Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.3.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ


· «Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις για την αδειοδότηση των καναλιών»
· «Η κυβέρνησή μας επιδιώκει την εθνική συνεννόηση σε εθνικά θέματα και η απομείωση του χρέους ασφαλώς και είναι τέτοιο»

Το μήνυμά σας προς την Αυστρία, τις χώρες του Βίζεγρκραντ; Πολύ περισσότερο που η Σλοβακία και ο κ. Φίτσο θα αναλάβουν την προεδρία της Ένωσης. Το φαντάζεστε;
Το μήνυμά μας προς τις ηγεσίες των συγκεκριμένων χωρών θεωρώ ότι ταυτίζεται με το μήνυμα που θα έστελνε ο κάθε Έλληνας πολίτης. Να βάλουν πάνω από όλα την ανθρωπιά και το ευρωπαϊκό όραμα, όπως επιβάλλεται να κάνουν τώρα, μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως αυτό. Επίσης, τους θυμίζω ότι μια χώρα-μέλος της Ένωσης οφείλει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες που της αναλογούν. Η διαχείριση και της οικονομικής αλλά και της προσφυγικής κρίσης μάς δείχνει ότι πρέπει να ξεπεραστεί η λογική πως μέσα στην Ένωση κάθε χώρα πρέπει να κοιτάει τα δικά της προβλήματα.

Δεν ανησυχείτε, κύριε υπουργέ, για τις συνέπειες λόγω της παραμονής δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα;
Πρόκειται για σύντομη παραμονή, υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, σε νέες οργανωμένες δομές που συνεχίζει να κατασκευάζει η ελληνική κυβέρνηση. Και, φυσικά, τα νούμερα που προβάλλονται -σχεδόν εμμονικά- από μερίδα ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα υπάρχει αναμφισβήτητα μια δυσκολία, αλλά αυτή θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Έχει όμως ενδιαφέρον πώς, από το «go back, Madame Merkel», η κυβέρνησή σας οδηγήθηκε στον «ελληνογερμανικό άξονα» με την κ. Μέρκελ. Δεν είναι αυτό ασυνέπεια; Και, όντως, εκτιμάτε θετικά τον ρόλο της καγκελαρίου στην Ευρώπη σήμερα;
Με τη οικονομική λογική της γερμανικής ηγεσίας συγκρουστήκαμε και φυσικά σε πολλά διαφωνούμε. Φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό. Έναν χρόνο μετά, η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας άλλης -τελείως διαφορετικής- κρίσης, που συμπτωματικά και πάλι έχει πρωταγωνίστρια την Ελλάδα ως χώρα εισόδου και τη Γερμανία ως χώρα προορισμού. Όμως, τώρα, η επίσημη στάση της Γερμανίας συνάδει με τη δική μας και είναι προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.
Δεν είναι δυνατόν να μην το αξιοποιήσει αυτό διπλωματικά η ελληνική πλευρά. Και δεν θεωρώ, βέβαια, «ασυνέπεια» να βρίσκεις κάθε φορά τον καλύτερο τρόπο να υποστηρίξεις τα ελληνικά συμφέροντα, όπως κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Ενόψει της συζήτησης για την αξιολόγηση, φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί και στις συντάξεις και στα «κόκκινα» δάνεια και στο Ταμείο. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ποιες είναι και πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;
Ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει, και στο Νταβός και νωρίτερα, ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις.
Δυστυχώς υπήρξε καθυστέρηση χωρίς καμία ευθύνη της Ελλάδας.
Τώρα που ξεκίνησε η τελική φάση των διαπραγματεύσεων, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα για να ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος.
Βέβαια, εμείς δεν θέλουμε να μειώσουμε το χρέος μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας που θα ρημάζει εκ νέου από τα νέα μέτρα. Για αυτό και θα επιμείνουμε στη μη μείωση των τρεχουσών συντάξεων. Η πρότασή μας είναι εντός του γράμματος της συμφωνίας και όποιος την αρνείται θα πρέπει να έχει σοβαρά επιχειρήματα. Η ιδεοληψία δεν αρκεί.

Εννοείτε το ΔΝΤ;
Η άποψη μας για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι γνωστή. Δεν ζητήσαμε εμείς να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ζήτησαν άλλες χώρες και χάριν της συμφωνίας το δεχτήκαμε. Τώρα, όλο και περισσότεροι βλέπουν τι μπορεί να συμβεί αν ένας μη ευρωπαϊκός θεσμός ανακατεύεται τόσο πολύ στα ευρωπαϊκά πράγματα. Αυτό από μόνο του είναι θετικό γιατί πριν από λίγο καιρό μόνο εμείς τολμούσαμε να μιλήσουμε. Είναι και ένα βήμα για όλη την Ευρώπη, ώστε να τολμήσει να αξιοποιήσει το θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό της εκτόπισμα ώστε να λύνει αυτά τα προβλήματα με τις δικές τις δυνάμεις.

Με δεδομένες και τις επιθέσεις που δέχονται κυρίως από αγρότες οι βουλευτές σας στην επαρχία, εκτιμάτε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα περάσει τα μέτρα; Και παραμένει εν ισχύι η δήλωση του πρωθυπουργού πως όποιος βουλευτής διαφωνήσει, πρέπει να παραδώσει την έδρα;
Οι στημένες αυτές αθλιότητες των επιθέσεων σε βουλευτές ουδεμία σχέση είχαν με το αγροτικό κίνημα. Είδα, μάλιστα, και κάποιους παλικαράδες που μια φωτογραφίζονταν δίπλα στον κ. Μητσοτάκη και μια έστηναν στις οκτώ παρά δέκα το γνωστό σόου. Οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ελαφρύνουν τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα. Τώρα εάν κάποιος ζητά αφορολόγητα όρια τα οποία καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν απολαμβάνει, ζητεί να θεσμοθετήσουμε κάτι πολύ άδικο. Οι αγρότες έκαναν κινητοποιήσεις, δεν αντιμετωπίστηκαν με τη βία, για πρώτη φορά τους δέχτηκε πρωθυπουργός σε αλλεπάλληλες πολύωρες συσκέψεις. Ενημερώθηκαν, γιατί πολλοί είχαν στρεβλή εικόνα για την κυβερνητική πολιτική, πείστηκαν για κάποια πράγματα, κράτησαν διαφωνίες σε άλλα. Είναι πράγματα σημαντικά και θετικά. Τώρα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει γιατί έχει εκλεγεί για να εφαρμόσει τη συμφωνία που ήταν γνωστή στον λαό και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όσοι αναπαράγουν αυτά τα σενάρια είναι πιο απαισιόδοξοι απ’ ό,τι ήταν πριν ένα μήνα. Προσοχή μη καούν στο ζέσταμα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα με τι θέσεις θα κατέλθει για το χρέος; Τι θα διεκδικήσει; Και πριν τη διαπραγμάτευση, θα επιδιώξετε εθνική συνεννόηση;
Επιτέλους, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η εθνική συνεννόηση -ως έννοια- μπήκε στην πολιτική συζήτηση. Η κυβέρνησή μας την επιδιώκει σε εθνικά θέματα και η απομείωση του χρέους ασφαλώς και είναι τέτοιο. Επιδίωξή μας είναι να πάμε στην Ευρώπη με κοινή γραμμή, τέτοια που να ενισχύει την εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, που θα δώσει αντίστοιχη ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Η συζήτηση, πάντως, για την οικουμενική συνεχίζεται, παρότι τόσο εσείς όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποκλείετε…
Θέμα οικουμενικής δεν υπάρχει.

Την προσπάθεια για ενωμένη σοσιαλδημοκρατική παράταξη που επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά πώς την αξιολογείτε και πού την τοποθετείτε πολιτικά;
Η κ. Γεννηματά παρέλαβε ένα πλήρως αποδυναμωμένο κόμμα, που αγωνιζόταν για την επιβίωσή του. Η απαίτηση να μπει η ΝΔ στην κυβέρνηση από ένα κόμμα που θέλει να χαρακτηρίζεται κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό προκαλεί απορία στον κόσμο που το παρακολουθεί.

Δεν υπάρχει κόσμος της Κεντροαριστεράς που ακουμπά στο ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος που αυτοτοποθετείται στην Κεντροαριστερά ή στη Σοσιαλδημοκρατία ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμπιστεύεται την ιστορική Αριστερά και το πρόγραμμά της. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται και στα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα και στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. ‘Οποιος προσπαθεί να πολιτευτεί αγνοώντας την πραγματικότητα δεν έχει τύχη.

Μετά την αξιολόγηση, υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξετάσετε τυχόν διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Εντάσσετε καθόλου στους προβληματισμούς σας μία τέτοια εξέλιξη;
Η κυβέρνηση βαδίζει στη βάση της συμπαγούς σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με κατεύθυνση την έξοδο από το τούνελ στο οποίο μας έβαλαν τα μνημόνια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Οι σημερινές μας δυνάμεις επαρκούν απόλυτα για να το καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι θεμιτός, συνεχής και εφικτός. Άρα νομίζω ότι η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους.

Κοντινότερο εν δυνάμει σύμμαχό σας θεωρείτε τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη ή τον Βασίλη Λεβέντη; Πώς πολιτικά αξιολογείτε τους τρεις αρχηγούς;
Ο κ. Θεοδωράκης έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην Κεντροαριστερά και έχει υιοθετήσει μια ακραία ρητορική ενάντια στην κυβέρνηση. Ο κ. Λεβέντης πνίγεται στην αναξιοπιστία και το γνωστό από παλιά ύφος του. Στο δε θέμα της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών συμπεριφέρεται αχαρακτήριστα. Η αναφορά της κ. Γεννηματά στην Κεντροαριστερά ή στη Σοσιαλδημοκρατία την κάνει το μοναδικό κόμμα αυτού του είδους που προαπαιτεί και τη συμμέτοχή μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς για να μπει και αυτό στην κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της αξιολόγησης θα… αξιολογηθεί και η κυβέρνηση; Και ο συντονισμός που υπάρχει;
Κύριε Σκουρή, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αξιολογούνται καθημερινά από τον πρωθυπουργό.

Ενόψει του Συνεδρίου σας θεωρείτε τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη; Και προς ποια κατεύθυνση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχήσει την κοινωνική δυναμική του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος στα αριστερά του πολιτικού φάσματος με την οργανωμένη του βάση. Άρα, ναι. Χρειάζεται γενναίο άνοιγμα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στον απλό κόσμο που μας πιστεύει και μας παρακολουθεί. Αν δεν το τολμήσουμε θα είμαστε κατώτεροι της ιστορικής περίστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει δύο μήνες στην ηγεσία της Ν.Δ. Πώς κρίνετε την έως τώρα θητεία του;
Ο κ. Μητσοτάκης είναι μέρος του παλιού κατεστημένου και ακραία νεοφιλελεύθερος. Κατεστημένο δεν είναι λόγω οικογενειακής καταγωγής. Είναι γιατί διόρισε στο γραφείο 51 μετακλητούς υπαλλήλους. Είναι γιατί με υπουργική υπογραφή διόριζε σχεδόν τετρακόσιους διευθυντές και υποδιευθυντές υπηρεσιών, ξηλώνοντας ακόμα και ανθρώπους που είχαν κριθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Είναι γιατί δεν τόλμησε να υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση που βάζει ένα φρένο στον κομματισμό. Είναι γιατί καλύπτει απόλυτα τις υποθέσεις με τις λίστες των φοροφυγάδων. Είναι παλιό κατεστημένο, γιατί στις υποθέσεις μικρών και μεγαλύτερων εκβιαστών ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές. Για το «νεοφιλελεύθερος» αρκεί να ξαναδείτε τι είπε στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ιδιωτική ασφάλιση. Τα πρόσωπα παίζουν ειδικό ρόλο πάντα. Αλλά όλα αυτά που ανέφερα είναι η ουσία της Ν.Δ.

Το χρονοδιάγραμμα των τηλεοπτικών αδειών πώς έχει, κ. υπουργέ;
Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ακολούθως, θα ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις και θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού. Θα δοθεί επαρκής χρόνος –γύρω στον ενάμιση μήνα- για την κατάθεση των φακέλων. Δηλώνω από τώρα ότι είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και τις προϋποθέσεις, πάντα βέβαια τηρώντας τη νομιμότητα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης