Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη
Τζανακόπουλου,
στην εκπομπή «Την ίδια ώρα» του ρ/σ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM και τους δημοσιογράφους Κωστή Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κοντά μας τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Να τον καλημερίσουμε και να τον ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρόσκλησης.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε υπουργέ, βλέπουμε σήμερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μεταξύ αυτών και των αντιπολιτευόμενων -όπως συνηθίζεται να λέγεται- να μιλούν για «αμόκ» Σόιμπλε κατά της Ελλάδας, για παραλήρημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών και για οριστική πανωλεθρία για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Πάμε σε τοίχο, κύριε υπουργέ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα βάζετε δύο διαφορετικά θέματα. Μας έχει συνηθίσει ο εγχώριος Τύπος σε προβλέψεις καταστροφής, οι οποίες στο τέλος διαψεύδονται. Δεν θέλω να σταθώ σε αυτά. Υπάρχει μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση για την οριστική έξοδο από την κρίση και ακριβώς σ’ αυτό τον στόχο είμαστε προσηλωμένοι. Τώρα, από κει και πέρα, σε σχέση με τον κύριο Σόιμπλε, θέλω να σας πω ότι ο κύριος Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup και να δουλέψει και ο ίδιος στην κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση στις 15 Ιουνίου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν και οι διαρροές, κύριε υπουργέ, ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και που σχολιάστηκαν από τους κυβερνητικούς κύκλους στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι μικρομεσαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρέσκονται και σε διαρροές, μιλώντας για πράγματα τα οποία δεν ανήκουν καν στην αρμοδιότητά τους, θα έπρεπε να δείχνουν λιγότερη οίηση σε σχέση με την Ελλάδα, διότι δεν τα έχουν καταφέρει και πάρα πολύ καλά τα επτά χρόνια της ελληνικής κρίσης, ως προς τον σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων. Θα συνιστούσα σε όλους τους αξιωματούχους, εκείνους τους οποίους τους αρέσει να μιλάνε στα ΜΜΕ, και μάλιστα ανωνύμως, να ακούν καλύτερα και πιο προσεκτικά τους προϊσταμένους τους. Για παράδειγμα, τον κύριο Μοσκοβισί, ο οποίος χτες, νομίζω, ήταν απολύτως σαφής ως προς την κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάρει η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις: Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, σοβαρή προσπάθεια και υπεύθυνη προσπάθεια, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που θα λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές, στις 15 Ιουνίου.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια καθαρή λύση, προχτές στον ΣΕΒ. Ποια είναι αυτή η καθαρή λύση που θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η καθαρή λύση, την οποία εμείς επιδιώκουμε και την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία των δανειστών και εταίρων μας, είναι μια λύση που, επί της ουσίας, συγκεκριμενοποιεί τα εργαλεία τα οποία είναι απαραίτητα έτσι ώστε να τηρηθεί το κριτήριο βιωσιμότητας που συμφωνήθηκε στο περσινό Eurogroup της 24ης Μαΐου. Δηλαδή, το να μην υπερβαίνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες το 15% μεσοπρόθεσμα. Και αυτή η καθαρή λύση θα δώσει τη δυνατότητα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, αλλά και στο ΔΝΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους. Αυτή είναι η καθαρή λύση την οποία αποζητάμε και ακριβώς πάνω σ’ αυτό το σχέδιο, το τεχνικό και πολιτικό σχέδιο, δουλεύουμε όλοι.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και έχετε και θερμούς υποστηρικτές στο πλευρό σας, όπως η Γαλλία και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υπάρχει μια πρόταση, προτείνει τη σύνδεση ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Εάν γνωρίζετε κάτι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τους τεχνικούς όρους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η καθαρή λύση την οποία αποζητάμε. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν όλες τις πλευρές. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση από όλα τα μέρη, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Και ξέρετε, το θέμα της πολιτικής βούλησης καθορίζεται άμεσα από τους πολιτικούς συσχετισμούς.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Πάμε για μια πολιτική λύση, κύριε Τζανακόπουλε; Γιατί διαβάζω από χτες, στην κυβερνητική διαρροή στο ΑΠΕ, κάτι που λέει και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι το Eurogroup δεν αποτελεί θεσμικό όργανο. Δηλαδή, το θέλουμε αυτό και το τονίζουμε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε λύση και κάθε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, είναι κατ’ αρχήν μια πολιτική λύση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση η οποία δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές. Και το δεύτερο ζήτημα, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρές αποφάσεις, έπειτα από δύο χρόνια που τρέχει το 3ο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, και νομίζω ότι αυτό το κατανοούμε όλοι στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος, σχεδόν στο σύνολό του, δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης και τη μη ύπαρξη συμφωνίας. Αντιθέτως, είπε ότι αυτή τη στιγμή η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, όπως η Ελλάδα κάνει το δικό της. Από τη δική μας πλευρά, έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα, έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μια πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, είπατε ότι το κατανοούν στην Ευρώπη. Εδώ, εμείς το κατανοούμε; Έχει εθνικό χαρακτήρα το ζήτημα του χρέους; Πώς ανταποκρίνονται και η ΝΔ και οι υπόλοιπες αντιπολιτευτικές δυνάμεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, από τη δική μας πλευρά έχουμε πει ότι το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση στην Ελλάδα και το επίπεδο μάλλον της συζήτησης στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το εθνικό αυτό θέμα, είναι πολύ πιο πίσω από όλα όσα συζητούνται στην Ευρώπη. Αναμένουμε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να πουν τις απόψεις τους, αν και δεν βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πεδίο για μια εποικοδομητική συμβολή στη συζήτηση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε θέσει τους βασικούς όρους, τις προϋποθέσεις και τους στόχους για την τρέχουσα αυτή διαπραγμάτευση.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε υπουργέ, ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα είχε κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες. Θα τον δούμε και στο διάστημα που απομένει μέχρι το Eurogroup να έχει κάτι ανάλογο; Τηλεφωνικές επικοινωνίες; Ίσως κάποιο ταξίδι, για να κερδίσει έδαφος ακόμη περισσότερο η Ελλάδα στη μάχη αυτής της διαπραγμάτευσης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τους ξένους ομολόγους του. Συζητά για το ελληνικό ζήτημα, πιέζει και μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως σας είπα και προηγουμένως, το ελληνικό ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του συνόλου των προέδρων κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη. Οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν, οι πολιτικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί, όπως βεβαίως συνεχίζεται η τεχνική διαπραγμάτευση. Είναι δύο παράλληλες συζητήσεις οι οποίες κάποια στιγμή πρέπει να συγκλίνουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια θετική συμφωνία για όλους.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Είχαμε δει τον Πρωθυπουργό να είναι πολύ αισιόδοξος το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η αισιοδοξία μετριάστηκε μετά σε κάποιες δηλώσεις στελεχών, που τους βλέπουμε λίγο συγκρατημένα αισιόδοξους. Έχει αλλάξει κάτι ή όσο πάμε απλώς προς το Eurogroup…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, όταν βαδίζουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να πέφτουν οι τόνοι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία της, καθώς έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι τεχνικές και οι πολιτικές προϋποθέσεις ή εν πάση περιπτώσει συγκροτούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική κατάληξη. Στο τέλος θα κάνουμε τον λογαριασμό, για να μπορέσουμε να δούμε ποιος τελικά είχε δίκιο και ποιος τελικά είχε άδικο σε όλη αυτή τη συζήτηση, η οποία, όμως, πολλές φορές εκφεύγει των ορίων της πολιτικής και περνά στο πεδίο της δημοσιογραφίας κατώτερου επιπέδου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι ελπίδες για το Eurogroup πού πάνε, κύριε υπουργέ; Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός μέχρι τις 22 Ιουνίου; Αντέχει η Ελλάδα μία περιπέτεια μέχρι τις γερμανικές εκλογές; Πώς θα τραβήξει αυτό το πράγμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το ίδιο το Eurogroup της 22ας Μαΐου έθεσε το στόχο της συμφωνίας στις 15 Ιουνίου. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος ανησυχίας. Αυτή η ανησυχία είναι μάλλον τεχνητή, καθώς εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης. Από τη δική μας μεριά, δουλεύουμε ώστε να βρούμε την αποτελεσματικότερη οδό, για να υπάρξει θετική κατάληξη. Σας λέω ότι έχουμε και την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα, αλλά και την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στη βάση των όρων που σας περιέγραψα προηγουμένως.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Αν πάει κάτι στραβά, για να το πω απλά, κύριε Τζανακόπουλε, υπάρχει …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να πιθανολογήσω πάνω σε αυτά τα σενάρια, τα οποία –όπως σας είπα- εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει θέμα πολιτικών εξελίξεων. Δουλεύουμε για να έχουμε μια θετική κατάληξη στη διαπραγμάτευση της 15ης Ιουνίου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φαντάζομαι για εκλογές, είπες Σοφία. Τουλάχιστον σε αυτό είστε κατηγορηματικός που είπατε ότι δεν βρισκόμαστε σε ένα νέο 2015.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, ότι το ζήτημα των εκλογών δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς έχει προκύψει. Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση, παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Τώρα, από εκεί και πέρα, η καταστροφολογία, η συζήτηση περί πολιτικών εξελίξεων, οι εκλογές, οι διάφορες παραφιλολογικές, εν πάση περιπτώσει, συζητήσεις οι οποίες γίνονται στην περιφέρεια του κεντρικού πολιτικού ζητήματος που είναι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς αποσκοπούν ή μάλλον καταλαβαίνω ότι αποσκοπούν στο να διατηρείται το αφήγημα του επερχόμενου κινδύνου ή καταστροφής που είναι το αφήγημα της ΝΔ. Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω όλο αυτό.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Να περάσουμε σε κάτι πιο ρεαλιστικό, κύριε Τζανακόπουλε. Πότε θα αρχίσει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και εάν είναι ρίσκο. Εάν δεν πετύχει αυτή η δοκιμαστική έξοδος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα βήμα τη φορά. Αυτή τη στιγμή είμαστε προσηλωμένοι στο να πετύχουμε μία καλή συμφωνία, η οποία θα εγγυάται ακριβώς τους όρους για βιώσιμες εξόδους στις αγορές. Από εκεί και πέρα, ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και καθ’ ύλην αρμόδιοι, θα αποφασίσουν τα τεχνικά και τα ειδικά χαρακτηριστικά της εξόδου αυτής. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε μία φάση που μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση ή να προεξοφλήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη. Στόχος μας είναι να υπάρξει έξοδος στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη συμφωνία και αυτό να γίνει με βιώσιμους όρους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, να περάσουμε σε μερικά θέματα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως ο ΟΑΣΘ, που πολλές φορές οι πολίτες, οι δημότες, βρίσκονται σε ομηρία. Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση του ΟΑΣΘ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω το υπουργείο Υποδομών έχει πάρει μια πολιτική πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση των Συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, χωρίς τις δομές πελατειασμού που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στον ΟΑΣΘ και εκτιμώ ότι αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τομέα των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Από κει και πέρα, κάθε φορά που παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού, υπάρχουν αντιδράσεις από εκείνους που έχουν συνηθίσει σε ένα διαφορετικό καθεστώς, το οποίο εξυπηρετεί ατομικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον. Προσπαθούμε, όσο το δυνατόν, να κρατάμε τη συζήτηση σε ήπιους τόνους και από κει και πέρα, όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτό τον διάλογο ο οποίος, ούτως ή άλλως, υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία των πολιτών, είναι κατανοητή και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην οδηγούμαστε σε μετωπικές συγκρούσεις, αλλά να υπάρχει διάλογος, όσο αυτό είναι δυνατόν, καθώς ξέρετε ότι υπάρχουν δυνάμεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν βολευτεί από το υπάρχον καθεστώς πελατειασμού και αυτή τη στιγμή δεν είναι και πολύ ευχαριστημένες με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Και κλείνοντας, κύριε υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο σας για το άλλο μεγάλο θέμα της πόλης, το λιμάνι. Είστε ικανοποιημένοι απ’ αυτό το deal που έγινε, από αυτή τη συμφωνία για το λιμάνι και τι πρέπει να προσδοκούμε εμείς οι Θεσσαλονικείς που πάντα βλέπαμε το λιμάνι ως κόμβο των Βαλκανίων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα πολύ υψηλό τίμημα που θα καταβληθεί. Εάν δεν κάνω λάθος είναι περίπου 235 εκατομμύρια ευρώ. Ως προς αυτό, υπάρχει ικανοποίηση. Από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά, δηλαδή, της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθήσαμε να υπάρξει μια σύμβαση που θα ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον και πάνω απ’ όλα θα εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΘ, και στο λιμάνι συνολικότερα. Νομίζω ότι εντός των ορίων και των περιορισμών που γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και των προηγούμενων συμφωνιών, που είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταφέραμε να φτάσουμε σε μια σύμβαση η οποία, σε μεγάλο βαθμό, ικανοποιεί τους στόχους που είχαμε θέσει ως ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως ξέρετε, περιέχει και την απόδοση του πρώτου προβλήτα στον λαό της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος θα ανήκει στους πολίτες της πόλης. Αυτή νομίζω ότι είναι μια σύνοψη που δεν μπορεί παρά να μας οδηγεί στο να λέμε ότι, δεδομένων των περιορισμών, καταφέραμε μια καλή συμφωνία.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλό τριήμερο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.
στην εκπομπή «Την ίδια ώρα» του ρ/σ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM και τους δημοσιογράφους Κωστή Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κοντά μας τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Να τον καλημερίσουμε και να τον ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρόσκλησης.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε υπουργέ, βλέπουμε σήμερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μεταξύ αυτών και των αντιπολιτευόμενων -όπως συνηθίζεται να λέγεται- να μιλούν για «αμόκ» Σόιμπλε κατά της Ελλάδας, για παραλήρημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών και για οριστική πανωλεθρία για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Πάμε σε τοίχο, κύριε υπουργέ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα βάζετε δύο διαφορετικά θέματα. Μας έχει συνηθίσει ο εγχώριος Τύπος σε προβλέψεις καταστροφής, οι οποίες στο τέλος διαψεύδονται. Δεν θέλω να σταθώ σε αυτά. Υπάρχει μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση για την οριστική έξοδο από την κρίση και ακριβώς σ’ αυτό τον στόχο είμαστε προσηλωμένοι. Τώρα, από κει και πέρα, σε σχέση με τον κύριο Σόιμπλε, θέλω να σας πω ότι ο κύριος Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup και να δουλέψει και ο ίδιος στην κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση στις 15 Ιουνίου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν και οι διαρροές, κύριε υπουργέ, ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και που σχολιάστηκαν από τους κυβερνητικούς κύκλους στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι μικρομεσαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρέσκονται και σε διαρροές, μιλώντας για πράγματα τα οποία δεν ανήκουν καν στην αρμοδιότητά τους, θα έπρεπε να δείχνουν λιγότερη οίηση σε σχέση με την Ελλάδα, διότι δεν τα έχουν καταφέρει και πάρα πολύ καλά τα επτά χρόνια της ελληνικής κρίσης, ως προς τον σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων. Θα συνιστούσα σε όλους τους αξιωματούχους, εκείνους τους οποίους τους αρέσει να μιλάνε στα ΜΜΕ, και μάλιστα ανωνύμως, να ακούν καλύτερα και πιο προσεκτικά τους προϊσταμένους τους. Για παράδειγμα, τον κύριο Μοσκοβισί, ο οποίος χτες, νομίζω, ήταν απολύτως σαφής ως προς την κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάρει η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις: Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, σοβαρή προσπάθεια και υπεύθυνη προσπάθεια, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που θα λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές, στις 15 Ιουνίου.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια καθαρή λύση, προχτές στον ΣΕΒ. Ποια είναι αυτή η καθαρή λύση που θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η καθαρή λύση, την οποία εμείς επιδιώκουμε και την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία των δανειστών και εταίρων μας, είναι μια λύση που, επί της ουσίας, συγκεκριμενοποιεί τα εργαλεία τα οποία είναι απαραίτητα έτσι ώστε να τηρηθεί το κριτήριο βιωσιμότητας που συμφωνήθηκε στο περσινό Eurogroup της 24ης Μαΐου. Δηλαδή, το να μην υπερβαίνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες το 15% μεσοπρόθεσμα. Και αυτή η καθαρή λύση θα δώσει τη δυνατότητα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, αλλά και στο ΔΝΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους. Αυτή είναι η καθαρή λύση την οποία αποζητάμε και ακριβώς πάνω σ’ αυτό το σχέδιο, το τεχνικό και πολιτικό σχέδιο, δουλεύουμε όλοι.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και έχετε και θερμούς υποστηρικτές στο πλευρό σας, όπως η Γαλλία και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υπάρχει μια πρόταση, προτείνει τη σύνδεση ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Εάν γνωρίζετε κάτι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τους τεχνικούς όρους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η καθαρή λύση την οποία αποζητάμε. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν όλες τις πλευρές. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση από όλα τα μέρη, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Και ξέρετε, το θέμα της πολιτικής βούλησης καθορίζεται άμεσα από τους πολιτικούς συσχετισμούς.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Πάμε για μια πολιτική λύση, κύριε Τζανακόπουλε; Γιατί διαβάζω από χτες, στην κυβερνητική διαρροή στο ΑΠΕ, κάτι που λέει και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι το Eurogroup δεν αποτελεί θεσμικό όργανο. Δηλαδή, το θέλουμε αυτό και το τονίζουμε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε λύση και κάθε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, είναι κατ’ αρχήν μια πολιτική λύση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση η οποία δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές. Και το δεύτερο ζήτημα, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρές αποφάσεις, έπειτα από δύο χρόνια που τρέχει το 3ο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, και νομίζω ότι αυτό το κατανοούμε όλοι στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος, σχεδόν στο σύνολό του, δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης και τη μη ύπαρξη συμφωνίας. Αντιθέτως, είπε ότι αυτή τη στιγμή η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, όπως η Ελλάδα κάνει το δικό της. Από τη δική μας πλευρά, έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα, έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μια πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, είπατε ότι το κατανοούν στην Ευρώπη. Εδώ, εμείς το κατανοούμε; Έχει εθνικό χαρακτήρα το ζήτημα του χρέους; Πώς ανταποκρίνονται και η ΝΔ και οι υπόλοιπες αντιπολιτευτικές δυνάμεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, από τη δική μας πλευρά έχουμε πει ότι το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση στην Ελλάδα και το επίπεδο μάλλον της συζήτησης στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το εθνικό αυτό θέμα, είναι πολύ πιο πίσω από όλα όσα συζητούνται στην Ευρώπη. Αναμένουμε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να πουν τις απόψεις τους, αν και δεν βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πεδίο για μια εποικοδομητική συμβολή στη συζήτηση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε θέσει τους βασικούς όρους, τις προϋποθέσεις και τους στόχους για την τρέχουσα αυτή διαπραγμάτευση.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε υπουργέ, ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα είχε κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες. Θα τον δούμε και στο διάστημα που απομένει μέχρι το Eurogroup να έχει κάτι ανάλογο; Τηλεφωνικές επικοινωνίες; Ίσως κάποιο ταξίδι, για να κερδίσει έδαφος ακόμη περισσότερο η Ελλάδα στη μάχη αυτής της διαπραγμάτευσης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τους ξένους ομολόγους του. Συζητά για το ελληνικό ζήτημα, πιέζει και μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως σας είπα και προηγουμένως, το ελληνικό ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του συνόλου των προέδρων κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη. Οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν, οι πολιτικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί, όπως βεβαίως συνεχίζεται η τεχνική διαπραγμάτευση. Είναι δύο παράλληλες συζητήσεις οι οποίες κάποια στιγμή πρέπει να συγκλίνουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια θετική συμφωνία για όλους.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Είχαμε δει τον Πρωθυπουργό να είναι πολύ αισιόδοξος το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η αισιοδοξία μετριάστηκε μετά σε κάποιες δηλώσεις στελεχών, που τους βλέπουμε λίγο συγκρατημένα αισιόδοξους. Έχει αλλάξει κάτι ή όσο πάμε απλώς προς το Eurogroup…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, όταν βαδίζουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να πέφτουν οι τόνοι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία της, καθώς έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι τεχνικές και οι πολιτικές προϋποθέσεις ή εν πάση περιπτώσει συγκροτούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική κατάληξη. Στο τέλος θα κάνουμε τον λογαριασμό, για να μπορέσουμε να δούμε ποιος τελικά είχε δίκιο και ποιος τελικά είχε άδικο σε όλη αυτή τη συζήτηση, η οποία, όμως, πολλές φορές εκφεύγει των ορίων της πολιτικής και περνά στο πεδίο της δημοσιογραφίας κατώτερου επιπέδου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι ελπίδες για το Eurogroup πού πάνε, κύριε υπουργέ; Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός μέχρι τις 22 Ιουνίου; Αντέχει η Ελλάδα μία περιπέτεια μέχρι τις γερμανικές εκλογές; Πώς θα τραβήξει αυτό το πράγμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το ίδιο το Eurogroup της 22ας Μαΐου έθεσε το στόχο της συμφωνίας στις 15 Ιουνίου. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος ανησυχίας. Αυτή η ανησυχία είναι μάλλον τεχνητή, καθώς εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης. Από τη δική μας μεριά, δουλεύουμε ώστε να βρούμε την αποτελεσματικότερη οδό, για να υπάρξει θετική κατάληξη. Σας λέω ότι έχουμε και την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα, αλλά και την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στη βάση των όρων που σας περιέγραψα προηγουμένως.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Αν πάει κάτι στραβά, για να το πω απλά, κύριε Τζανακόπουλε, υπάρχει …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να πιθανολογήσω πάνω σε αυτά τα σενάρια, τα οποία –όπως σας είπα- εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει θέμα πολιτικών εξελίξεων. Δουλεύουμε για να έχουμε μια θετική κατάληξη στη διαπραγμάτευση της 15ης Ιουνίου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φαντάζομαι για εκλογές, είπες Σοφία. Τουλάχιστον σε αυτό είστε κατηγορηματικός που είπατε ότι δεν βρισκόμαστε σε ένα νέο 2015.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, ότι το ζήτημα των εκλογών δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς έχει προκύψει. Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση, παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Τώρα, από εκεί και πέρα, η καταστροφολογία, η συζήτηση περί πολιτικών εξελίξεων, οι εκλογές, οι διάφορες παραφιλολογικές, εν πάση περιπτώσει, συζητήσεις οι οποίες γίνονται στην περιφέρεια του κεντρικού πολιτικού ζητήματος που είναι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς αποσκοπούν ή μάλλον καταλαβαίνω ότι αποσκοπούν στο να διατηρείται το αφήγημα του επερχόμενου κινδύνου ή καταστροφής που είναι το αφήγημα της ΝΔ. Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω όλο αυτό.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Να περάσουμε σε κάτι πιο ρεαλιστικό, κύριε Τζανακόπουλε. Πότε θα αρχίσει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και εάν είναι ρίσκο. Εάν δεν πετύχει αυτή η δοκιμαστική έξοδος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα βήμα τη φορά. Αυτή τη στιγμή είμαστε προσηλωμένοι στο να πετύχουμε μία καλή συμφωνία, η οποία θα εγγυάται ακριβώς τους όρους για βιώσιμες εξόδους στις αγορές. Από εκεί και πέρα, ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και καθ’ ύλην αρμόδιοι, θα αποφασίσουν τα τεχνικά και τα ειδικά χαρακτηριστικά της εξόδου αυτής. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε μία φάση που μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση ή να προεξοφλήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη. Στόχος μας είναι να υπάρξει έξοδος στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη συμφωνία και αυτό να γίνει με βιώσιμους όρους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, να περάσουμε σε μερικά θέματα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως ο ΟΑΣΘ, που πολλές φορές οι πολίτες, οι δημότες, βρίσκονται σε ομηρία. Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση του ΟΑΣΘ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω το υπουργείο Υποδομών έχει πάρει μια πολιτική πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση των Συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, χωρίς τις δομές πελατειασμού που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στον ΟΑΣΘ και εκτιμώ ότι αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τομέα των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Από κει και πέρα, κάθε φορά που παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού, υπάρχουν αντιδράσεις από εκείνους που έχουν συνηθίσει σε ένα διαφορετικό καθεστώς, το οποίο εξυπηρετεί ατομικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον. Προσπαθούμε, όσο το δυνατόν, να κρατάμε τη συζήτηση σε ήπιους τόνους και από κει και πέρα, όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτό τον διάλογο ο οποίος, ούτως ή άλλως, υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία των πολιτών, είναι κατανοητή και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην οδηγούμαστε σε μετωπικές συγκρούσεις, αλλά να υπάρχει διάλογος, όσο αυτό είναι δυνατόν, καθώς ξέρετε ότι υπάρχουν δυνάμεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν βολευτεί από το υπάρχον καθεστώς πελατειασμού και αυτή τη στιγμή δεν είναι και πολύ ευχαριστημένες με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Και κλείνοντας, κύριε υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο σας για το άλλο μεγάλο θέμα της πόλης, το λιμάνι. Είστε ικανοποιημένοι απ’ αυτό το deal που έγινε, από αυτή τη συμφωνία για το λιμάνι και τι πρέπει να προσδοκούμε εμείς οι Θεσσαλονικείς που πάντα βλέπαμε το λιμάνι ως κόμβο των Βαλκανίων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα πολύ υψηλό τίμημα που θα καταβληθεί. Εάν δεν κάνω λάθος είναι περίπου 235 εκατομμύρια ευρώ. Ως προς αυτό, υπάρχει ικανοποίηση. Από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά, δηλαδή, της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθήσαμε να υπάρξει μια σύμβαση που θα ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον και πάνω απ’ όλα θα εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΘ, και στο λιμάνι συνολικότερα. Νομίζω ότι εντός των ορίων και των περιορισμών που γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και των προηγούμενων συμφωνιών, που είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταφέραμε να φτάσουμε σε μια σύμβαση η οποία, σε μεγάλο βαθμό, ικανοποιεί τους στόχους που είχαμε θέσει ως ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως ξέρετε, περιέχει και την απόδοση του πρώτου προβλήτα στον λαό της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος θα ανήκει στους πολίτες της πόλης. Αυτή νομίζω ότι είναι μια σύνοψη που δεν μπορεί παρά να μας οδηγεί στο να λέμε ότι, δεδομένων των περιορισμών, καταφέραμε μια καλή συμφωνία.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλό τριήμερο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.