τώρα η στιγμή να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία και οι διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες, με εξέχον παράδειγμα την ελληνοτουρκική, είναι μια απόδειξη των δυνατοτήτων που έχει η ελληνική οικονομία, της εξωστρέφειάς της που πρέπει να εμπεδώσει και, βεβαίως, το ίδιο ισχύει και από τουρκικής πλευράς, είμαι βέβαιος.
Το επιχειρηματικό forum που οργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σμύρνη έστειλε ένα πάρα πολύ ηχηρό μήνυμα. Το δε σημερινό forum εδώ στην Αθήνα αυτό το μήνυμα το πολλαπλασιάζει και το εκπέμπει όχι μόνον προς τις δύο χώρες αλλά και προς την διεθνή αγορά και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Φυσικά καμιά οικονομική πρωτοβουλία, καμιά επιχειρηματική συνεργασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Η περιοχή μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πληθώρα κρίσεων. Είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη να κάνουμε όσα πρέπει και ό,τι περισσότερο μπορούμε, προκειμένου να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της κατάστασης, να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της βίας, να επιβάλουμε τελικά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Δε θέλω να αποκρύψω ότι το κλειδί για την επιτάχυνση των διμερών μας σχέσεων και για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Αυτό είναι και προφανές και αυτονόητο και όταν υπάρχει καλή θέληση είναι εφικτό.
Υπήρξαν ισχυροί προπομποί της ελληνοτουρκικής της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. Οι δύο ιστορικοί ηγέτες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, όταν το 1930, παράλληλα με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας, προώθησαν την υπογραφή διμερούς εμπορικής σύμβασης. Και ήταν για μένα μια πολύ ευτυχής στιγμή όταν στο Ankara Palace, πριν από λίγες μέρες στην Άγκυρα, στον χώρο που είχε συναντηθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μevlut Cavusoglu και φωτογραφηθήκαμε μπροστά στην ιστορική φωτογραφία των δύο ηγετών.
Κυρίες και κύριοι,
Από εμάς εξαρτάται εάν θα ακολουθήσουμε τα ίχνη των δυο αυτών μεγάλων ιστορικών ηγετών ή αν θα παραμείνουμε σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και αδράνειας. Η ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια, αλλά από την άλλη μεριά δεν συγχωρεί και τις επιπολαιότητες και τους ερασιτεχνισμούς. Με σοβαρότητα, με πολύ καλή προετοιμασία, με καλή πίστη μπορούμε να διαμορφώσουμε το πολιτικό πλαίσιο για την εντυπωσιακή αναβάθμιση των διμερών πολιτικών μας σχέσεων και για την ακόμη εντυπωσιακότερη αναβάθμιση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων.
Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης