Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.1.16

Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου

Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου,
μετά τη συνάντησή τους (Αθήνα, 20.01.2016)
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε την καλή διάθεση να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πορεία των ελληνοκυπριακών σχέσεων, για τις δραστηριότητες που έχει η Κύπρος, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και παγκοσμίως, ιδιαίτερα στο πεδίο των διακοινοβουλευτικών επαφών και σχέσεων. Είναι γνωστός στην Ελλάδα ο σημαντικός ρόλος που παίζει ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις της ίδιας της Μεγαλονήσου, όσο και στις διεθνείς σχέσεις που αναπτύσσει συνολικά το θεσμικό σύστημα της Κύπρου.
Θα ήθελα για άλλη μία φορά να τον ευχαριστήσω και, με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω θερμό χαιρετισμό αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και να υπογραμμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει μια ουσιαστική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η οποία περνά μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων.
Η Κύπρος μπορεί να ζήσει σε πραγματική ασφάλεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός του ΟΗΕ και έχοντας ένα δικό της σύστημα ασφάλειας που να διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες και το ίδιο το νησί στο παγκόσμιο σύστημα.
Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο για την επίσκεψη και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.
Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κ. Νίκο Κοτζιά. Θέλω ταυτόχρονα να του διαβιβάσω τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Με τιμάτε.
Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είναι φυσικό, κατεξοχήν ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών έχει εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα τη σωστή αντίληψη, ότι λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάργηση του αναχρονισμού που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960. Καμία χώρα, εκτός από την Κύπρο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπόκειται σε εγγυήσεις και εγγυητές.
Δεύτερον, ότι λύση του Κυπριακού προβλήματος σημαίνει, προϋποθέτει, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Αυτά είναι η πεμπτουσία του Κυπριακού προβλήματος, αυτό εννοούμε όταν λέμε «είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Είναι η παρουσία των στρατευμάτων και είναι αυτό το πλέγμα κηδεμονίας, που μας κληρονόμησαν το 1960.
Είναι πλήρως ενήμερος βέβαια ο Υπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πού υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, κίνδυνοι από μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία που καλλιεργούν ορισμένοι κύκλοι, στο εξωτερικό βεβαίως, διεθνώς - Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειάζεται προσοχή, γιατί θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας. Αντί υπεραισιόδοξων δηλώσεων πρέπει να εργάζονται για να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει επιτέλους τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.
Ξανά θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όπως είπα προχθές στις Βρυξέλλες, το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δηλώσεων, ωραίων δηλώσεων, αλλά είναι ζήτημα σκληρής δουλειάς, προς όφελος του λαού της Κύπρου.
Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Πολύ σωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα θέλατε να μας πείτε κάτι για τις διεργασίες που γίνονται και για τις συνομιλίες στο Νταβός αυτές τις ημέρες;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι θα μιλήσουν αυτοί που κάνουν τις συνομιλίες, στο ίδιο το Νταβός. Νομίζω ότι το Νταβός είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες επαφές με αυτούς, από τους οποίους εξαρτάται και η οικονομική πορεία της Ευρώπης και το παγκόσμιο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος και μια σειρά από τοπικές κρίσεις και προβλήματα.
Ευχαριστούμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης