Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.11.16

Αλ. Χαρίτσης στο Πρακτορείο Fm: Η β' αξιολόγηση θα δώσει ώθηση στην οικονομία

Αλ. Χαρίτσης στο Πρακτορείο Fm: Η β' αξιολόγηση θα δώσει ώθηση στην οικονομία

Η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού ? Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Χθες έληξε το στάδιο της διαπραγμάτευσης σε ελληνικό έδαφος. Νομίζω ?και αυτή είναι η εικόνα που έχω μιας και συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία? ότι υπήρξε μία πολύ σημαντική πρόοδος σε μία σειρά από ζητήματα. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη θέματα, τα οποία πρέπει να εξεταστούν και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε αυτά. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία εξ αποστάσεως» είπε.
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η «μετάφραση» της μακροοικονομικής σταθεροποίησης, η οποία αποτυπώνεται σε δείκτες και εκθέσεις, σε απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. «Όλες οι τελευταίες μελέτες, τα reports που έχουμε διαβάσει από διεθνείς οίκους και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας και αυτό βεβαίως αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε παρακάτω» εξήγησε και πρόσθεσε: «Βεβαίως, καλοί είναι οι δείκτες, καλοί είναι οι αριθμοί, καλά είναι τα πιο αισιόδοξα μεγέθη για την ελληνική οικονομία για το επόμενο διάστημα, το θέμα όμως είναι, αυτά να μπορούν να περάσουν στους πολίτες, να περάσουν στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί όλη αυτή την οικονομική καθίζηση των προηγούμενων χρόνων».
Αναφερόμενος στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε: «Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο μετάβασης από τη μία προγραμματική περίοδο στην επόμενη. Σημαντικό είναι τα νέα προγράμματα να ανοίξουν με έναν τρόπο, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, αλλά για εμάς, ειδικά στη νέα προγραμματική περίοδο που ανοίγει τώρα, μεγάλη σημασία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με την έννοια κυρίως της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, με υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».
Ερωτηθείς για τα δύο νομοσχέδια, που κατατίθενται σήμερα στη Βουλή και αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες μίας στάσης, ο αν. υπουργός έκανε γνωστό ότι θα ψηφιστούν έως το τέλος του Νοεμβρίου από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Ο στόχος με αυτά τα νομοσχέδια είναι να καλύψουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό κενό, ένα έλλειμμα που παρουσιάζεται στο θεσμικό πεδίο, ένα έλλειμμα διαχρονικό, πανθομολογούμενο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα γραφειοκρατικής κυρίως φύσης στο άνοιγμά τους αλλά και στη λειτουργία τους» είπε.
«Ουσιαστικά εκμηδενίζεται ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης και μέσα σε μία ημέρα θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος, με μία πολύ απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση, μέσω ενός email, ενός μηνύματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσει στην ίδρυση και έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει μία πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων, αλλά και των δικαιολογητικών που αυτές έχουν -αυτό γίνεται μέσω του ΓΕΜΗ- έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε ηλεκτρονικά τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων» εξήγησε. Γνωστοποίησε δε ότι «η προσπάθεια αυτή ξεκινάει καταρχάς από τρεις πολύ σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας»: τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ θα επεκταθεί πολύ σύντομα και σε άλλους κλάδους.
*Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης