Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.3.16

Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ζητεί ο Τσίπρας

Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ζητεί ο Τσίπρας

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποδεχόμενος τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι' αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.
Εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμά η κυβέρνηση
Το ζήτημα της αξιολόγησης απασχόλησε, κυρίως, την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του, στη Βουλή.
Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως είναι εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό έχει περιγραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια.
Η εκτίμηση είναι, επίσης, ότι το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της και ότι η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι πλέον σαφής.
Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε ανώτερο αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην κατεύθυνση αυτή θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διοικητικό μέρος, αλλά και προσλήψεις οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης