voulinet_politics

Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.10.15

Δήλωση της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου

Δήλωση της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη ΤσίπραΗ Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Μετά την συνάντηση, η Επίτροπος δήλωσε τα εξής:

«Χαίρομαι που συνάντησα και πάλι τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Τον συγχάρηκα για την επανεκλογή του και τον διαβεβαίωσα ότι η Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού, όπως το έχει ήδη πράξει επί σειρά ετών.

Έχουμε κοινούς στόχους για μια βιώσιμη ανάκαμψη και την άμεση επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται περισσότερο στη γνώση και θα είναι ανταγωνιστικότερο, με παράλληλη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς το σκοπό αυτό.

Θα συνεργαστούμε στενά προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Πάνω από 20 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι έτοιμα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία. Συζητήσαμε τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο για τη χώρα ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ταμεία.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν σημαντική εμπροσθοβαρή διάθεση πόρων για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα ρευστότητας που εμποδίζουν τις επενδύσεις μας στην πράξη. Επίσης, περιλαμβάνουν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, υπό τον όρο ότι οι ελληνικές αρχές θα αντιμετωπίσουν εγκαίρως όλα τα εμπόδια.

Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά, τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν καρπούς μόνο εάν οι Έλληνες εταίροι πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Για τη βέλτιστη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επωφελείται από εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη. Αυτό είναι το έργο της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής, που συντονίζεται από τον Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξ ονόματος του Προέδρου Γιούνκερ.

Συζητήσαμε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της προσφυγικής κρίσης και τους τρόπους για την από κοινού αντιμετώπισή της. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανείς μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά της. Θεσπίσαμε ένα στερεό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση το οποίο περιγράφει άμεση ανταπόκριση στην κατάσταση στη Μεσόγειο και ορίζει μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση όλων των πτυχών της μετανάστευσης. Περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα, τη σύσταση ομάδων υποστήριξης κομβικών σημείων (hotspots) και τη βελτίωση της πολιτικής σχετικά με τις επιστροφές.

Η Επιτροπή προσφέρει συνολικά περίπου 450 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερα μέσω της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης.

Αλλά η ευθύνη και η αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζουν. Αναμένουμε από την Ελλάδα να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης καθώς και ένα σύστημα επιστροφής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες στον τομέα της ικανότητας υποδοχής που προκύπτουν από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές».