Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.4.15

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ




ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η συνάντησή μου με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ήταν όχι μόνο εποικοδομητική αλλά και αναγκαία. Ο κ. Αβραμόπουλος διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο-λυδία λίθο της Ευρώπης του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Κοινή Ευρώπη των λαών με κοινωνικό πρόσημο δεν μπορεί να υπάρξει όσο η μετανάστευση αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ασφάλειας εξωτερικών συνόρων και όσο αποδίδεται προτεραιότητα στην αστυνομική καταστολή.

Η αποτυχία αυτής της αντίληψης αποδεικνύεται στην πράξη καθημερινά με εκατοντάδες νεκρούς συνανθρώπους μας. Αποδεικνύεται συχνά με τραγικό τρόπο, όπως μαθαίνουμε σήμερα ένα νέο τραγικό γεγονός, ανοικτά της Σύμης με 7 νεκρούς πρόσφυγες. Παρόμοια περιστατικά έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν στο Φαρμακονήσι, αλλά και στη Λαμπεντούζα, διότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Βεβαίως όλα αυτά είναι θύματα ενός άπιαστου ονείρου χιλιάδων ανθρώπων από τις εμπόλεμες ζώνες, που έχουν όνειρο να φτάσουν κάποια στιγμή στην Μεσόγειο και στην Κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας πολιτικών επιλογών που δεν είχαν ως στόχο να διαμοιράσουν την ευθύνη - διότι Ευρώπη πάνω από όλα σημαίνει αλληλεγγύη – μετατράπηκε δυστυχώς σε ένα αρνητικό παράδειγμα αποθήκης ανθρώπινων ψυχών, που βεβαίως βολεύει όσους θέλουν να καταγγείλουν την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα.

Η διαχείριση της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση συναρθρώνεται με την κυρίαρχη αντίληψη και τις πολιτικές διαχείρισης των κοινών ζητημάτων και συνδέεται με τη συνολική πολιτική κατεύθυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης προϋποθέτει μια διπλή αλληλεγγύη: τόσο προς τους ανθρώπους αυτούς που η πείνα και οι πόλεμοι τους διώχνουν από τα σπίτια τους και τους φέρνουν στις χώρες μας, όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις συνοριακές χώρες της, οι οποίες εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως πύλες πρώτης εισόδου αυτών των ανθρώπων.

Αυτή η διπλή αλληλεγγύη είναι σήμερα ζητούμενο και για την Ελλάδα και για την Ένωση. Και για να γίνει πράξη θα πρέπει, ως ένα σημαντικό βήμα, να δούμε την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ώστε να νομοθετηθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται τις κύριες πιέσεις μικτών μεταναστευτικών ροών και η αναδιανομή των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών προσφύγων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή και εξ όσων κατάλαβα και από τη συζήτηση που είχαμε με τον Επίτροπο, προβληματίζει ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συμφωνήσαμε με τον Επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση μακράς πνοής, μακριά από μυωπικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς – στρατηγική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο – μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να νομιμοποιούν την ακραία ρητορική, τη λαϊκιστική ρητορική της άκρας δεξιάς και αναδεικνύουν στην ατζέντα τα επιχειρήματα νεοναζιστικών μορφωμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η συνάντησή μου με τον κύριο Επίτροπο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, εν μέσω των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους, την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους θεσμούς. Οι διαπραγματεύσεις αυτές εξελίσσονται και ωριμάζουν – είχε την ευκαιρία ο κ. Επίτροπος να μου μεταφέρει μήνυμα φιλίας, από την πλευρά του φίλου της Ελλάδας Ζακ Κλωντ Γιούγκερ.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και σκέψεις προκειμένου αυτή η εξελισσόμενη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.


ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα σήμερα συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό για τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης αλλά και της ασφάλειας στην Ευρώπη και του μετέφερα τα φιλικά μηνύματα του Προέδρου Juncker.

Όπως είναι γνωστό, η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Είναι για την Ελλάδα ζητήματα που αγγίζουν τη γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, όπως επίσης και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Γνωρίζω -και το είπε πρωτύτερα ο Πρωθυπουργός- ότι η Κυβέρνηση προβληματίζεται για το Δουβλίνο. Θα ήθελα να σας πω, ότι και η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται. Είναι πλέον κοινή συνείδηση, ότι κάτι πρέπει πλέον να αλλάξει. Αυτό βέβαια εξαρτάται πρωτίστως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξήγησα στον κ. Πρωθυπουργό, πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία εθνική στρατηγική για την μετανάστευση, που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, αλλά και στους κανονισμούς της Ευρώπης -ο ίδιος, πριν από λίγο, το επιβεβαίωσε- όπως αυτοί διαμορφώνονται με τις δύο ευρωπαϊκές ατζέντες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, που θα παρουσιάσω επισήμως, τον άλλο μήνα, στις Βρυξέλλες.

Ήδη, η πρώτη παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, ήταν θετική με την υποβολή από πλευράς της Ελλάδας ενός Οδικού Χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να συγχέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρειά της και αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη αυτή, θα σας δοθεί αναλυτική περιγραφή των μέτρων στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για όλα αυτά ενημέρωσα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε πρωτύτερα τον κ. Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα αναγκαία βήματα και προσαρμογές.

Η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος μετανάστευσης, προς τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή και που μοιραία συνδέεται με τη γενικευμένη γεωπολιτική αναταραχή, όπως επανειλημμένα έχω πει, η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία επισήμανση του κ. Πρωθυπουργού, θέλω να σημειώσω ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προσβλέπουμε και εύχομαι να βρεθεί λύση, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση και την κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική της.

Αναμφίβολα, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, συνιστά προτεραιότητα για την Ευρώπη, όπως και μέσω του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, δημιουργούνται όροι ανάπτυξης για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα.

Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενιές, την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης.

Κάτι που και η Ευρώπη επιθυμεί.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης