Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.5.15

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠτΔ,ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΤΟΥ LOS ANGELES

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠτΔ,ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΤΟΥ LOS ANGELES

κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ SPECIAL OLYMPICS
ΤΟΥ LOS ANGELES
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΝΥΚΑΣ
14.5.2015

Κυρίες και Κύριοι,
Η ιερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάβει σε λίγο ξανά στην αρχέγονη κοιτίδα της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας, για να ταξιδέψει ως το Los Angeles, προκειμένου να φωτίσει τα Special Olympics του 2015.
Το βήμα τούτο παρέχει την ευκαιρία να καταδειχθεί μ’ ενάργεια ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα, όπως γονιμοποιεί ανά τους αιώνες την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συνιστά κορυφαία πτυχή του Ελληνικού Πνεύματος και της μετέπειτα συγκλονιστικής πορείας του ως τις μέρες μας, μεσ’ από την αντίστοιχη πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Κατά συνέπεια το Ολυμπιακό Πνεύμα διατρέχει, ίδιο και απαράλλακτο, κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, κάθε μορφή ολυμπιακής άμιλλας.
Και για να γίνω σαφέστερος: Το Ολυμπιακό Πνεύμα σηματοδοτεί την αποθέωση του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα δε την αποθέωση της αξίας του, ως έννοιας ευρύτερης της αξιοπρέπειάς του, αφού καλύπτει εγγυητικώς το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά η ανθρώπινη ύπαρξη, από την φύση της, είναι μια και ενιαία. Κατά τούτο λοιπόν η ανθρώπινη ύπαρξη, αρρήκτως συνδεδεμένη με την πραγμάτωση της ιδέας της Δικαιοσύνης, δεν είναι επιδεκτική ούτε αυθαίρετων διακρίσεων ούτε ευκαιριακών διαβαθμίσεων.
Και είναι ακριβώς η προαναφερόμενη στενή σύνδεση της ανθρώπινης ύπαρξης –επέκεινα δε της αξίας του Ανθρώπου- με την έννοια της Δικαιοσύνης, η οποία προσδιορίζει και τις θεμελιώδεις θεσμικές συντεταγμένες της εφαρμογής της αρχής της ισότητας, μεσ’ από την αρχετυπική δομή της κατ’ Αριστοτέλη αναλογίας. Άλλωστε, η σύνδεση της έννοιας της Δικαιοσύνης με την ιδέα μιας επιτυχούς ζωής βασίζεται στην, επίσης αριστοτελική, αντίληψη ότι ο άνθρωπος έχει δυνατότητες που, υπό κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μπορούν να καταστούν ενεργές, να ενισχυθούν και εντέλει να εκπληρωθούν. Ειδικότερα δε ο σεβασμός της αξίας του Ανθρώπου επιβάλλει την διασφάλιση ουσιαστικής ισότητας κατά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Και μια τέτοια ισότητα είναι νοητή μόνον ως ισότητα στην αφετηρία του αγώνα για την ζωή δια της οδού της παροχής ίσων ευκαιριών. Αυτή μάλιστα η ισότητα πρέπει να συνοδεύεται τόσον από την παραχώρηση σε κάθε άνθρωπο ενός πεδίου κίνησης και δράσης, στο οποίο κανείς τρίτος να μην έχει ανάμειξη. Όσον και από την αναγνώριση σ’ αυτόν της ελευθερίας του να αυτοκυβερνάται εντός συγκεκριμένων και θεσμικώς προσδιορισμένων ορίων, καθορίζοντας τις αρχές και τις αξίες που θα διέπουν την δημόσια ζωή του.
Αναγκαίο συμπέρασμα: Το Ολυμπιακό Πνεύμα, μ’ όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ουσία του, αναδύεται ατόφιο και μεσ’ από την διοργάνωση των Special Olympics. Νέοι συνάνθρωποί μας, απ’ όλο τον Πλανήτη, με ιδιαίτερες δεξιότητες που οφείλουμε ν’ αναδεικνύουμε, στέλνουν συλλογικά, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της Ειρήνης. Και μάλιστα στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι καταλυτικές συνέπειες της οποίας φέρνουν, δυστυχώς, στο φως άκρως ανησυχητικά ρήγματα στις αντηρίδες του Ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και, μοιραίως, αυτού τούτου του κοινωνικού κράτους.
Εύχομαι το μήνυμα αυτό των Special Olympics του Los Angeles να γίνει μια φλόγα –μ’ αφετηρία την φλόγα που ανάβει σε λίγο στην Πνύκα- η οποία θ’ αρχίσει να διαλύει την καταχνιά των χαλεπών καιρών που βιώνουμε σήμερα.
Αθλήτριες και Αθλητές των Special Olympics του 2015 καλή δύναμη και καλή επιτυχία, προκειμένου ν’ αποδείξετε στην πράξη ότι η πηγή της ανθρώπινης δημιουργίας ουδέποτε στερεύει. Κι έτσι, αείρροη, αρδεύει ευεργετικά την, εκ καταγωγής, διψασμένη γη του Πολιτισμού, υφ’ όλες του τις εκφάνσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης