Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.3.16

ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΣΠΑ 2014-2020» ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ,
ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΣΠΑ 2014-2020» ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ

Κυρίες και κύριοι, κύριε Υπουργέ,
Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους:
· Την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας μέσω της οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.
· Την αλλαγή μίας ολόκληρης φιλοσοφίας μέσα από τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας, με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.
Εμείς δεν σχεδιάζουμε σε κλειστά γραφεία ερήμην των πολιτών. Δεν αποφασίζουμε για τη διαχείριση πολύτιμων πόρων ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκεται σήμερα εδώ ο αρμόδιος υπουργός. Όχι απλά να παρουσιάσει το νέο αυτό μοντέλο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Αλλά και για να τεθεί η βάση ενός ανοικτού και συνεχούς διαλόγου με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν απογοητευτική.
Στα πλαίσια ενός πελατειακού συστήματος εξουσίας, χάθηκαν και οι λιγοστές ευκαιρίες αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων τα περασμένα χρόνια. Το ΕΣΠΑ κατάντησε σε μεγάλο βαθμό ένα ακόμη πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων. Δεν αξιοποιήθηκε για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας. Σπαταλήθηκε σε δαιδαλώδεις και αδιαφανείς διαδικασίες. Σε ανθρώπους με πρόσβαση στην εξουσία και σε θνησιγενή εγχειρήματα. Χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και αναπτυξιακή προοπτική.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης αλλάξαμε τη φιλοσοφία διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
Τι πετύχαμε;
· Να αυξήσουμε την κοινοτική συμμετοχή στο 100%, δηλαδή στο σύνολο της επένδυσης.
· Να αυξήσουμε και την προκαταβολή, δίνοντας τεράστιες ανάσες σε αυτό το περιβάλλον οριακής ρευστότητας.
· Να αντιμετωπίσουμε την κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιτυγχάνοντας την μεταφορά έργων και τη διασφάλιση πόρων όπου χρειαζόταν.
Και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, εμφανή και έμπρακτα:
Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-13 απογειώθηκε. Η Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι, πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-20.
Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκινά το μεγάλο έργο για την παραγωγική και δίκαιη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Την αποφασιστική αλλαγή της φιλοσοφίας. Τη διάθεσή του με βάση πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Σε όλα αυτά όμως θα αναφερθεί διεξοδικά ο κ. Χαρίτσης στη συνέχεια. Επαναλαμβάνω ωστόσο από τα λεγόμενά του το πιο σημαντικό:
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ να αφήσουν το "αποτύπωμά" τους στον τόπο.
Και ειδικά στην Ήπειρο με τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις σοβαρές ανισότητες. Όπως το ανάγλυφο της Περιφέρειας, τα περιορισμένα όρια της παραγωγικής γης, το μικρό μέγεθος των κλήρων.
Προχωράμε όμως και σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Ο αναπτυξιακός νόμος ολοκληρώνεται μέσα στο Μάρτιο. Έτσι μπαίνει η βάση για την εκκίνηση ενός νέου μοντέλου παραγωγικής οικονομίας. Απαλλαγμένο από παθογένειες του παρελθόντος. Με ίσες ευκαιρίες και ξεχωριστή μέριμνα για τον μικρομεσαίο παραγωγό και τις νέες μορφές κοινωνικής οικονομίας.
Σε αυτό το έργο οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες θα είναι συμμέτοχοι και συνεργάτες. Κι αυτό για να μη χαθεί η παραμικρή ευκαιρία να κατευθυνθούν όλοι οι πολύτιμοι πόροι σε πραγματικά παραγωγικές και κοινωνικά χρήσιμες επενδύσεις.
Ειδικά το δεύτερο χαρακτηριστικό αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους πολιτικής φιλοσοφίας. Και σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε μία μικρή αναφορά στη χαμένη ευκαιρία, εδώ στην Άρτα, να αξιοποιηθεί το ΞΕΝΙΑ προς όφελος της αρτινής κοινωνίας. Για παράδειγμα ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολυχώρος. Με ελεύθερη πρόσβαση. Που θα προωθούσε τις δράσεις των τοπικών δομών. Χάθηκε η ευκαιρία να προστατευτεί η δημοτική περιουσία. Ο δημόσιος χώρος ως κοινό αγαθό. Και προς αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Ας μην χαθούν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες.
Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ουσιαστική προώθηση βιώσιμων συνεργατικών σχημάτων και κοινωνικά ωφέλιμων δράσεων και υποδομών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης