Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.11.16

Δ. Τζανακόπουλος: Συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα μέτρα λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις στα εργασιακά

Δ. Τζανακόπουλος: Συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα μέτρα λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις στα εργασιακά

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο να επισημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις το διάστημα που μεσολαβεί ως τότε.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το κλίμα στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι συνέχιση των προσπαθειών με προσήλωση στο στόχο να κλείσει η 2η αξιολόγηση, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Και πρόσθεσε, με έμφαση, «στο Eurogroup επιζητάμε μια πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα και από εκεί και πέρα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση». Διευκρίνισε δε, ότι «δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια, (αντιθέτως) υπάρχουν οι δυνατότητες και προϋποθέσεις ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα».
Και σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις μεριές να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη βάση του χρονοδιαγράμματος. Δηλώνουμε, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η δική μας προσπάθεια κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν την προσπάθεια για να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές, κατά τρόπο κοινά αποδεκτό».
Με βάση και την ολοκλήρωση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων, τα εργασιακά ήταν εξάλλου από τα βασικά θέματα των ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ. Δ. Τζανακόπουλος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει τα «ισχυρότατα επιχειρήματα» που έχει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. «Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα εξαιτίας του ότι είναι σε πρόγραμμα ότι είναι το ?μαύρο πρόβατο' της Ευρωζώνης. Αντιθέτως όλα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. πρέπει να ισχύουν και στη χώρα μας. Είναι αρχές του Κοινοτικού κεκτημένου», επέμεινε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Ειδικότερα, «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κλείνει το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μια και καλή ενώ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, οικονομικά, νομικά όπως και την εμπειρία από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η επαναφορά τους όχι μόνο θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά το αντίθετο: θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα και νομίζουμε ότι στο τέλος θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές», συμπέρανε επ' αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς δε, για τη στάση του ΣΕΒ στο θέμα, παρατήρησε: «Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις πρέπει αυτές να συμπίπτουν με όσα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους».
Ερωτηθείς για το τι θέλει η κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησε σημειώνοντας, «η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα που προβλέπονται, είναι εξαιρετικά υψηλά, επίσης αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν ύφεση -πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση- τότε θα πρέπει να πει ανοιχτά και με παρρησία τη θέση του».
Για το ζήτημα του χρέους αλλά και τη δυνατότητα συγκλίσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα, επεσήμανε πως «δεν είναι πολιτικά ουδέτερο, γιατί αφορά στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή τη στιγμή με την ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης. Παρόλα αυτά είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι αν βλέπαμε συγκλίσεις».
Για το Κυπριακό και την αιφνίδια εξέλιξη χθες τα ξημερώματα στην Ελβετία, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος μετέφερε την «απογοήτευση» της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τους κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν να έχουν συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου, είπε πως «δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία για τη συνάντηση, την οποία είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη μεταξύ τους συνομιλία. Αλλά, «μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη θα δούμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα είναι ανοιχτό, αλλά θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα».
Ενώ απάντησε, τέλος, και σε ερώτημα για τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη -Καμμένου. Το ερώτημα είχε ως εξής:
«Κύριε εκπρόσωπε, σήμερα μετά τη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε σύγκλιση των δυο, του υπουργού και του προέδρου της ΝΔ για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Η θέση της Κυβέρνησης ποια είναι; Είναι υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18;».
Για να απαντήσει: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης».
Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν εξάλλου ότι «ο υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18! Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης