Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.4.16

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Γενικών Γραμματέων Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Γενικών Γραμματέων
 Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανία


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδος και Ιορδανίας, σε συνέχεια της απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής της συνάντησης ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Πρέσβης Mohammad Tayseer Bani Yasin . Της τριμερούς συνάντησης των αντιπροσωπειών προηγήθηκε συνάντηση των τριών Γενικών Γραμματέων με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Πρέσβης Ζήνων ανέφερε ότι «η συνεργασία αυτή είναι απόρροια των διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Αμάν τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως και με τις άλλες τριμερείς συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο απώτερος στόχος μας, ο στρατηγικός μας σκοπός είναι η προαγωγή και η προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω ενισχυμένων συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος των τριών χωρών που συμμετέχουν, τομείς οι οποίοι θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.

Ειδικότερα, με την Ιορδανία, συζητήσαμε σήμερα θέματα συνεργασίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ασφαλώς το μεταναστευτικό, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα και την Ιορδανία, όπως επίσης και θέματα συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως είναι η διαχείριση υδάτων, το περιβάλλον, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μεταφορές, ο τουρισμός και θα συνεχίσουμε σε γεύμα εργασίας, μετά το τέλος του οποίου θα υπάρξει έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των τριών Γενικών Γραμματέων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζήνων ανέφερε ότι πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση των τριών Υπουργών Εξωτερικών πριν το καλοκαίρι, κατά την οποία θα προετοιμαστεί η συνάντηση κορυφής των τριών ηγετών.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των τριών χωρών στα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν, όπως το προσφυγικό, η μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατία, ο κ. Πρέσβης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει συνεργασία, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω, «γιατί τα θέματα του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, μας απασχολούν, την Κύπρο σαν γεωγραφικά μέρος αυτής της περιοχής, και την Ελλάδα και την Ιορδανία, διότι φέρουν μεγάλο βάρος αυτής της προσφυγικής κρίσης. Ασφαλώς το θέμα της τρομοκρατίας είναι ένα θέμα που απασχολεί και πρέπει να απασχολεί όλους μας, ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη και αλλού».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ένδειξη που να προσδίδει το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Ζήνων δήλωσε ότι υπάρχει ήδη διμερής διάλογος με την Ιορδανία στο θέμα της ενέργειας και υπάρχει ενδιαφέρον από ιορδανικής πλευράς. «Ήμουν στο Αμάν τον περασμένο Φεβρουάριο και συνάντησα τον Υπουργό Ενέργειας, έχει υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των αντιστοίχων Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ιορδανίας και συμφωνήσαμε ότι το θέμα θα μελετηθεί τώρα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των αντιστοίχων Υπουργείων Ενέργειας», κατέληξε ο κ. Ζήνων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης