Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.2.17

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας


Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας



«Ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής γλώσσας», τόνισε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή την ψήφιση του Άρθρου 36 στο σχέδιο νόμου: «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Αναλυτικά, η δήλωση:
 «Η Ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί μόνο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην μητέρα Πατρίδα και τους Έλληνες της Διασποράς, ούτε μόνο φορέα των αξιών και ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς. Η ελληνική γλώσσα, με τα σημασιολογικά φορτία που διαθέτει, συνιστά αναγκαιότητα για το σύγχρονο κόσμο, σε μια εποχή που αναζητείται επιτακτικά η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ζωής, όπως την υπηρέτησε διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός.

Συνεπώς, η επιλογή της κυβέρνησης για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας απαντά σε ένα παγκόσμιο ζητούμενο, αλλά και ενισχύει παράλληλα την ελληνική παρουσία στον κόσμο.

Άλλωστε, δεν πρόκειται για αποσπασματική ενέργεια, αλλά εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική στήριξης των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, μετά και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στην οποία έχουμε ήδη νομοθετικά προχωρήσει.

Συγκεκριμένα αποβλέπουμε:

• στην ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του, 

• στην προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού,

• και τέλος στην  προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ό,τι αφορά τη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Εν κατακλείδι, ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής γλώσσας επεκτείνουμε την επιρροή της ελληνικής σκέψης, ενισχύουμε την ίδια την Ελλάδα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης