Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.5.16

Παρέμβαση ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες,

Παρέμβαση ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 24.05.2016)



O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι   «στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η χώρα μου ανέλαβε ένα δυσανάλογο, κατά γενική παραδοχή, βάρος για λογαριασμό του συνόλου της ΕΕ, και έλαβε τη θεωρητική διαβεβαίωση από τους εταίρους ότι “δεν θα αφεθεί μόνη της” στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της με άμεσο τρόπο και πλήρως, λαμβάνοντας μικρή βοήθεια από τους εταίρους της. Διαπιστώνουμε ότι η αλληλεγγύη από πλευράς εταίρων βαίνει φθίνουσα την στιγμή που το πρόβλημα παραμένει οξύ. Η υπεσχημένη ευρωπαϊκή βοήθεια έρχεται στάγδην».

Στην παρέμβαση του, που επικεντρώθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης το τελευταίο δίμηνο έχουν ενταχθεί μόνο 360 πρόσφυγες ενώ σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σωρευμένοι 56000 άνθρωποι. Ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε την αύξηση των αιτημάτων ασύλου σημειώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στη στελέχωση των αρμοδίων για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου υπηρεσιών, όπου η προσφορά ειδικευμένου προσωπικού από τα 28 κράτη μέλη παραμένει ανεπαρκής.

Παράλληλα σημείωσε πως ο παρατεινόμενος εγκλωβισμός περίπου 56.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, λόγω του αιφνιδίου κλεισίματος των συνόρων και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αναγκών στέγασης και σίτισής τους επιβαρύνει υπέρμετρα την δοκιμαζόμενη ελληνική διοίκηση και απειλή την κοινωνική συνοχή. Εν συνεχεία, ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του για την προσπάθεια ειρηνικής εκκένωσης της Ειδομένης που έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται ομαλά.

Ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στην εύθραυστη, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επισημαίνοντας πως έχει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά αποτελέσματα στο πεδίο μείωσης των ροών, γεγονός που αποδεικνύει πως η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις ροές, ακόμα και να τις μηδενίσει. Σημείωσε, όμως, πως παράλληλα διαπιστώνεται αδυναμία της ΕΕ και των κρατών-μελών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης Συμφωνίας με επάρκεια.

Ο ΑΝΥΠΕΞ στάθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, σημειώνοντας πως η αναγνώριση δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα μόνο της Ελλάδος, αλλά είναι συνολικότερο ζήτημα των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.

«Η αναποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη δημιουργεί αύξηση της ξενοφοβίας και προκαλεί κρίση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η ιδέα της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας πως οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα.

Σχετικά με την τήρηση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο την διαδικασία ενσωμάτωσης μεταναστών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στον αμοιβαίο σεβασμό. «Ο σεβασμός προς τον κοσμικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών πρέπει να συνυπάρχει με τον σεβασμό προς την ταυτότητα του πρόσφυγα ή μετανάστη που έρχεται στην Ευρώπη. Άλλωστε, η υποδοχή  και ενσωμάτωση – όχι  αφομοίωση – του πρόσφυγα και του μετανάστη βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών και αποτελούν συστατικό στοιχείο του Κράτους Δικαίου», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Ξυδάκης  αναφέρθηκε στο Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI (Ταμείο Γιούνκερ) λέγοντας ότι στις χώρες που παρουσιάζουν υψηλή αποεπένδυση θα έπρεπε το ταμείο να εγκρίνει επενδυτικά σχέδια, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο κίνδυνο από τον συνηθισμένο που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβανόταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με κύρια θέματα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ζητήματα απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, καθώς και εξωτερικά θέματα. Επιπλέον, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απασχόλησαν ζητήματα ελέγχου κράτους δικαίου και τήρησης των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, με επίκεντρο την διαδικασία ενσωμάτωσης μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης