Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.2.16

Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη με ΥΠΕΞ Σλοβακίας, M. Lajčák



Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη με ΥΠΕΞ Σλοβακίας, M. Lajčák και Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σλοβακίας, I. Korčok (Μπρατισλάβα, 09.02.16)



Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, κ. Miroslav Lajčák και τον
Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan Korčok, πραγματοποίησε, σήμερα, στη Μπρατισλάβα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Ξυδάκης, διανύοντας τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Στο γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ivan Korčok και του Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η επικείμενη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Korčok σημείωσε πως η Ευρώπη πέρασε δυσκολίες αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση, αλλά τα κατάφερε. Ενημέρωσε τον ΑΝΥΠΕΞ για τις προετοιμασίες της Σλοβακίας  ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας, για πρώτη φορά. Επιπλέον, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη  διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Ελλάδας καθώς και για την πορεία του Ελληνικού Οικονομικού Προγράμματος.

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε πως η, επιδιωκόμενη από την Ελλάδα, σύντομη και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει τα απαραίτητα αισιόδοξα μηνύματα που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το, ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με τον FRONTEX και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Σημείωσε πως η χώρα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό πλέον γίνεται και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επεσήμανε, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης.

“Θυμόμαστε με χαρά πως η υπογραφή της προσχώρησης της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην Αθήνα και μάλιστα στη Στοά του Αττάλου”, σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. “Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση”, συνέχισε ο ΑΝΥΠΕΞ, “διαφορετικά θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μια περίοδο κατακερματισμού και εθνικών αντιπαραθέσεων. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύουμε στην πολιτική της δημιουργίας φραχτών”.

Ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε, επιπλέον, για το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο υποχρεώνει την Τουρκία να απαντά στα ελληνικά αιτήματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών, το πολύ εντός επτά ημερών, για να έχει πρακτικό αντίκρισμα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των προσφυγικών ροών. Σημείωσε, πάντως, πως το κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Με τη σειρά του ο κ. Korčok  επεσήμανε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και την ευχή να υπάρξει περαιτέρω στενή συνεργασία στο μέλλον. Με αυτή την αφορμή ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός προσκάλεσε τον κ. Korčok  να επισκεφτεί την Ελλάδα και ο Σλοβάκος Υφυπουργός αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση.

Στη συνέχεια ο ΑΝΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας κ. Miroslav Lajčák.

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο κ. Lajčák ζήτησε και ενημερώθηκε από τον κ. Ξυδάκη για τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα καθώς και στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Ο ΑΝΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με τη βοήθεια του Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον η ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ προσφέρθηκε να βοηθήσει αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός Hot Spot ή με άλλο τρόπο που θα υποδειχθεί από την Ελλάδα. Ο ΑΝΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον κ. Lajčák για αυτήν την πρωτοβουλία.

Η περιοδεία του ΑΝΥΠΕΞ ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας κ. Sándor Pintér, τον Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Takács Szabolcs, καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας, Δρ. István Mikola.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης