Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.4.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι Πρόεδρε η ατζέντα της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό;

Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ πρόσφατα στην Κύπρο και είχαμε την ευκαιρία, σε επίπεδο Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ανταλλάξουμε απόψεις για τη συγκυρία εξελίξεων και προοπτικών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, έχουμε καινούργιες εξελίξεις, καινούργια δεδομένα, μετά την εκλογή Έρογλου στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, με την καθοριστική ψήφο, όπως ξέρετε, των εποίκων, που είναι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.

Παρά το γεγονός ότι, τις πολιτικές τις καθορίζει η Άγκυρα, και είναι γνωστό αυτό, εντούτοις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Έρογλου, με τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις του, θα καταθέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ακριβώς αυτές τις σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις, ουσιαστικά, για δύο κράτη και για μια χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους.

Συνεπώς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε μια τέτοια στρατηγική, ώστε σε περίπτωση αδιεξόδου ή κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, να επιρριφθεί η ευθύνη από τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατ’ αποκλειστικότητα στην τουρκική πλευρά.

Ένα δεύτερο θέμα που συζήτησα με τον Πρωθυπουργό είναι αυτό του απευθείας εμπορίου. Γίνεται μια προσπάθεια, όπως είναι γνωστό, να εγκριθεί - πάνω σε λανθασμένη νομική βάση - ένας κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να προβλέπει απευθείας εμπορικές σχέσεις μεταξύ κατεχομένων και χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι και νομικά απαράδεκτο, αλλά και πολιτικά, διότι θα σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, δίνει μια μορφή αναγνώρισης προς το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα. Και πρέπει να πω ότι ο Πρωθυπουργός, και ως Πρωθυπουργός, αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με το κύρος που διαθέτει σε αυτό το χώρο, θα ενεργήσει προς την κατεύθυνση να ματαιωθεί αυτή η απαράδεκτη προσπάθεια, που πραγματικά, αν υιοθετηθεί, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πλήγμα για την Κυπριακή υπόθεση, μετά το 1974.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης